Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje nieregularną, podładowaną powierzchnię przypominającą góry. Stąd nawiązanie do Karpat. Jak zrobić karpatkę? Zapraszam do lektury :-)


Przepis na karpatkę
Składniki:
Ciasto
- szklanka wody,
- pół kostki masła,
- szklanka mąki pszennej,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- 1,5 kostki masła.
Wodę z masłem zagotuj w rondelku. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta jednolita masa.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. Podziel ciasto na dwie części.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Na blasze o wymiarach 23×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź część ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15–20 min. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń.
Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.
Jeszcze więcej pomysłów na ciasta:


Polecane przez autora:
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
- Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze