Co można zrobić z ziemniaków?

Pyry, kartofle, ziemniaki, bulwy czy grule... Nieważne jak je nazywamy, ważne, że są podstawą polskiej kuchni. Można je przyrządzać na tysiące sposobów. Wystarczy tylko kilka dodatków, by z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo.

Podziel się:

Zapiekane z serem i szynką

Już na sam widok ziemniaków po szwedzku czyli Hasselback cieknie ślinka. Apetycznie przyrumienione, chrupiące, cienko ponacinane pieczone ziemniaki po raz pierwszy podano w jednej z restauracji w Szwecji ponad 200 lat temu. Dziś to danie jest serwowane niemal na całym świecie.

Potrawa ta łączy wszystkie zalety kulinarnej prostoty: ma mało składników, jest łatwa, prosta i szybka do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowna i smaczna. Do przygotowania tak pieczonych ziemniaków wystarczą ziemniaki, ostry i długi nóż, oliwa z oliwek i szczypta gruboziarnistej soli i ulubione zioła” - pisze Jola, która prowadzi bloga Straga.pl.

Ziemniaki trzeba najpierw bardzo cienko ponacinać, uważając, by nie rozciąć spodu. Dzięki temu w trakcie pieczenia plastry rozchylają się i powstają chrupiące czipsy.

Jola pomiędzy plastry włożyła dodatkowo wędzony ser i szynkę.

Zapiekanka ziemniaczana

Takie przepisy lubię najbardziej. Szybko, prosto i bardzo smacznie. Zapiekanka z młodych ziemniaków to potrawa, którą możemy potraktować jako dodatek do mięsa lub serwować jako osobne danie ze szklanką zsiadłego mleka lub maślanki. obgotowane i pokrojone w plastry młode kartofle układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem ze śmietany i jajek. Do tego ulubione przyprawy i podsmażony boczek.

Jak radzi Ilka, która prowadzi bloga Uwielbiam gotować, poza sezonem, kiedy nie mamy dostępu do młodych ziemniaków, możemy wykorzystać te „stare”, wystarczy je nieco dłużej gotować. Zapiekankę warto również wzbogacić przesmażoną cebulką.

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarożkiem to tradycyjna postna wielkopolska potrawa. Początkowo było to danie ludzi ubogich. Z czasem stało się ono wizytówką Poznania i okolic. Współcześnie jest serwowane w wielu tamtejszych restauracjach. Jednak nie trzeba jechać do Poznania, by móc cieszyć się tym smakiem.

Ziemniaki gotuje się w mundurkach, a więc bez obierania, dzięki czemu zachowują więcej smaku, no i oczywiście wartości odżywczych. Gzik, czyli biały ser wymieszany ze śmietaną, szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawami smakuje dobrze nie tylko w towarzystwie ziemniaków. Twarożek można jeść również ze świeżym pieczywem

Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią

Placki ziemniaczane ze śmietaną to klasyk. Ja lubię jednak modyfikować tradycyjny przepis, dodając do ciasta startą cukinię i marchewkę. Łukasz, który prowadzi bloga Food2 poszedł jeszcze dalej w swoich kulinarnych eksperymentach, wzbogacił przepis o przyprawy — natkę kolendry oraz świeży imbir, a zamiast śmietany przygotował miętowy dressing. Dość odważna, ale za to niezwykle smaczna propozycja.

Gulaszowa z małymi ziemniaczkami

Pożywny kociołek pełen smaków i zapachów. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.

Zupa gulaszowa z sezonowymi warzywami i ziemniakami do propozycja dla zabieganych. Jest to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Warto przygotować większą porcję, ponieważ następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza.

Także w kategorii Przepisy:

Czerwony barszcz na zakwasie Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar Wiem co zjem. Dzień wegetariański Domowe płatki śniadaniowe o smaku kakaowym - zrób je sam! Przepis na ciasto kruche Przepis na chrupiące pieczarki w cieście serowym Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Śląskie od kuchni Twaróg nie tylko na śniadanie Pigwa - prawdziwy skarb jesieni. Poznaj 10 przepisów z pigwą w roli głównej Lukier godny króla Przepis na quiche z pieczonej dyni