Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba

Mimo, że na sklepowych półkach znajdziemy wiele past do smarowania pieczywa np. na bazie twarożku, jajek czy grillowanych warzyw, to uważam, że te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze, zdrowsze, no i tańsze. Można je przyrządzić z przygotowanych wcześniej składników lub wykorzystać resztki z obiadu. Takie „smarowidła” świetnie uzupełniają smak chleba i bułeczek, pasują także do ryżowych wafli czy krakersów. Poniżej zestawienie siedmiu sprawdzonych przepisów na domowe pasty do pieczywa. Wśród nich na pewno znajdziesz swój ulubiony.

Podziel się:

Pasta z bobu

Kto nie lubi młodego bobu? Można go jeść solo albo wykorzystać jako składnik sałatki, zupy lub pysznej pasty do pieczywa. Do podgotowanego i obranego bobu wystarczy dodać oliwę z oliwek, czosnek, świeżą mięte i natkę pietruszki, sól, pieprz. Całość blendujemy na gładką masę i… gotowe!

Zioła i przyprawy nadają paście oryginalny smak. Nadaje się ona nie tylko do smarowania chleba, ale także jako dodatek do makaronu czy grillowanych mięs. Spróbujecie?

Pasta z pieczonego kurczaka

"Z resztkami mięsa z kurczaka pieczonego czasem jest tak, że nie wiemy do czego je wykorzystać. A ta pasta jest pyszna i już czekam na resztki z kolejnego kurczaka żeby ją zrobić z suszonymi pomidorami. Jest zdecydowanie smaczniejsza niż wszystkie kupne pasty, a do tego wiemy co zawiera w środku" - zachęca Ulcik, autorka tego przepisu, która prowadzi bloga Kuchnia na wzgórzu.

Biała fasola z orzechami włoskimi

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam o tym, że pasta z fasoli z puszki może zastąpić masło, ser, wędlinę i inne tradycyjne dodatki do kanapek, byłam bardzo zdziwiona. "Ale jak to, groch do chleba? Przecież, to nie pasuje!" - myślałam wtedy i z pewną nieufnością spróbowałam bagietki z pastą z czerwoną fasolą, jaką zaserwowała mi koleżanka. A jednak jest to bardzo dobre połączenie :-) Teraz takie pasty weszły na stałe do mojego śniadaniowego menu.

Angelika, która prowadzi bloga W zielonej kuchni proponuje pastę z białej fasoli i orzechów włoskich. Muszę przyznać, że jest naprawdę pyszna, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Szprotki i awokado

Dużym powodzeniem cieszą się "smarowidła" na bazie awokado. Ten owoc ma na tyle neutralny smak, że świetnie komponuje się z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem awokado zostało połączone ze szprotkami. W ten sposób powstała zdrowa, rybna pasta do pieczywa.

Hiszpańska tapenada

Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada to klasyka hiszpańskiej kuchni. Z łatwością można ją przygotować w domu. Wystarczy wrzucić do blendera oliwki, dodać oliwę z oliwek, przyprawy i ulubione dodatki np. kapary, suszone pomidory, zioła i zmiksować na gładką masę. Tapenada pasuje do krakersów i chrupkiego pieczywa.

Ja lubię także wymieszać ją z kremowym serkiem, potem rozsmarować na plackach tortilli. Na to garść rukoli i wędlina. Placki zwijam w rulony, kroję na "plastry" :-) Taka szybka przekąska to fajny pomysł na domówkę.

Pasta buraczkowo-serowa

Jestem wielką fanką różowego koloru, dlatego w moim zestawieniu nie mogło zabraknąć tej pasty ;-) Pieczony burak nadaje jej obłędnego koloru (jest to dobry pomysł, by przemycić to wartościowe warzywo w diecie dziecka — wszystkie małe księżniczki będą na pewno zachwycone), a dzięki twarożkowi, konsystencja pasty jest lekka i puszysta.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Powiew lata — grillowana cukinia i suszone pomidory

Pasta z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów to kwintesencja letnich smaków. Mnie się ona kojarzy z wakacjami we Włoszech :-) Jej wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Można ją wykorzystać nie tylko do smarowania pieczywa, ale również jako bazę do zaprawy mięsa czy innych potraw.

„Ta pasta nie jest ani trudna ani pracochłonna w przygotowaniu i w lodówce warto ją mieć, bo może poleżeć nawet wiele dni. Świeże zioła dodają jej pełnego letniego aromatu, a grillowana cukinia delikatności i kremowego smaku„ - przekonuje autorka bloga Kuchnia Breni.

Także w kategorii Przepisy:

7 pomysłów na banany Szykujemy się do zimy, czyli 7 pomysłów na ogórki Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni Łosoś na 6 sposobów Kilka pomysłów na zdrowy obiad Kanapki inne niż wszystkie Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni 6 ciekawych pomysłów na lazanię Warzywa dobrze nadziane Owsianka nie musi być nudna! 5 pomysłów na mrożoną herbatę 6 przepisów na niezwykłą kawę Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe! Najlepsze koktajle z warzyw i owoców Czas na agrest! Pyszne pesto z orzeszkami pinii Smaczne desery, które przyrządzisz w mniej niż 30 minut Naleśniki, które zawsze się udają Pyszny, domowy budyń Pyszny i pożywny koktajl z białych truskawek Jedzmy pokrzywę! Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami Pyszne, bezglutenowe śniadanie