Oswoić krewetki

Bardzo lubię owoce morza i żałuję, że nie mieszkam gdzieś w Hiszpanii czy Grecji, gdzie mogłabym jeść świeże krewetki, kalmary, mule codziennie. Chociaż może wtedy by mi się znudziły?... Tak czy inaczej, w Polsce najłatwiej jest dostać mrożone owoce morza. Największą popularnością cieszą się krewetki. Nic dziwnego, nie są zbyt drogie i łatwo je przyrządzić. Ludzie dzielą się na dwie grupy - tych, krewetki uwielbiają, oraz tych, którzy na widok tych skorupiaków wykrzykują z obrzydzeniem "Nie zamierzam jeść tych robaków!".

Podziel się:

Krewetki tygrysie w maśle

Najprostszym sposobem na przyrządzenie krewetek jest przesmażanie ich na maśle lub oliwie z dodatkiem przypraw — czosnku, papryczki chili, pietruszki lub kolendry. Sekret tkwi jedynie w tym, by nie smażyć skorupiaków zbyt długo, ponieważ staną się gumowate. Patelnię zdejmujemy z ognia jak tylko krewetki zmienią kolor z z szarego na różowy, a więc po dwóch trzech minutach.

Paella z kurczakiem i krewetkami


Paella to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej
. Występuje w bardzo wielu wariantach, jednak konserwatywni Hiszpanie uważają, że istnieje jedynie Paella Valenciana i Paella de mariscos (czyli z owocami morza). Według podstawowego przepisu, w paelli zawsze musi znaleźć się ryż, który barwi się na czarno atramentem z kałamarnic lub na żółto szafranem. Do tego bulion, wino, cytryna, owoce morza, kurczak i warzywa.

Paellę przygotowuje się na specjalnej patelni. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno już mieszać. Do tego wgłębienia na dnie naczynia pomagają uzyskać socarrat, czyli chrupiącą dolną warstwę ryżu.

Spaghetti z krewetkami

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Zrób spaghetti z krewetkami. W czasie, kiedy makaron będzie się gotował przygotujesz pyszny sos.

Wystarczy zeszklić na oliwie cebulę, dodać krewetki, chwilę podsmażyć, zalać białym winem. Jak wino już trochę odparuje dodajesz pomidorową passatę (lub świeże obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory) i dusisz całość jeszcze przez kilka minut.

Autorka bloga Smakowite Jadło proponuje, by do sosu dodać jeszcze śmietankę. Przyprawiasz do smaku solą, pieprzem i papryką. Ugotowany makaron łączysz z sosem, posypujesz wszystko natką pietruszki i gotowe!

Sałatka z krewetkami

"Krewetki i chrupiące warzywa to dla mnie uczta" - pisze Marzena, która prowadzi bloga Zacisze kuchenne. Trudno mi się z nią nie zgodzić. Podsmażone krewetki to świetny dodatek, który wzbogaci smak każdej nudnej sałatki.

Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich gości przygotuj sałatkę wg przepisu Marzeny. Na półmiskach wyłóż mieszankę sałat, dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, pomidorki koktajlowe, paprykę, cebulę i oczywiście chrupiące, aromatyczne krewetki. Całość polej sosem tysiąca wysp. Pycha! Myślę, że nawet najbardziej zatwardziali wrogowie krewetek skuszą się na porcję tej sałatki.

Tajska zupa

Nie jestem wielką fanką azjatyckiej kuchni, jest dla mnie po prostu za ostra, ale w tej zupie można się zakochać. W sam raz pikantna, słodko-kwaśna, po prostu cudowna.

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym jest pyszna, aromatyczna i esencjonalna, a jej ugotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Wszystkie składniki, potrzebne do jej przygotowania są dostępne w sklepach. To jak, skusicie się? :-)

Fritatta z krewetkami

Frittata to rodzaj omletu z dodatkami, smażonego najpierw na patelni, a potem dopiekanego w piekarniku. Jest to tradycyjne włoskie danie. Autorka bloga Zgotowani poleca fritattę z pomidorkami koktajlowymi i krewetkami.

„Frittata to niezawodny sposób, gdy nie mamy pomysłu na fajne śniadanie, lekki obiad lub ciekawy pomysł na przyjęcie. Pyszna, lekka i szybka w przygotowaniu” - pisze.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Lawendowa lemoniada Wiem co zjem - weekendowe gotowanie Tanie danie - przepis na kurczaka z makaronem w sosie pieczarkowym Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis Przepis na azjatycki dip z papryką 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Pyszne pesto z orzeszkami pinii Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą Smaki dzieciństwa - podpłomyki Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Desery z ciasteczkami Oreo Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów