Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy nam się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie objadają się podczas trwającego właśnie w Monachium Oktoberfest. Nie ma jednej „kuchni niemieckiej”. Każdy region może się pochwalić swoimi popisowymi daniami. Mimo to we wszystkich landach chętnie jada się pieczeń wieprzową z knedlami i kapustą.

Czym wyróżnia się kuchnia niemiecka?

Kuchnia niemiecka jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczną, tłustą i ciężkostrawną. Dominują dania mięsne, kapusta, ziemniaki i piwo.

Jedną ze specjalności są kiełbaski — z rusztu, z musztardą, frankfurterki, także knedle, które serwuje się z zupą lub pieczenią wieprzową albo na słodko z owocami. Od Włochów Niemcy zapożyczyli risotto, przygotowują je jednak po swojemu, a więc z kiełbasą. Jeśli chodzi o słodkości, króluje strudel jabłkowy oraz tort szwarcwaldzki.

W kuchni niemieckiej wpływy francuskie, austriackie, holenderskie, czeskie, rosyjskie, angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w wyniku napływu imigrantów w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, niemieckie tradycje kulinarne wzbogaciły się o dania śródziemnomorskie (tureckie, włoskie).

Dynamiczny rozwój turystyki oraz dalsze procesy migracyjne spowodowały powstawanie w Niemczech meksykańskich i azjatyckich restauracji.

Bogactwo kulinarne niemieckich landów

  • BAWARIA – przez wielu Bawaria jest uważana za wizytówkę Niemiec. Na śniadanie zjemy tam precla ze słodką musztardą. Do tego zestawu obowiązkowo podawana jest biała kiełbasa. Przepis na nią powstał podobno w stolicy Bawarii, czyli Monachium.

    Odwiedzając tę część kraju warto także spróbować Leberkäse, czyli pieczeni z mielonego mięsa, golonki, knedli, sałatki z białej kapusty, kiełbasek norymberskich oraz aromatycznych pierników, których sława sięga daleko poza granice Niemiec.

    Kiełbaski z kapustą

  • HESJAtutaj możemy zajadać się żeberkami z kiszoną kapustą, czyli Frankfodder Gebabbel. Do picia dostaniemy natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ziołom.

  • NADRENIA – typowy obiad w tym regionie to Sauerbraten, czyli pieczeń z marynowanej w kwaśnej zalewie koniny lub wołowiny podawana z knedlami i gęstym kompotem jabłkowym.

  • HAMBURG, BREMA, SZLEZWIK-HOLSZTYN – w nadmorskich regionach królują ryby i owoce morza. Spróbujemy tu wyśmienitych dań z ryb (śledzia, flądry, dorsza). Popularne są także kraby i mule. Na deser dostaniemy natomiast kisiel z czerwonych owoców jagodowych, czyli Rote Grütze.

  • BADENIA-WIRTEMBERGIA – odwiedzając tę część Niemiec, musimy koniecznie spróbować Maultaschen. Są to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego, wypełnione mięsno-szpinakowym farszem. Stąd także pochodzi słynna szynka szwarcwaldzka oraz szwarcwaldzki tort wiśniowy
    Tort szwarcwaldzki

  • SAKSONIA, TURYNGIA – nie możemy odjechać bez spróbowania turyńskich kiełbasek i drezdeńskiej strucli z bakaliami. Ma ona długą tradycję i jest przygotowywana według ściśle określonej receptury.

    Co roku w drugą sobotę adwentu odbywa się w Dreźnie święto strucli, a w roli głównej występuje największa strucla na świecie. W strucli znajdziemy m.in. starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową.

    Popularne w tym regionie są także klopsy po królewiecku. Przygotowuje się je z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek i skórki cytrynowej. Tradycyjnie serwowane są w sosie śmietanowo-kaparowym. Można je podawać w towarzystwie ziemniaków, buraczków lub ryżu.

  • MEKLEMBURGIA-POMORZE PRZEDNIE, BRANDENBURGIA, BERLINspecjalnością tych okolic jest gotowana golonka (jakżeby inaczej) z puree z grochu, a także smażona kiełbasa w szaszłykowym sosie z dodatkiem curry, czyli Currywurst. Prawdziwa bomba kaloryczna, ale trudno się jej oprzeć ;-)
Golonka

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sękacz - skarb Podlasia Co dobrego zjesz na Podlasiu? Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy Odmiany placków ziemniaczanych Sekrety kuchni czeskiej Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Zupa krem. Z czym ją podać? Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?