Przekonaj się do brukselki!
Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja do niedawna też za nią nie przepadałam, przekonałam się dopiero wtedy, kiedy koleżanka poczęstowała mnie brukselkowym kremem. Postanowiłam więc zaryzykować i zaprosiłam brukselkę do własnej kuchni. I wiecie co? Brukselka wcale nie taka straszna jak ją malują ;-) To prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych, więc sięgajmy po nią jak najczęściej. Odpowiednio przyrządzona nie będzie ani gorzka, ani twarda.

Gotowana brukselka z bułką tartą
Aby brukselka nie stała się gorzka, nie wolno gotować jej zbyt długo. Klasycznie podaje się ją z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można ją także posypać parmezanem.
"Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami" - radzi Kasia.

Brukselkowe love — krem z brukselki
Brukselkowe Love to nic innego jak zupa krem z brukselki i cukinii. Skąd taka nazwa? Otóż, Wedith, autorka przepisu, która prowadzi bloga Coolinarny, przyznaje, że zakochała się w tej zupie.
Krem został doprawiony aromatycznym tymiankiem, czosnkiem i pieprzem cayenne. Można go podawać z grzankami i chipsem z boczku. Palce lizać!

Tarteletki z brukselką serem feta, awokado i czosnkiem
Szybka i efektowna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta.
"Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatną kruchość i wspaniały smak" - pisze Małgorzata, która prowadzi bloga Daily Cooking.


Kotlety z brukselki
Kotlety warzywne to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Można je przygotować niemal ze wszystkich warzyw — od ziemniaków, poprzez selera, marchew, groszek, brokuła, aż po kapustę.
"Miałam brukselkę więc wykorzystałam ja do dania, zrobiłam z dodatkiem smażonej szyneczki, ale równie dobrze smakuje w wersji bezmięsnej" - pisze blogerka.

Sałatka z brukselką
Brukselka świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki. Podsmażona razem z boczkiem, zmięknie i nabierze aromatu. Do tego prażone orzechy laskowe.
Smak sałatki można również wzbogacić, dodając do niej pokruszony ser z niebieską pleśnią.
Zapewniam was, że to połączenie przypadnie do gustu nawet tym, którzy omijają brukselkę szerokim łukiem ;-)

Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną i pieczarkami
Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad bez mięsa? A może aromatyczna zapiekanka z kaszą jaglaną, brukselką i pieczarkami?
"Dodatek żółtego sera przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak" - przekonuje autorka przepisu.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Brukselka z marchewką
Brukselka duszona z marchewką może być świetnym dodatkiem do obiadu lub lekką kolacją.
"Podana dzisiaj wersja jest niezwykle prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Można wzbogacić ją również o korzeń pietruszki. I zapewniam Was, że nie śmierdzi! A najlepiej zrobić i samemu się przekonać" - przekonuje autorka bloga Bajkorada.

Cytrynowe łazanki z brukselką
Brukselka i cytryna to wbrew pozorom bardzo zgrany duet. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. Marzena proponuje cytrynowe łazanki z brukselką.
"Brukselka może z powodzeniem zastąpić kapustę - główny składnik w łazankach. W końcu ta sama rodzina" - przekonuje blogerka.


Brukselka w sosie pomidorowym
Na koniec brukselka w sosie pomidorowym z marchewką. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tych małych kapustek.
"Parmezan fajnie podkręca smak brukselki. Danie jest bardzo pożywne i doskonale zaspokaja głód na długie godziny" - przekonuje autorka bloga Prawo do gotowania z pasją.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze