Sekrety kuchni greckiej
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Kuchnia grecka ma tradycję sięgającą czterech tysięcy lat. Odnajdziemy w niej wpływy tureckie, rzymskie, perskie, arabskie, bałkańskie, a nawet słowiańskie. Bazuje ona na naturalnych składnikach, wśród których najważniejsze to pszenica, wino i oliwa, bardzo dużo oliwy.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/sekrety-kuchni-greckiej-778a3480.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Grecka uczta
Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana w oliwie z oliwek. Dominują proste i smaczne dnia.
Grecja to pasterski, górzysty, w którym brakuje rozległych terenów pod uprawę. W dużym stopniu rozrzucony na małych wysepkach. Jednak Grecy bardzo dobrze sobie z tym problemem poradzili. Niemal przez cały rok świeci tam słońce, klimat jest więc łagodny i ciepły, a to stwarza świetne warunki do uprawy warzyw, których na tamtejszych stołach nie brakuje.
Najczęściej wykorzystywane są pomidory, cukinia, bakłażan, szpinak, sałata, papryka. Grecy chętnie przygotowują również dania z roślin strączkowych, a zwłaszcza z soczewicy, cieciorki, fasoli.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Górzysty teren sprzyja hodowli baranów i kóz – dlatego też jagnięcina i baranina cieszą się w Grecji dużą popularnością. Z koziego i owczego mleka wyrabiane są pyszne sery. Najbardziej znana jest oczywiście feta.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Grecy, podobnie Włosi, Portugalczycy oraz inni mieszkańcy basenu Morze Śródziemnego, uwielbiają jeść, a każdy posiłek staje się okazją do spotkania towarzyskiego. W greckiej uczcie chodzi o to, by spróbować wszystkiego po trochu.
Grecy od razu podają na stół wszystko, co mają. Nie liczy się kolejność dań, nie jest ważne co z czym powinno się łączyć. Ważne by było dużo i smacznie. Tego sposobu jedzenia i stosunku do życia, można się nauczyć tylko w Grecji, przy młodym winie o aromacie żywicy sosnowej i przy greckiej muzyce.
Tradycyjne greckie dania
Mousaka to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania, jednak to tylko pozory, o czym z pewnością przekonali się, ci, którzy próbowali przygotować tę potrawę.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Tiropitakia, czyli trójkątne, wypełnione fetą pierożki z ciasta filo. Jest to ulubiona przekąska Greków. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Czasem do serowego farszu dodaje się szpinak, wówczas powstaje spanakotiropitakia.
Gyros – w Polsce często mylimy go z tureckim kebabem. Jednak gyros to danie greckie. W Grecji na niemal każdym kroku możemy natknąć się na budki z tą przekąską. Przygotowuje się ją z wcześniej zamarynowanego mięsa wołowego lub baraniego, opieczonego potem na ruszcie i zawiniętego w chlebek pita wraz z pomidorami, cebulą, frytkami. Całość jest polana sosem tzatziki.
W tym zestawieniu nie może zabraknąć oczywiście greckiej sałatki, czyli horiatki. Obok caprese, Cezar i nicejskiej, grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. Pomidory, ogórek, garść czarnych oliwek, czerwona cebula, oregano, no i oczywiście ser feta oraz oliwa. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Tzatziki to tradycyjny dip, przygotowywany na bazie gęstego jogurtu, świeżego ogórka i czosnku. Sekretem tego sosu jest jogurt. Nigdzie indziej nie smakuje on tak jak w Grecji. Chodzi tu bowiem nie tylko o gęstość, ale także sposób pasteryzacji, który został opatentowany przez Greków. Dostępne w Polsce jogurty typu greckiego niestety nie umywają się do tego oryginalnego. Tzatziki podaje się m.in. do pieczonych lub grillowanych mięs i ziemniaków.
Gemista to nic innego jak faszerowane ryżem i mielonym mięsem warzywa – pomidory, cukinie, papryki, bakłażany. To zdrowa i sycąca przekąska. Podlewa się je oliwą i piecze razem z ziemniakami, które miękną w sosie, tworzącym się z warzyw.
Dolmades, czyli najprościej mówiąc greckie gołąbki. Ta popularna przystawka składa się z ryżu, zawiniętego w liście winogron. Liście mogą być świeże lub marynowane. Serwuje się je z reguły na zimno, bez sosu. Jednak przed podaniem obficie skrapla się je sokiem z cytryny i oczywiście oliwą.
Kuchnie świata
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze