Z naleśnikiem dookoła świata
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Znajdźcie mi chociaż jedną osobę, która nie lubi naleśników ;-) Te cienkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek można jeść na tysiące sposobów – na słono, na słodko, z mięsem, warzywami, owocami, serem... Zwijane, składane w zgrabne kopertki, zapiekane, zalewane sosem. Każdy, nawet największy niejadek, znajdzie coś dla siebie. Naleśniki są znane na całym świecie. Przyrządza się je szybko z łatwo dostępnych składników. Oczywiście w różnych zakątkach globu naleśniki przygotowuje się i serwuje nieco inaczej. Jesteście gotowi na podróż dookoła świata tropem naleśników?
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/tropem-nales-niko-w-ec13d3eb0161.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Krótka historia naleśnika
Tak naprawdę nie do końca jest jasna, kto i kiedy wymyślił naleśniki. Włosi twierdzą, że kolebką naleśników jest Florencja. Stamtąd, Katarzyna Medycejska wywiozła recepturę na cienkie, smażone placki do Francji. Jednak podobno już w starożytnym Rzymie wylano na rozgrzaną powierzchnię ciasto z mąki, jaj i mleka. Według innej teorii pierwsi byli Chińczycy. Tak czy inaczej, naleśniki są znane od wieków niemal na całym świecie. Oczywiście w zależności od szerokości geograficznej, to danie może się znacząco różnić.
Najważniejszym składnikiem ciasta naleśnikowego jest oczywiście mąka. W Europie najczęściej pszenna, w Azji – ryżowa, w Ameryce Południowej – kukurydziana, w Rosji – gryczana, a w Indiach – z ciecierzycy. Na smak i wygląd dania wpływają także jajka – ich ilość oraz sposób dodawania (np. w postaci piany z białek). No i wreszcie płyn – u nas jest to mleko wymieszane z wodą, ale równie dobrze może to być piwo, maślanka, kefir, jogurt albo tylko woda.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Ciasto może być zabarwione rozdrobnionym szpinakiem, sokiem z buraków, roztopiona czekoladą, sokiem z marchewki, koncentratem pomidorowym czy szafranem. Na tym pole do popisu się nie kończy. Z gotowych naleśników można zrobić tort, zapiekankę przypominającą lazanię czy krokiety.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ile kultur, tyle naleśników
Francja
Za najlepsze na świecie są podobno uważane francuskie crepes (ten, kto tak powiedział, nie jadł chyba naleśników z jabłkami, które robi moja babcia). Przygotowuje się je z mąki pszennej, roztopionego masła, jajek i mleka. Aby spulchnić ciasto, Francuzi dolewają czasem nieco piwa lub cydru. Smaży się je na specjalnym urządzeniu, zwanym creperie, rozsmarowując ciasto łopatką. Dzięki czemu placek cienki i delikatny. Crepes podaje się z cukrem pudrem lub konfiturami.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najwykwintniejsza wersja to Crepes Suzette. Na patelni rozpuszcza się masło, dodaje się do niego skórkę i sok z pomarańczy. Tak przygotowanym sosem zalewa się naleśniki, dodaje odrobinę likieru pomarańczowego i podpala.
Skandynawia
Skandynawskie naleśniki przypominają nieco polskie. Tradycyjnie podaje się je z konfiturami, lodami lub bitą śmietaną. Natomiast specjalnością szwedzkiej kuchni są naleśniki z pieczoną wieprzowiną.
Węgry
Palacsinta to węgierskie naleśniki, są bardzo cienkie i jada się je jako deser. Są one podawane z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju czy nad Balatonem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Rosja
Specjalnością kuchni rosyjskiej są bliny, czyli naleśniki z mąki, jaj, mleka i masła, a także drożdży decydujące o niepowtarzalnej puszystości ciasta. Charakterystycznym składnikiem blin jest mąką gryczana, często używana obok mąki pszennej. Bliny świetnie smakują z kwaśną śmietaną i kawiorem.
Ameryka Północna
Amerykanie i Kanadyjczycy uwielbiają natomiast puszyste biszkoptowe pancakes. Do spulchnienia ciasta używa się proszku do pieczenia lub sody, a zamiast mleka dodaje się jogurtu. Małe, pulchne, okrągłe placuszki można podawać obficie polane syropem klonowym (mniam!), z masłem orzechowym lub świeżymi owocami.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Etiopia
Etiopską odmianą naleśnika jest indżera. Wyrabia się go z mąki z teffu, wymieszanej z wodą. Ciasto przez kilka dni fermentuje, przez co gotowe placki są kwaśne w smaku. Indżerę podaje się z sosami warzywnymi lub mięsnymi.
Ameryka Południowa
W Wenezueli tradycyjnym przysmakiem jest cachapa – placek, przyrządzany z mąki i zmielonych ziaren kukurydzy. Cachapas jada się zwykle na śniadanie, jako przekąskę lub w czasie podróży. Najczęściej podawane są z masłem, białym kremowym serem Queso de Mano, podobnym trochę do mozzarelli lub kawałkami szynki. Natomiast faina to naleśnik z Argentyny. Aby go wykonać potrzebujemy mąki z ciecierzycy, oliwy, wody oraz ewentualnie rozmarynu i soli morskiej.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Japonia
Japońskie naleśniki dorayaki wypełnione są słodkim farszem. Placki robi się z bardzo popularnego w Japonii gąbczastego ciasta miodowego o nazwie kasutera (castella), przypominającego nasz biszkopt. Pomiędzy dwa placki wkłada się pastę Anko robioną z czerwonej fasoli azuki i cukru.
Indie
Dosa, czyli jeden z rodzajów naleśników jedzonych w Indiach powstaje najczęściej ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem fasoli urid dal. Jedzony jest zazwyczaj jako dodatek do innych dań lub na śniadanie albo kolację. Placki powinny być cienkie jak papier.
Kuchnie świata
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze