Odkryj cukinię na nowo

Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia marynowana na zimę, risotto, zapiekanki... Wydawało mi się, że przetestowałam już wszystkie przepisy. Dlatego postanowiłam podejrzeć, co inne kulinarne blogerki potrafią wyczarować z tego warzywa. Jak się okazuje z cukinii można zrobić niemal wszystko, nawet ciasto.

Podziel się:

Penne z cukinią i rukolą

Jestem wielką fanką makaronu, mogłabym go jeść non stop. Latem odchodzę od ciężkich sosów typu carbonara czy bolognese. Serwuję wówczas spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi albo z bazyliowym pesto. Edyta, która prowadzi bloga Pasja smaku proponuje natomiast penne z cukinią, wstążkami z młodej marchewki i rukolą.

Lekko podduszone warzywa, makaron i odrobiona sera feta. Smacznie i szybko. Świetna propozycja na lekki letni obiad, kiedy wracamy zmęczeni po pracy i nie mamy ochoty na długie gotowanie.

Kolorowa zapiekanka

Zapiekanka z warzyw, inspirowana nieco francuskim ratatouille to kolejny pomysł na to, jak można wykorzystać cukinię. Warzywa wystarczy pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać przyprawami i polać oliwą z oliwek, a potem zapiec z żółtym serem na wierzchu. Bardzo smaczne i proste danie.

Zapiekanka może być daniem głównym lub dodatkiem do mięsa czy ryb. Poza tym podpieczone warzywa można również wykorzystać jako farsz do tarty. Wystarczy je ułożyć na cieście francuskim i zalać roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z łyżką kwaśnej śmietany i przyprawami. Polecam!

Faszerowane roladki

Roladki z cukinii to propozycja na imprezową przekąskę, lunch czy kolację. W grillowanych plastrach cukinii zostały ukryte małe kotleciki z mięsa mielonego z tymiankiem i czosnkiem. Do tego pomidor i sos czosnkowy. Pycha!

Pasta kanapkowa

Kolorowe pasty do chleba to moje ostatnie odkrycie. Robi się je szybko, z powodzeniem zastępują wędlinę czy ser. Smaki można dowolnie łączyć, tworząc coraz to nowe, oryginalne kompozycje. Na domowych imprezach robią prawdziwą furorę. Podaję je z chrupkim pieczywem lub krakersami.

"Oprócz cukinii dodałam również puszkę fasoli półksiężycowej (butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce" - radzi Dorota, która prowadzi bloga Ugotujmy to.

Cukiniowe placki

Placki z cukinii stanowią świetną alternatywę dla placków ziemniaczanych. Trzeba jednak pamiętać, by po starciu warzyw, odczekać kwadrans,a potem odcisnąć nadmiar wody. Wtedy będziemy mieli pewność, że nasze placki wyjdą chrupiące i delikatne.

Można je podawać jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym lub duszonymi warzywami. Placki sprawdzą się również jako dodatek do mięsa czy ryby.

Makaron z cukinii

Warzywny makaron to jeden z kulinarnych trendów tego roku. Do tej pory nie miałam jeszcze odwagi go przyrządzić. Muszę jednak przyznać, że cukiniowe spaghetti z krewetkami prezentuje się naprawdę dobrze.

Makaron z cukinii (lub marchewki) zrobimy za pomocą obieraczki do warzyw z ząbkami. Niestety nie jest ona dostępna w każdym sklepie, ale na pewno znajdziemy ją w internecie. Potem te "kluski" wystarczy zblanszować i podawać jak prawdziwy makaron z ulubionymi sosami lub innymi warzywami.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Ciasto czekoladowe

Na koniec prawdziwy hit - czekoladowe ciasto z cukinii. Piekłam już ciasto z marchewki, dyni, fasoli, ziemniaków, nawet z buraczków, ale na to, żeby dodać do ciasta cukinię bym nie wpadła ;-)

"Czekoladowe ciasto z cukinii jest obłędnie pyszne. Wilgotne, mocno czekoladowe — poezja" - zachęca Dusia, autorka tego przepisu. Trudno się z nią nie zgodzić. W smaku wypiek przypomina nieco brownie. Jeśli przygotujecie takie ciasto dla swoich gości, z pewnością nikt nie domyśli się, jaki tajemniczy składnik ukrył się w środku.

Odkąd pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, korzystałam z niego już kilkukrotnie, za każdym razem nieznacznie go modyfikując. Przede wszystkim najczęściej piekę cukiniowe ciasto w formie babeczek. Czasem dodaję posiekane włoskie orzechy lub rodzynki. Nie bójcie się eksperymentów, na pewno będą udane.

Także w kategorii Przepisy:

Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze Pomidorowa - królowa polskich zup Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na kremową zupę z soczewicy Robimy domowe masło Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni