Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje nieregularną, podładowaną powierzchnię przypominającą góry. Stąd nawiązanie do Karpat. Jak zrobić karpatkę? Zapraszam do lektury :-)

Przepis na karpatkę

Składniki:

Ciasto

  • szklanka wody,
  • pół kostki masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1,5 kostki masła.
Karpatka

Wodę z masłem zagotuj w rondelku. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta jednolita masa.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. Podziel ciasto na dwie części.

Na blasze o wymiarach 23×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź część ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15–20 min. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.

Jeszcze więcej pomysłów na ciasta:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1 Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz? Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Strogonow w polskim wydaniu Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem