Sekrety kuchni chorwackiej

Już od kilku lat Chorwacja święci tryumfy jako wakacyjny cel Polaków. Szerokie plaże, porozrzucane malowniczo wyspy, lazurowa woda Adriatyku, słońce, gościnni mieszkańcy, no i stosunkowo niewielka odległość sprawiają, że tak chętnie spędzamy tam urlop. A jaka jest chorwacka kuchnia? Obowiązuje jedna zasada - ma być smacznie i prosto.

Sekrety kuchni chorwackiej

Kuchnia chorwacka jest zróżnicowana regionalnie. Tak więc inaczej będą przygotowywane i serwowane regionalne specjały w Slawonii, w Chorwackim Zagorju czy w Dalmacji.

Kuchnia nadmorskich regionów kształtowała się przez wieki. Miały na nią wpływ kulinarne tradycje Greków, Rzymian, Ilirów, a w później także Włochów oraz Francuzów. Z kolei w części kontynentalnej odnajdziemy smaki węgierskie, austriackie czy tureckie. Nic więc dziwnego, że w chorwackim menu znajdziemy zarówno różne odmiany musaki, cevapcici czy sarmę, a także ristotto.

Podróż pełna smaku

123RF

Przemierzając Chorwację, warto rozsmakować się w tradycyjnej kuchni. Istria i Kwarner kuszą serami, oliwkami, krewetkami, homarami, małżami i rybami. Będąc tam nie można nie spróbować zupy rybnej czy gulaszu lub ryżu z owocami morza. Bardzo popularne są tam także makarony oraz zupa, inspirowana włoską minestrone.

Kiedy udamy się w głąb lądu, będziemy mogli spróbować dań, przygotowywanych tradycyjną metodą, a więc na żywym ogniu. W obszar Gorskiego Kotaru i Liki jada się baraninę, jagnięcinę, wieprzowinę i dziczyznę. Do mięsa podawana jest palenta, czyli gotowaną miazga kukurydziana.

Poza tym ten region oferuje nam ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, grzyby, kozie i krowie mleko oraz przepyszne sery (np. ser basa i sery wędzone). Potrawy tego regionu są bardzo sycące i dają dużo energii. Kuchnia ta jest zbliżona do tej, która preferowana jest w centralnej Europie.

W Medimurju trzeba koniecznie spróbować indyka ze słoniną lub kiszkę oraz przystawek z zapieczonego grochu i ziemniaków, suszonego lub wędzonego sera krowiego czy strudla.

Miłośnicy lekkiej kuchni powinni natomiast wybrać się do Dalmacji. Można powiedzieć, że to typowa, bardzo zdrowa kuchnia śródziemnomorska. Opiera się na rybach i owocach morzakrewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, małże. Poza tym jagnięcina, wieprzowina i warzywa. Większość potraw jest grillowanych bądź gotowanych w wodzie. Mięso natomiast przyrządza się na rożnie. Wszystko to jest podlane dużą ilością oliwy.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Warto też spróbować Dalmatyńskiego gulaszu z kopytkami, czyli pašticada, warzyw podawanych z mięsem, makaronu z mielonym mięsem czy faszerowanych liście winogronowych, zwanych arambašići.

Do każdego dania dostaniemy sałatkę ze świeżych warzywa, skropioną oliwą i octem winnym. Natomiast na wyspach Hvar, Koreula, Brae możemy zjeść vitalac. Są to jagnięce podroby zapakowane w jelito i upieczone na grillu. Z kolei na Visie dostaniemy pizzę z sardelami. Natomiast w dolinie Neretwy, Trilj i Cetiny będziemy mogli skosztować dań z żab i raków rzecznych.

Slavonia i Baranja to regiony, w których spożywa się dużo białego chleba, makaronu i ziemniaków. Popularne są także dania z grochem, słoniną, nabiał. Jeśli chodzi o mięso, to przeważa indyk oraz wieprzowina. Warto tam również spróbować pikantnego gulaszu czy regos, czyli makaronu z różnymi gatunkami mięs. Charakterystyczna dla tego regionu jest wędzona i suszona szynka wieprzowa, a także kiełbaski podawane z domowym serem, papryką, pomidorem i młodą cebulką lub kiszonymi jarzynami.

Co do picia?

Klimat Chorwacji sprzyja uprawie winorośli i znajdziemy tu bardzo szeroką ofertę dobrych gatunkowych win, czerwonych i białych. Wino stanowi idealne dopełnienie smacznego obiadu czy kolacji. Połączony z wodą mineralną lub sodową znakomicie gasi pragnienie i działa orzeźwiająco.

Po zakończonej uczcie możemy pomóc naszemu żołądkowi w trawieniu wypijając kieliszeczek rakiji, która doskonale spełnia rolę degistivu. Poza rakiją możemy również spróbować innych domowych likierów np: orzechowicę, pigwówkę czy travericę.

Podróżnicze inspiracje

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?