Przekonaj się do brukselki!

Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja do niedawna też za nią nie przepadałam, przekonałam się dopiero wtedy, kiedy koleżanka poczęstowała mnie brukselkowym kremem. Postanowiłam więc zaryzykować i zaprosiłam brukselkę do własnej kuchni. I wiecie co? Brukselka wcale nie taka straszna jak ją malują ;-) To prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych, więc sięgajmy po nią jak najczęściej. Odpowiednio przyrządzona nie będzie ani gorzka, ani twarda.

Podziel się:

Gotowana brukselka z bułką tartą

Aby brukselka nie stała się gorzka, nie wolno gotować jej zbyt długo. Klasycznie podaje się ją z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można ją także posypać parmezanem.

"Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami" - radzi Kasia.

Brukselkowe love — krem z brukselki

Brukselkowe Love to nic innego jak zupa krem z brukselki i cukinii. Skąd taka nazwa? Otóż, Wedith, autorka przepisu, która prowadzi bloga Coolinarny, przyznaje, że zakochała się w tej zupie.

Krem został doprawiony aromatycznym tymiankiem, czosnkiem i pieprzem cayenne. Można go podawać z grzankami i chipsem z boczku. Palce lizać!

2 z 10Źródło:

Tarteletki z brukselką serem feta, awokado i czosnkiem

Szybka i efektowna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta.

"Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatną kruchość i wspaniały smak" - pisze Małgorzata, która prowadzi bloga Daily Cooking.

Kotlety z brukselki

Kotlety warzywne to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Można je przygotować niemal ze wszystkich warzyw — od ziemniaków, poprzez selera, marchew, groszek, brokuła, aż po kapustę.

"Miałam brukselkę więc wykorzystałam ja do dania, zrobiłam z dodatkiem smażonej szyneczki, ale równie dobrze smakuje w wersji bezmięsnej" - pisze blogerka.

Sałatka z brukselką

Brukselka świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki. Podsmażona razem z boczkiem, zmięknie i nabierze aromatu. Do tego prażone orzechy laskowe.

Smak sałatki można również wzbogacić, dodając do niej pokruszony ser z niebieską pleśnią.

Zapewniam was, że to połączenie przypadnie do gustu nawet tym, którzy omijają brukselkę szerokim łukiem ;-)

Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną i pieczarkami

Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad bez mięsa? A może aromatyczna zapiekanka z kaszą jaglaną, brukselką i pieczarkami?

"Dodatek żółtego sera przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak" - przekonuje autorka przepisu.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Brukselka z marchewką

Brukselka duszona z marchewką może być świetnym dodatkiem do obiadu lub lekką kolacją.

"Podana dzisiaj wersja jest niezwykle prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Można wzbogacić ją również o korzeń pietruszki. I zapewniam Was, że nie śmierdzi! A najlepiej zrobić i samemu się przekonać" - przekonuje autorka bloga Bajkorada.

Cytrynowe łazanki z brukselką

Brukselka i cytryna to wbrew pozorom bardzo zgrany duet. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. Marzena proponuje cytrynowe łazanki z brukselką.

"Brukselka może z powodzeniem zastąpić kapustę - główny składnik w łazankach. W końcu ta sama rodzina" - przekonuje blogerka.

Omlet z brukselką

Brukselka na śniadanie? Czemu nie :-)

To warzywo bardzo dobrze komponuje się z jajkami, bez których trudno sobie przecież wyobrazić typowo polskie śniadanie. Agata proponuje szybki omlet z brukselką, cebulą i kiełbasą.

Brukselka w sosie pomidorowym

Na koniec brukselka w sosie pomidorowym z marchewką. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tych małych kapustek.

"Parmezan fajnie podkręca smak brukselki. Danie jest bardzo pożywne i doskonale zaspokaja głód na długie godziny" - przekonuje autorka bloga Prawo do gotowania z pasją.

Także w kategorii Przepisy:

Domowe batoniki - zrób je sam! Smacznie i po polsku Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz? Czas na gęsinę Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Jak zrobić czekoladowe babeczki?