Śląskie od kuchni

Kiedy myślę o kuchni śląskiej, pierwsze co przychodzi mi do głowy to żur, modra kapusta, kluski z dziurką i rolada. Kuchnia śląska to chyba najbardziej rozpoznawalna regionalna kuchnia polska. Jest smaczna i zróżnicowana. Kształtowała się przez dziesiątki lat, odnajdziemy w niej wpływy czeskie, niemieckie, austriackie, żydowskie. Obok języka, stanowi ważny element tożsamości mieszkańców tego regionu. Zobacz, jakie potrawy się do niej zalicza, i w jaki sposób je przyrządzić.

Podziel się:

Kluski śląskie

Kluski z charakterystycznym wgłębieniem, w którym zbiera się sos, ugotowane z ziemniaków i mąki to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Najczęściej podaje się je z roladą i modrą kapustą. Ja lubię kluski śląskie także z sosem pieczarkowym. Ostatnio zmodyfikowałam również klasyczny przepis, dodając do ciasta rozdrobniony szpinak. Wyszły naprawdę bardzo smaczne. Zachęcam was do kulinarnych eksperymentów.

Podstawowy przepis jest prosty, wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt wyborny. Sekret udanych klusków śląskich tkwi w odpowiednich proporcjach składników. Wówczas nie będą się kleiły i nie rozpadną nam się w trakcie gotowania. Ja na kilogram ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), dodaję 250 g mąki ziemniaczanej.

Modra kapusta

Modra kapusta to klasyczny dodatek do typowego śląskiego obiadu. Myślę, że każda śląska gospodyni ma na nią swój sprawdzony przepis. Co ciekawe, została ona wpisana na listę tradycyjnych produktów regionalnych.

Podaje się ją z cebulą i boczkiem, a doprawia solą, pieprzem, cukrem i octem. To właśnie dodatek octu nadaje kapuście piękny kolor. Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Ja lubię obie wersje.

W Wielkopolsce modra kapusta również jest bardzo popularna. Tam jednak zamiast boczku i cebuli dodaje się rodzynki i starte jabłko.

Wodzionka

Pamiętacie piosenkę o wodzionce, którą sześć lat temu w popularnym programie typu talent show zaśpiewali chłopaki z Tarnowskich Gór? ;-) Wodzionka to zupa, którą przygotowuje się z wody i resztek czerstwego chleba. Do tego sól, pieprz, trochę masła i czosnek.

Niegdyś wodzionkę jadano na Śląsku na śniadanie, obiad i kolację.

Szałot śląski

Szałot, czyli sałatka z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy to kolejna tradycyjna śląska potrawa. Serwuje się ją podczas świąt i rodzinnych uroczystości.

Bernadetta, która prowadzi bloga Mój kulinarny pamiętnik zmodyfikowała nieco oryginalny przepis.

„Obecnie ta sałatka rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam ją o dodatek rukoli zamiast natki i wzmocniłam smak musztardą francuską. Dla nas taka wersja jest idealna do mięsa czy na kolację” - pisze blogerka.

Ja polecam obie wersje.

Śląskie niebo

Śląskie niebo, nazywane także śląskim rajem lub przysmakiem to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej. Wywodzi się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska.

Śląskie niebo jada się przede wszystkim podczas świąt.

„Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem z suszonych owoców” - pisze Bernadetta.

Hekele — pasta ze śledzi

Hekele to pasta ze śledzi, którą na Śląsku jada się przede wszystkim w czasie postu. Podaje się ją z ziemniakami lub pieczywem. Nazwa wywodzi się z niemieckiego słowa Häckerle.

Filety śledziowe należy wymoczyć, a potem pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe składniki, czyli kiszone ogórki, cebulę, jajka ugotowane na twardo również kroimy w kostkę i mieszamy ze śledziem. Dodajemy musztardę (inne przepisy podają, że można ją zastąpić masłem) i pieprz. Znam również wersję, w której wszystkie składniki, zamiast kroić, po prostu się miksuje.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kołocz z jabłkami

Na koniec coś słodkiego – kołocz z jabłkami.

Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto z nadzieniem z sera lub z maku albo z jabłkami” - wyjaśnia Bernadetta.

Także w kategorii Przepisy:

Kalarepa w roli głównej Oliwki w roli głównej Co można zrobić z ziemniaków? Spaghetti na 7 sposobów Jajko na 6 sposobów Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami Pyszne ciasta bez pieczenia Przepisy na szybkie przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 minut Kilka pomysłów na owocowe śniadania Oswoić krewetki 6 pomysłów na bezglutenowe ciasta Owocowy świat nalewek Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką 7 pomysłów na przystawki Bakłażan na 5 sposobów Pięć przepisów Jamiego Olivera na szybkie dania 5 pomysłów na smaczny i zdrowy podwieczorek Słodko, ale zdrowo. Sześć przepisów na ciasta z warzyw Kilka pomysłów na muffinki 5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery 6 przepisów na dania z buraków Sosy i dipy pełne smaku Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni Warzywny makaron na pięć sposobów