Kluchy, kluski, kluseczki...

Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się różnią? Jak je zrobić?

Podziel się:

Kluski kładzione

"Kluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem" - przekonuje Natalia, która prowadzi bloga Poezja smaku.

Szpecle

Szpecle to klasyka szwajcarskiej i bawarskiej kuchni. Nazwa pochodzi od speck'u, czyli wędzonej szynki. Do ciasta z mąki i jajek dodaje się jeszcze posiekaną kiszoną kapustę. W smaku szpecle przypominają nieco polskie pierogi z kapustą.

Pierogi leniwe

Trwa pewien spór dotyczący leniwych — to są kluski czy pierogi? Trudno powiedzieć, dlatego nie zamierzam się w ten problem zbytnio zagłębiać.

Prawda jest taka, że do ich przygotowania potrzebujemy tych samych składników, co do pierogów ruskich. Tyle że zamiast zagniatać osobno ciasto i robić farsz, mieszamy wszystko razem :-)

Kopytka

Kto nie lubi kopytek? W tradycyjnej wersji ciasto robi się z ziemniaków, istnieje jednak wiele wariacji na temat tego dania — kopytka jaglane, dyniowe, szpinakowe. Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy.

Gnocci

Włoskie kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Czym się różnią od ich polskich odpowiedników? Otóż, gnocci posiadają charakterystyczne karby. Kluseczki świetnie komponują się ze szpinakowym pesto.

Kluski szare

Kolejna potrawa z ciasta ziemniaczanego. Kluski są szare, ponieważ surowe starte ziemniaki utleniają się i zmieniają kolor. Danie pochodzi z Wielkopolski.Dobrze smakują z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku. Palce lizać!

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Kluski śląskie

Kluski śląskie, czyli kluski z dziurką. Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Klasycznie podaje się je jako dodatek do rolady i modrej kapusty.

Po co dziurka? Chodzi o to, by w zagłębieniu mógł zbierać się sos :-)

Kartacze

Kartacze, zwane także cepelinami to potrawa o litewskim rodowodzie, popularna na Podlasiu. Ziemniaczane ciasto, wypełnione mięsnym farszem. Uwielbiam je! Najsmaczniejsze są okraszone skwarkami.

Drugiego dnia smakują jeszcze lepiej — wystarczy je pokroić w plastry i podsmażyć. Może nie jest to danie dietetyczne, ale czasem warto się skusić.

Pyzy

Pyzy są blisko spokrewnione z kartaczami. Co je różni? Kształt. Kartacze formuje się w zgrabne podłużne wałeczki, natomiast pyzy są, jak sama nazwa wskazuje, okrągłe.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to jedne ze smaków mojego dzieciństwa. Ciasto przygotowuje się z sera i ziemniaków. Powinno być delikatne, ale jednocześnie na tyle mocne, by się nie rozpadało w trakcie gotowania.

Najbardziej lubię knedle z podsmażoną na maśle bułką tartą. Mniam!

Pampuchy

Pampuchy, parowańce to nic innego jak drożdżowe kluski, które gotuje się na parze. Można w nich ukryć konfiturę i podawać na słodko np. ze śmietanką. Natomiast w wersji bez nadzienia pasują do mięsnych sosów i gulaszy. Mnie się one kojarzą z czeskimi knedlikami.

Także w kategorii Przepisy:

Pieczemy kasztany w domu Zapiekanka makaronowa z resztek Gofry gofrom nierówne Karkówka poleca się na obiad Zielono mi, czyli sałatka z zielonych warzyw Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze Owocowy świat nalewek Przepis na wegetariańskie kotleciki z brokuła, ryżu i sera Rozgrzewające zupy na jesień