Sekrety kuchni gruzińskiej

Każdy, kto choć raz miał okazję wybrać się do Gruzji, z pewnością zachwycił się jej kuchnią. Wspólne ucztowanie to jeden z elementów tradycyjnej gruzińskiej kultury. Mamy szansę doświadczyć tam prawdziwej gościnności i otwartości ludzi. A tego te wina, sery, dorodne bakłażany, pachnące słońcem pomidory, soczyste owoce...Zapraszam na kulinarną podróż po Gruzji.

Gruzińska uczta

W Gruzji panuje łagodny, choć ze względu na bliskość wysokich gór i Morza Czarnego, zróżnicowany klimat. Stąd też, doskonale czują się tam warzywa i owoce, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego klimatu.

W słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona i bakłażany. Jednak najbardziej charakterystycznym gruzińskim owocem jest persymona. Rosną tam również oliwki, drzewka figowe oraz krzewy laurowe.

Natomiast górskie hale dostarczają baraniego mięsa oraz owczego mleka, z którego wyrabia się przepyszne sery. Dzięki temu, tradycyjna gruzińska kuchnia kusi bogactwem smaków i aromatów.

Na gruzińskim stole…

Chaczapuri

Chapaczuri

Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem, rodzajem ciasta (może być drożdżowe, chlebowe, przaśne), farszem (najpopularniejszy jest serowy, ale zdarza się także fasolowy czy serowo-ziemniaczany). Bez względu na te różnice, Gruzini jadają chaczapuri jako przystawkę, przekąskę, dodatek do mięsnych dań czy duszonych warzyw.

Chinkali

Chinkali

To nieprawda, że pierogi są autorskim dziełem Polaków. Każdy kraj ma swoje pierogi. Gruzini także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie zwinięte w zgrabną sakiewkę, a w środku baranie i wieprzowe mięso, zatopione w aromatycznym bulionie.

Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy rosół, potem zjadamy resztę.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Lobio

Lobio

Lobio to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz. Jego najważniejszym składnikiem jest… lobio, czyli czerwona fasola ;-) Do tego pomidory, orzechy włoskie i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej.

Adżapsandali

Adżapsandali

Jakby chcieć z czymś porównać tę potrawę, to pierwszym skojarzeniem byłoby polskie leczo lub francuskie ratatouille, bo dżapsandali to nic innego jak gulasz z duszonych warzyw. Bakłażan, pomidory, papryka, cebula, czasem ziemniaki. To danie występuje w niezliczonych wersjach, jednak jego podstawa jest zawsze bakłażan.

Batridżiani

Batridżiani

Badridżani to bakłażanowe roladki z pastą orzechową. Jest to bardzo popularna gruzińska przekąska. Bakłażany się grilluje, smaży lub piecze, dzięki czemu uwalniają one lekko orzechowy aromat i smak. Takie zawijasy stanowią doskonałą przekąskę na imprezę czy kolację.

Dolma

Dolma

Ta potrawa przywędrowała do Gruzji z Turcji. Jest to danie przypominające polskie gołąbki, tyle, że zamiast kapusty używa się liści winogron. Farsz stanowi mielone mięso połączone z ryżem i przyprawami.

Czurczchele

Czurczchele

Gruzińska uczta kończy się słodkim poczęstunkiem. Rolę deseru często pełnią konfitury oraz świeże i suszone owoce – jabłka, figi, winogrona, arbuzy, pomarańcze. Nie brakuje również słodyczy. Churchurele to nawleczone na nitkę orzechy laskowe, oblane karmelem lub zagęszczonym sokiem z winogron. Wygląda to trochę jak kiełbasa albo świeczka.

Wino – gruziński wynalazek?

Gruzińska winnica

Według legendy wino zostało wynalezione właśnie w Gruzji. Pewien biedak zasadził wokół swojego domu winne krzewy wykopane w lesie. Winogronowy sok posmakował mu tak bardzo, że co mógł, to wypijał od razu, a resztę przechowywał w dzbanach w piwnicy. Kiedy po jakimś czasie spróbował tego soku, okazało się, że stał się on jeszcze smaczniejszy.

Uprawa winorośli jest rozpowszechniona w Gruzji. Produkuje się tam około 50 gatunków wina. W wielu winiarniach trunki wyrabia się według tradycyjnych, liczących setki lat receptur. Być w Gruzji i nie napić się wina, to tak jak odwiedzić Paryż i nie zobaczyć wieży Eiffela.

Podróżnicze inspiracje

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy!