Niebanalne przepisy na tortillę
Tortilla to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jest szybka, kolorowa i pyszna. W kuchni meksykańskiej tortilla to okrągły płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Może występować w roli pieczywa lub bazy do innych potraw. Z kolei hiszpańska tortilla to gruby omlet z ziemniakami, warzywami, mięsem. Obie wersje są równie smaczne. Zobacz 12 sprawdzonych przepisów na tortillę.

Tortilla ze świeżymi warzywami
Na początek coś lekkiego — tortilla ze świeżymi warzywami. Cukinia, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, trochę szynki i mozzarelli, a do tego odrobinę majonezu.
Jest to świetny pomysł na kolację albo drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Tortilla z pieczonym łososiem i awokado
Pieczony łosoś i awokado to bardzo zgrany duet. Uzupełniają go świeży ogórek, kiełki i szpinak baby. A to wszystko jest polane cytrynowym winegretem. Palce lizać!
Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy pewność, że są świeże i nie zawierają niepotrzebnych składników.

Quesadilla z kurczakiem
"Quesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę mocno doprawionego mięsa i kukurydzy" - pisze Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.
Trudno się oprzeć temu daniu - chrupiące placki tortilli, roztopiony ciągnący się ser, aromatyczny farsz, po prostu pycha! Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!


Tortilla z kurczakiem i warzywami
To jest z moich ulubionych przepisów na tortille — jest prosto, szybko i kolorowo :-) Smażony lub grillowany kurczak w towarzystwie świeżej sałatki i sosu czosnkowego. Pamiętajcie, by nie iść na łatwiznę i samemu zrobić sos na bazie jogurtu lub śmietany, taki jest o wiele smaczniejszy od gotowego.
„Tortilla ma ogromną zaletę – każdy napełnia ją ulubionymi dodatkami i przyprawia dowolnym, pikantnym lub łagodnym, sosem – dla każdego coś dobrego” - czytamy na blogu Talerz pokus. Trudno się z tym nie zgodzić :-)

Pikantna zupa z kurczakiem i tortillą
Tortilla nie musi służyć tylko do zwijania :-) Przypieczone, chrupiące placki to świetny dodatek do zup lub dipów.
Na blogu Coolinarny zlazłam świetny przepis na zupę — jest aromatyczna, sycąca, w sam raz na coraz chłodniejsze dni. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Tortilla z papryką, kukurydzą i fetą
To danie to kulinarna podróż dookoła świata — mamy tu bowiem meksykańską tortillę, hiszpańskie chorizo i grecką fetę.
Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje takie połączenie, przetestujcie ten przepis.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Wrapy z szynką
Wrapy to smaczna i szybka do przygotowania przekąska. W placki tortilli możemy zawinąć wszystko co mamy pod ręką – wędlinę, sałatę, kawałki smażonego lub pieczonego mięsa, warzywa…
A czym się różni wrap od tortilli? Tortilla to placek, natomiast wrap to nic innego jak rodzaj kanapki, tyle, że zamiast układać dodatki na pieczywie, zawijamy je do środka.

Tortilla z kiszoną kapustą i łososiem
Kolejny pomysł na tortillę z łososiem. Jednak tym razem pieczona ryba została zawinięta w placek razem z… kiszoną kapustą. Mam nadzieję, że to oryginalne połączenie smaków uwiedzie was tak samo jak uwiodło mnie. Uwielbiam takie niebanalne podejście do gotowania.

Bezglutenowa tortilla
Tortilla z mąki gryczanej oraz mąki z ciecierzycy to propozycja dla miłośników zdrowej diety. Ciasto zostało wzbogacone błonnikiem i mielonym siemieniem lnianym.
A co do środka? Indyk i sałatka ze świeżych warzyw. To danie można przygotować również w wersji wegetariańskiej, zastępując indyka pokrojonym w kostkę awokado.


Tacos z grilowanymi krewetkami i salsą pomidorową
Tym razem tacos z grillowanymi krewetkami z dodatkiem salsy z pomidorków koktajlowych i guacamole. Istotnym dodatkiem jest również sok z limonki.
„Pomysł na takie tacos przywiozłam z Barcelony. Jest to świetnie danie na imprezę, spotkanie towarzyskie. Można je zrobić z różnymi dodatkami: kurczakiem, rybą, grillowanymi warzywami, salsą itd… i zawsze sprawdzą się jako smaczna przekąska” - przekonuje Brenia.

Tortilla z wędzoną rybą i kiełkami
Kiedy przygotowuję w domu tortille lub wrapy smaruje placki kremowym serkiem, tapenadą albo sosem majonezowym. Natomiast autorka bloga Magia w kuchni użyła pasty z bakłażana i papryki. Muszę przyznać, że to świetny pomysł.
Farsz składa się natomiast ze świeżego szpinaku, kiełków i wędzonej ryby. Mniam!

Hiszpańska tortilla z chorizo
Na koniec tortilla w wersji hiszpańskiej.
"Pyszna kompozycja ziemniaków, chorizo i oliwek zapieczona w jajeczno-serowej masie. Do tego potrawa ta daje niemal nieograniczone możliwości doboru dodatków, więc podejrzewam, że często będę do niej wracać" - pisze Gośka, która prowadzi bloga Feeria smaków.

Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze