Mała rzecz a cieszy. Przepisy na ciasteczka

Kruche, owsiane, francuskie, z czekoladą, bakaliami, konfiturą... nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż domowe ciasteczka. Zawsze tez można zabrać ze sobą tę słodka przekąskę do szkoły czy do pracy. Domowych wypieków nie są w stanie zastąpić żadne słodycze, nawet te z najlepszej cukierni. Poza tym, przygotowując te ciasteczka w domu, mamy pewność jakich składników używamy. Możemy również eksperymentować z dodatkami, tworząc unikalne kompozycje. Mają one także dodatkową zaletę – robi się je błyskawicznie.

Podziel się:

Ciasteczka-usteczka

Te ciasteczka pokochają wszystkie dzieci. Są kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach.

Wyglądają trochę jak mały omlecik oprószony cukrem pudrem. Mi te ciasteczka ogromnie smakowały (nie tylko ze względu na jabłka) – ich dużą zaletą jest kruche ciasto twarogowe. Bardzo lubię właśnie ciasto kruche z dodatkiem twarogu, bo sprawia on, że ciasto wygląda jak francuskie – pęcznieje i listkuje się, a twaróg dodaje jeszcze wspaniały smak” - zachęca Beata, która przetestowała ten przepis.

Blogerka radzi także, by kółka na ciasteczka wycinać nieco większe od kawałków jabłka, ponieważ w trakcie pieczenia, ciasto się obkurcza. Gotowe ciasteczka można polać sosem czekoladowym albo toffi. Mnie już na samą myśl cieknie ślinka ;-)

Kruche stempelki z Nutellą

Nutella, to poza kupowaniem butów i torebek, mój największy nałóg. Za słoik tego słodkiego kremu mogłabym się dać pokroić. Uwielbiam naleśniki, babeczki no i ciasteczka z Nutellą, dlatego przepis na kruche stempelki tak bardzo przypadł mi do gustu.

Z przygotowaniem ciastek poradzą sobie nawet ci, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, a potem wykrawać z niego koła. Na każdym kółku wyciskamy pieczątkę. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciastka przekładamy Nutellą. Gotowe!

Stemple do ciastek kupimy w wielu supermarketach oraz sklepach internetowych już za około 30 zł. To może być także pomysł na prezent dla miłośniczki domowych wypieków.

Klejnociki z różaną konfiturą

Tym razem coś dla miłośników orzechów. Klejnociki z różaną konfiturą. Nazwa jest jak najbardziej adekwatna do wyglądu tych smakowitych ciasteczek. Uprzyjemnią każde spotkanie z przyjaciółmi, można je też zabrać do pracy lub na piknik.

Tureckie ziarenka kawy

Te tureckie ciasteczka polecam wszystkim miłośnikom kawy. Wykonanie ich jest naprawdę proste, a efekt na pewno was zadowoli. A do tego ten obłędny zapach, który unosi się w całym domu w trakcie pieczenia…

Ciasteczka są przepyszne i znikają z tacy w okamgnieniu, jednak gdyby udało wam się „ocalić” kilka sztuk, to zdradzę, że długo zachowują świeżość. Poza tym po paru dniach są jeszcze smaczniejsze.

Ciasteczka warszawskie

Aspirynki, słoneczka, warszawskie – te kruche ciasteczka z chrupiąca skorupką, przełożone dżemem lub kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach są znane pod różnymi nazwami. Jednak zawsze smakują tak samo dobrze. Warto więc poświęcić im trochę czasu i cierpliwości.

Aby ułatwić sobie pracę, można rozłożyć przygotowywanie ciastek na dwa dni. Pierwszego pieczemy ciastka, a drugiego przygotowujemy masę.

„Ciasteczka mogą być sklejone również dżemem bez kawałków owoców. Szybciej się je wówczas przygotowuje” - zauważa Joanna, która prowadzi bloga Domowe Wypieki.

Skaliste ciasteczka Hagrida

Kokosanki to szybkie i łatwe do przygotowania ciasteczka na ubitych białkach z wiórkami kokosowymi. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.

Ciasteczka Hagrida to takie "kokosanki na wypasie”. Poza wiórkami zawierają jeszcze czekoladę i orzechy.

Nie wiem, kto i dlaczego nazwał je ciasteczkami Hagrida, ale pomysł ten bardzo nam się spodobał - pisze Anna, która prowadzi bloga Bajkorada. — Kto czytał Harrego Pottera, ten wie, że Hagrid postury jest słusznej, więc stąd może skojarzenie ze skałami-olbrzymami, a może rozchodzi się jednak o ciasteczka przygotowywane przez gajowego”.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Popękane ciasteczka czekoladowe

Na koniec propozycja dla miłośników czekolady – popękane ciasteczka czekoladowe. Cieszą się one dużą popularnością w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Doskonale pasują do kawy. Zachwycają swoim smakiem i oryginalnym wyglądem. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Są intensywnie czekoladowe, prawie jak brownie. Robi się je bardzo prosto. Czekoladową masę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby zdążyła się dobrze schłodzić przed pieczeniem (właśnie tej różnicy temperatur zawdzięczamy charakterystyczne pęknięcia).

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na domowy budyń Obiad w wersji wegetariańskiej Tajniki kuchni francuskiej Kasza kuskus w roli głównej Przepis na ocet jabłkowy Śląskie od kuchni Kalarepa w roli głównej Oliwki w roli głównej Co można zrobić z ziemniaków? Spaghetti na 7 sposobów Jajko na 6 sposobów Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami Pyszne ciasta bez pieczenia Przepisy na szybkie przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 minut Kilka pomysłów na owocowe śniadania Oswoić krewetki 6 pomysłów na bezglutenowe ciasta Owocowy świat nalewek Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką 7 pomysłów na przystawki Bakłażan na 5 sposobów Pięć przepisów Jamiego Olivera na szybkie dania 5 pomysłów na smaczny i zdrowy podwieczorek Słodko, ale zdrowo. Sześć przepisów na ciasta z warzyw