Sekrety kuchni katalońskiej

Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. arabskiej, żydowskiej, kastylijskiej, francuskiej i włoskiej.


Katalońska uczta
Charakter katalońskiej kuchni wynika nie tylko z licznych wpływów innych kultur. Jest on także uzależniony od położenia i warunków naturalnych regionu. Z jednej strony mamy ciągnące się skaliste wybrzeże i piaszczyste plaże, a z drugiej wysokie góry i zielone doliny. Produkty pozyskane z morza i gór stały się podstawą dań w stylu mar i muntanya (morze i góry).
Jedzenie stanowi istotną część katalońskiej kultury. Spożywanie posiłków powinno się celebrować. Z uwagi na to, że sklepy i biura są otwarte do 20 albo 21, Katalończycy (podobnie jak mieszkańcy innych cześć Hiszpanii) mają w zwyczaju zasiadać do obfitej, rodzinnej kolacji dopiero ok. 22. W ciągu dnia zjadają jedynie lekki lunch.

Aby w pełni poznać smak Katalonii, nawet w czasie krótkiego urlopu, warto zejść z najpopularniejszych turystycznych szlaków w Barcelonie czy Tarragonie i podążając za tubylcami, zagubić się w wąskich urokliwych uliczkach.
Tradycyjne katalońskie potrawy
- Butifarra – kiełbaski z siekanej wieprzowiny. Można je podawać jako wędlinę lub jako danie główne – grillowane, w towarzystwie białej fasoli, jarzyn, czasem również z jajkiem albo frytkami.
- Pa amb tomaquet – świeży wiejski chleb posmarowany sosem z dojrzałych pomidorów z oliwą i solą. Stanowi samodzielną przekąskę lub może być podawany jako dodatek do wędlin, serów czy anchois.
- Calcot – pieczone w ogniu cebulki (przypominające wyglądem pory), które podaje się z chlebem i aromatycznym sosem romenesco (przygotowanym z migdałów, prażonego czosnku, oliwy z oliwek i suszonej papryki).
- Escalivada – pieczone bakłażany i papryka przyprawione jedynie solą i skropione delikatnie octem i oliwą z oliwek.
- Fideua – odmiana paelii, w której ryż zastąpiony jest przez kluski ugotowane w rybnym bulionie.
- Arroz negre – ryż z kałamarnicą. Charakterystyczny dla tego dania jest ryż, który wcześniej barwi się na czarno naturalnym atramentem z kałamarnicy.
- Esqueixada – sałatka z marynowanym w soli i moczonym dorszem (zwanym przez Katalończyków bacalo), papryką, pomidorami, cebulą, doprawiona octem z czerwonego wina.
- Escudella carn d'olla – kataloński gulasz, do którego dodaje się fasolę, ziemniaki, kapustę, makaron i różne kawałki mięsa. Nie jest to jednak typowe danie jednogarnkowe. Najpierw dostaniemy bowiem sam wywar, a potem mięso i warzywa, które się w nim gotowały.
- Crema catalana – bardzo słodki deser przypominający budyń lub francuski creme brulee. Do jego przygotowania używa się mleka, żółtek, mąki kukurydzianej, cytryny i cynamonu. Na wierzchu jest skameralizowany cukier.
- Panellets – małe, okrągłe ciasteczka z migdałami, orzeszkami piniowymi i kokosem.
Kuchnie świata


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze