Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temuKarpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje nieregularną, podładowaną powierzchnię przypominającą góry. Stąd nawiązanie do Karpat. Jak zrobić karpatkę? Zapraszam do lektury :-)
Przepis na karpatkę
Składniki:
Ciasto
- szklanka wody,
- pół kostki masła,
- szklanka mąki pszennej,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- 1,5 kostki masła.
Wodę z masłem zagotuj w rondelku. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta jednolita masa.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. Podziel ciasto na dwie części.
Na blasze o wymiarach 23×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź część ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15–20 min. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń.
Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze