Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek
Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, jednak jako dodatek będą równie smaczne. Zobaczcie dziesięć najlepszych przepisów na dania z pieczarkami. Smacznego!

Pieczarki faszerowane
Faszerowane pieczarki to przekąska, która smakuje chyba wszystkim. Pieczarki dobrze komponują się z serami pleśniowymi i orzechami.
Kasia, która prowadzi bloga Pasja Tworzenia proponuje nieco inny, ale nie mniej smaczny farsz.
Szynka, cebula, dwa rodzaje sera, natka pietruszki, szczypiorek i przyprawy. Wszystkie składniki (poza serami) kroimy, chwilę podsmażamy, a potem łączymy z serem. Farszem napełniamy pieczarkowe kapelusze, które potem zapiekamy. Palce lizać!

Sałatka pieczarkowa
"To pierwsza sałatka z pieczarek jaką popełniłam. Jadłam ją niejednokrotnie na rozmaitych rodzinnych imprezach, jednak dopiero niedawno zdecydowałam się na odtworzenie jej smaku.
Muszę przyznać, że sałatka pieczarkowa wyszła naprawdę smaczna i zniknęła w okamgnieniu" - pisze Ilka, która prowadzi bloga Uwielbiam Gotować.


Kotleciki jajeczne z pieczarkami
Czy pyszne kotlety muszą być z mięsa? Niekoniecznie.
"Oprócz coraz bardziej popularnych sojowych, warto również pokombinować z innymi składnikami — na przykład jajkami. Ugotowane jajka łączymy z pieczarkami i cebulą, rozdrabniamy, doprawiamy i smażymy" - radzi Kasia.
Formowanie kotlecików wymaga jednak nieco wprawy.
"Masa jest tak delikatna że kotleciki łatwo się rozpadają. Podawajcie ze standardowymi kotletowymi dodatkami, np. z ziemniakami i modrą kapustą" - dodaje blogerka.

Mięsne kulki z pieczarką
"Wspaniałe, pyszne kuleczki mięsne z całą pieczarką. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak i efekt świetny. Kuleczki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Doskonałym dodatkiem do nich jest sos czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp. Stanowią idealną, imprezową przekąskę :-) Koniecznie spróbujcie!" - zachęca autorka przepisu.

Pizza z pieczarkami
"Pizza z pieczarkami to klasyka gatunku. Choć wielu osobom może się kojarzyć z najtańszymi pozycjami z menu lokalnych pizzerii, to ja dziś przedstawią ją w wersji deluxe, którą przyrządzisz w prosty sposób w domowym piekarniku" - pisze Tomek Lach.
Potraktujcie ten przepis jako bazę do własnych eksperymentów, nie bójcie się dodawać waszych ulubionych składników. Efekt na pewno będzie pyszny :-)
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Sos pieczarkowy
Bardzo lubię sos pieczarkowy. Świetnie pasuje do mięs, kopytek, klusków śląskich, makaronu, kaszy gryczanej.
Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet mniej doświadczony kucharz ;-)
Skusicie się?

Zupa pieczarkowa z makaronem
Nie ma nic lepszego w chłodny jesienny dzień niż talerz rozgrzewającej zupy.
"W mojej zupie pieczarkowej musi być dużo pieczarek, makaronu i natki pietruszki. Śmietana kremówka nadaje cudownego smaku dlatego nie podmieniałabym jej na nic innego :-) Moim zdaniem smakuje doskonale o każdej porze roku, jest lekka, ale zaraz bardzo sycąca" - przekonuje Justyna.

Risotto z pieczarkami
Szukacie pomysłu na szybki, ale efektowny obiad? Zróbcie risotto! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby włoskiej kuchni.
"Zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków" - pisze Bernadeta.


Francuska pieczarka
Aromatyczny pieczarkowy farsz ukryty w cieście francuskim. Smacznie i szybko!
"Pyszne bułeczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami. Doskonałe na przekąskę albo drugie śniadanie. Będą także doskonale komponowały się z czerwonym barszczem" - czytamy na Kulinarnym Blogu.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze