Sekrety kuchni chorwackiej

Już od kilku lat Chorwacja święci tryumfy jako wakacyjny cel Polaków. Szerokie plaże, porozrzucane malowniczo wyspy, lazurowa woda Adriatyku, słońce, gościnni mieszkańcy, no i stosunkowo niewielka odległość sprawiają, że tak chętnie spędzamy tam urlop. A jaka jest chorwacka kuchnia? Obowiązuje jedna zasada - ma być smacznie i prosto.


Sekrety kuchni chorwackiej
Kuchnia chorwacka jest zróżnicowana regionalnie. Tak więc inaczej będą przygotowywane i serwowane regionalne specjały w Slawonii, w Chorwackim Zagorju czy w Dalmacji.
Kuchnia nadmorskich regionów kształtowała się przez wieki. Miały na nią wpływ kulinarne tradycje Greków, Rzymian, Ilirów, a w później także Włochów oraz Francuzów. Z kolei w części kontynentalnej odnajdziemy smaki węgierskie, austriackie czy tureckie. Nic więc dziwnego, że w chorwackim menu znajdziemy zarówno różne odmiany musaki, cevapcici czy sarmę, a także ristotto.

Podróż pełna smaku
Przemierzając Chorwację, warto rozsmakować się w tradycyjnej kuchni. Istria i Kwarner kuszą serami, oliwkami, krewetkami, homarami, małżami i rybami. Będąc tam nie można nie spróbować zupy rybnej czy gulaszu lub ryżu z owocami morza. Bardzo popularne są tam także makarony oraz zupa, inspirowana włoską minestrone.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Kiedy udamy się w głąb lądu, będziemy mogli spróbować dań, przygotowywanych tradycyjną metodą, a więc na żywym ogniu. W obszar Gorskiego Kotaru i Liki jada się baraninę, jagnięcinę, wieprzowinę i dziczyznę. Do mięsa podawana jest palenta, czyli gotowaną miazga kukurydziana.

Poza tym ten region oferuje nam ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, grzyby, kozie i krowie mleko oraz przepyszne sery (np. ser basa i sery wędzone). Potrawy tego regionu są bardzo sycące i dają dużo energii. Kuchnia ta jest zbliżona do tej, która preferowana jest w centralnej Europie.
W Medimurju trzeba koniecznie spróbować indyka ze słoniną lub kiszkę oraz przystawek z zapieczonego grochu i ziemniaków, suszonego lub wędzonego sera krowiego czy strudla.
Miłośnicy lekkiej kuchni powinni natomiast wybrać się do Dalmacji. Można powiedzieć, że to typowa, bardzo zdrowa kuchnia śródziemnomorska. Opiera się na rybach i owocach morza – krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, małże. Poza tym jagnięcina, wieprzowina i warzywa. Większość potraw jest grillowanych bądź gotowanych w wodzie. Mięso natomiast przyrządza się na rożnie. Wszystko to jest podlane dużą ilością oliwy.
Warto też spróbować Dalmatyńskiego gulaszu z kopytkami, czyli pašticada, warzyw podawanych z mięsem, makaronu z mielonym mięsem czy faszerowanych liście winogronowych, zwanych arambašići.
Do każdego dania dostaniemy sałatkę ze świeżych warzywa, skropioną oliwą i octem winnym. Natomiast na wyspach Hvar, Koreula, Brae możemy zjeść vitalac. Są to jagnięce podroby zapakowane w jelito i upieczone na grillu. Z kolei na Visie dostaniemy pizzę z sardelami. Natomiast w dolinie Neretwy, Trilj i Cetiny będziemy mogli skosztować dań z żab i raków rzecznych.

Slavonia i Baranja to regiony, w których spożywa się dużo białego chleba, makaronu i ziemniaków. Popularne są także dania z grochem, słoniną, nabiał. Jeśli chodzi o mięso, to przeważa indyk oraz wieprzowina. Warto tam również spróbować pikantnego gulaszu czy regos, czyli makaronu z różnymi gatunkami mięs. Charakterystyczna dla tego regionu jest wędzona i suszona szynka wieprzowa, a także kiełbaski podawane z domowym serem, papryką, pomidorem i młodą cebulką lub kiszonymi jarzynami.
Co do picia?
Klimat Chorwacji sprzyja uprawie winorośli i znajdziemy tu bardzo szeroką ofertę dobrych gatunkowych win, czerwonych i białych. Wino stanowi idealne dopełnienie smacznego obiadu czy kolacji. Połączony z wodą mineralną lub sodową znakomicie gasi pragnienie i działa orzeźwiająco.
Po zakończonej uczcie możemy pomóc naszemu żołądkowi w trawieniu wypijając kieliszeczek rakiji, która doskonale spełnia rolę degistivu. Poza rakiją możemy również spróbować innych domowych likierów np: orzechowicę, pigwówkę czy travericę.
Podróżnicze inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze