Przekonaj siÄ™ do brukselki!
Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja do niedawna też za nią nie przepadałam, przekonałam się dopiero wtedy, kiedy koleżanka poczęstowała mnie brukselkowym kremem. Postanowiłam więc zaryzykować i zaprosiłam brukselkę do własnej kuchni. I wiecie co? Brukselka wcale nie taka straszna jak ją malują ;-) To prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych, więc sięgajmy po nią jak najczęściej. Odpowiednio przyrządzona nie będzie ani gorzka, ani twarda.
Gotowana brukselka z bułką tartą
Aby brukselka nie stała się gorzka, nie wolno gotować jej zbyt długo. Klasycznie podaje się ją z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można ją także posypać parmezanem.
"Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami" - radzi Kasia.
Brukselkowe love — krem z brukselki
Brukselkowe Love to nic innego jak zupa krem z brukselki i cukinii. Skąd taka nazwa? Otóż, Wedith, autorka przepisu, która prowadzi bloga Coolinarny, przyznaje, że zakochała się w tej zupie.
Krem został doprawiony aromatycznym tymiankiem, czosnkiem i pieprzem cayenne. Można go podawać z grzankami i chipsem z boczku. Palce lizać!
Tarteletki z brukselkÄ… serem feta, awokado i czosnkiem
Szybka i efektowna przekÄ…ska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta.
"Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatną kruchość i wspaniały smak" - pisze Małgorzata, która prowadzi bloga Daily Cooking.
Kotlety z brukselki
Kotlety warzywne to Å›wietna alternatywa dla klasycznych mielonych. Można je przygotować niemal ze wszystkich warzyw — od ziemniaków, poprzez selera, marchew, groszek, brokuÅ‚a, aż po kapustÄ™.
"Miałam brukselkę więc wykorzystałam ja do dania, zrobiłam z dodatkiem smażonej szyneczki, ale równie dobrze smakuje w wersji bezmięsnej" - pisze blogerka.
Sałatka z brukselką
Brukselka świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki. Podsmażona razem z boczkiem, zmięknie i nabierze aromatu. Do tego prażone orzechy laskowe.
Smak sałatki można również wzbogacić, dodając do niej pokruszony ser z niebieską pleśnią.
Zapewniam was, że to połączenie przypadnie do gustu nawet tym, którzy omijają brukselkę szerokim łukiem ;-)
Brukselka zapiekana z kaszÄ… jaglanÄ… i pieczarkami
Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad bez mięsa? A może aromatyczna zapiekanka z kaszą jaglaną, brukselką i pieczarkami?
"Dodatek żółtego sera przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak" - przekonuje autorka przepisu.
Brukselka z marchewkÄ…
Brukselka duszona z marchewką może być świetnym dodatkiem do obiadu lub lekką kolacją.
"Podana dzisiaj wersja jest niezwykle prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Można wzbogacić ją również o korzeń pietruszki. I zapewniam Was, że nie śmierdzi! A najlepiej zrobić i samemu się przekonać" - przekonuje autorka bloga Bajkorada.
Cytrynowe Å‚azanki z brukselkÄ…
Brukselka i cytryna to wbrew pozorom bardzo zgrany duet. Nie wierzycie? Przekonajcie siÄ™ sami. Marzena proponuje cytrynowe Å‚azanki z brukselkÄ….
"Brukselka może z powodzeniem zastąpić kapustę - główny składnik w łazankach. W końcu ta sama rodzina" - przekonuje blogerka.
Brukselka w sosie pomidorowym
Na koniec brukselka w sosie pomidorowym z marchewką. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tych małych kapustek.
"Parmezan fajnie podkręca smak brukselki. Danie jest bardzo pożywne i doskonale zaspokaja głód na długie godziny" - przekonuje autorka bloga Prawo do gotowania z pasją.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze