Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temuKarpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiÅ›cie u mamy. SkÄ…d nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przeÅ‚ożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje nieregularnÄ…, podÅ‚adowanÄ… powierzchniÄ™ przypominajÄ…cÄ… góry. StÄ…d nawiÄ…zanie do Karpat. Jak zrobić karpatkÄ™? Zapraszam do lektury :-)
Przepis na karpatkÄ™
Składniki:
Ciasto
- szklanka wody,
- pół kostki masła,
- szklanka mÄ…ki pszennej,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- 1,5 kostki masła.
Wodę z masłem zagotuj w rondelku. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta jednolita masa.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia i odstaw do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. Podziel ciasto na dwie części.
Na blasze o wymiarach 23×38 cm wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia rozprowadź część ciasta. Wstaw blachÄ™ do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15–20 min. W ten sam sposób upiec drugÄ… poÅ‚owÄ™ ciasta.
Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Cały czas miksując, porcjami dodawaj budyń.
Placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze