Sekrety kuchni portugalskiej

Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje nieco chłodniejszy klimat niż np. We Włoszech czy w Hiszpanii, znajdziemy tu więcej ciężkich mięsnych dań, zawiesistych sosów i gęstych, kremowych zup. Jednak znajdziemy tak również najróżniejsze przystawki i bardzo słodkie desery. Koneserzy dobrej kuchni z pewnością nie wyjadą z Portugalii rozczarowani.


Po pierwsze: ryby
Trudno byłoby sobie wyobrazić tradycyjną portugalską kuchnię bez ryb i owoców morza. Ich bogactwo może zachwycać. W pierwszej kolejności należy wymienić bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsz. Portugalczycy chwalą się, że istnieje co najmniej 365 przepisów na przygotowanie potraw z suszonego dorsza. Przeważnie serwuje się go jako przystawkę w formie kulek, jak również po ugotowaniu z rozmaitymi dodatkami lub upieczeniu.
Latem ulice pachną grillowanymi sardynkami.Najczęściej posypuje się grubą morską solą i grilluje. Na stołach króluje także dorada. Przyrządza się ją na wiele sposobów – smaży, dusi, piecze w soli. Do tego odrobina oliwy z oliwek i soku z cytryny…
W specjalnych miedzianych garnkach, zwanych cataplanas Portugalczycy gotują sycącą potrawę, na którą składają się ryż, mięso różnych gatunków ryb, przyprawy i dużo kolendry.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Owoce morza to tamtejszy skarb. Portugalczycy uwielbiają je przyrządzać w jak najprostszej formie. Krewetki są podawane w sosie czosnkowym lub w gęstej zupie açorda de marisco, przyrządzanej z miąższu chleba.

Inne ryby, które są tam często jadane to makrela, okoń i cefal. Oprócz ryb dieta północnej części Portugalii nie pomija mięsa. Na stołach często gości więc drób, wołowina, jagnięcina czy króliki. Mięso jest podawane z ryżem i ziemniakami (jednocześnie). Polakom może natomiast brakować surówk do dań obiadowychi.
Po drugie: zupy
Zobacz inne pomysły na zupy
Portugalczycy kochają zupy, szczególnie kremowe. Jedną z tradycyjnych potraw jest caldo verde, rodzaj kapuśniaku. Gotuje się go z posiekanej kapusty i ziemniaków. Na koniec dorzuca się podsmażone plasterki kiełbasy chouriço i polewa oliwą z oliwek.

Dużo lżejszą propozycją może być natomiast sopa alentejana. Jej najważniejsze składniki to woda, oliwa, czosnek i kolendra. Podaje się ją z kromką podsmażonego chleba i jajkiem (koniecznie płynnym żółtkiem). Z kolei canja de Galina przypomina nieco polski rosół, podaje się ją z ryżem lub makaronem i ugotowanym w zupie mięsem.
Po trzecie: słodkości
Miłośnicy deserów również będą zachwyceni. Najpopularniejsze w Portugalii są kremy budyniowe lub na bazie jajek. Poza tym do kawy, która właściwie mogłaby stanowić osobny temat, bo Portugalczycy kawę kochają nie mniej niż Włosi czy Francuzi ;-) podaje się babeczki ryżowe, puddingi czy tarty z owocami.
Znanym deserem jest również sernik na zimno. Natomiast najbardziej chyba tradycyjnym jest pastel de nata, rodzaj babeczki czy tarty z kremowym nadzieniem. Nata jest dostępna właściwie w każdej kawiarni i świetnie pasuje do przedpołudniowej filiżanki kawy.

Zwyczaje związane z jedzeniem
Spożywanie posiłków w Portugalii stanowi niemal rytuał. Rytm dnia wyznaczają godziny śniadania, obiadu i kolacji, których Portugalczycy skrupulatnie przestrzegają.
Między 7.30 a 10 jest czas na śniadanie. Przeważnie jest to kawa, kanapka lub chleb zapiekany z masłem albo oliwą, czyli tzw. tourada. Bardzo często śniadanie je się na mieście, w ulubionej kafejce w drodze do pracy.
Obiad w Portugalii jada się między 12.30 a 14, a kolację między 19.30 a 22.30. Zarówno obiad, jak i kolacja to w przypadku ogromnej większości kompletne dania składające się z zupy, drugiego dania i deseru.

Obiady czy kolacje, zwłaszcza w weekend, są zawsze doskonałym pretekstem do spotkań towarzyskich. Jada się powoli, jedzeniu towarzyszą ożywione dyskusje, przeważnie na tematy kulinarne. Przy jedzeniu Portugalczycy używają ogromnych ilości papierowych serwetek. Po zakończeniu posiłku nikt nie wstaje od stołu zbyt szybko.
Podróżnicze inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze