Sekrety kuchni duńskiej

Z czym ci się kojarzy kuchnia duńska? Myślę, że wielu z nas miałoby problem z odpowiedzią na to pytania. Jednym tchem potrafimy wymienić, czym na co dzień zajadają się Francuzi, Włosi czy Hiszpanie, natomiast zwyczaje żywieniowe Duńczyków są dla nas zagadką. Czas więc przyjrzeć się duńskiej kuchni, zwłaszcza, że jest ona zbliżona do naszej.

Kulinarna podróż po Danii

Kulinarna podróż po Danii (123RF)

Dania – kulinarne tradycje

Już od wielu lat Duńczycy mają bzika na punkcie zdrowego stylu życia i ekologii. Przekonałam się o tym osobiście, robiąc zakupy w małym sklepiku w Kopenhadze. Półki były zapełnione produktami BIO. Niemal na każdym widniał napis „100% organic”. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy odkryłam organiczne piwo i czipsy ;-)

Jedzenie w Danii opiera się na naturalnych i tradycyjnych składnikach
. Ze względu na surowy klimat, panujący w tym kraju, posiłki są sycące i bogate w wartości odżywcze.

Kuchnia duńska to przede wszystkim mięso, szczególnie wieprzowina, ale także wołowina, drób, dziczyzna i ryby, bardzo dużo ryb. Jada się je niemal w każdej postaci – pieczone, gotowane, duszone, marynowane. Do tego ziemniaki, kwaszone lub konserwowane w occie warzywa – buraki, kapusta, ogórki, gęste, zawiesiste sosy. Brzmi trochę znajomo prawda? Jednak w odróżnieniu od nas, Duńczycy rzadko jedzą zupy, ponieważ uważają, że ich przygotowanie zajmuje zbyt dużo czasu.

Duński obiad

Duńczycy chętnie zajadają się także serami. Żółte, wędzone, topione, pleśniowe – każdy znajdzie coś dla siebie.

Tradycyjnym napojem jest piwo. Duńczycy słyną również z produkcji tego trunku. Oprócz piwa, sięgają także po mocniejsze alkohole. Popularny w Danii jest sznaps, czyli odpowiednik polskiej wódki.

Miłośnicy słodkości także będą zadowoleni. Popularne w Danii są desery przyrządzane na bazie owoców np. ryż na mleku z migdałami i sosem z czereśni, kisiel ze śmietaną. Do tego pachnące maślane ciasteczka, biszkopty przekładane kremami i wypieki z ciasta duńskiego.

Co Duńczycy jedzą na co dzień?

Tradycyjnym duńskim daniem, podawanym szczególnie podczas świąt i uroczystości rodzinnych jest schab pieczony razem ze skórką. W trakcie pieczenia słonina wytapia się, dzięki czemu skórka staje się złocista i chrupiąca. Do mięsa podaje się ziemniaki, gotowane warzywa oraz ciemny sos.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe.

Współcześnie, sandwicze to zdrowe przekąski, do przygotowania których wykorzystuje się produkty najlepszej jakości. Mogą to być mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery. Kromkę smaruje się masłem, a na wierzchu układa się w fantazyjny sposób pozostałe składniki.

Chleb, który stanowi podstawę duńskich kanapek jest ciemny, wilgotny i ma kwaskowaty smak. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie zajmuje ponad dobę.

Trudno sobie jednak wyobrazić typową ucztę bez śledzia. Wędzony, smażony, peklowany, w sałatce, z sosem, warzywami, owocami, w cieście, pod postacią rolmopsów. Śledzie w Danii jada się na tysiąc sposobów. Tradycja nakazuje wręcz aby rozpoczynać uroczysty obiad od podania tej ryby. Dobrym towarzystwem dla niej jest piwo lub sznaps.

Bardzo popularnym daniem obiadowym są wieprzowe pulpeciki, czyli frikadelle. Przypominają do złudzenia polskie kotlety mielone. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podaje się je z ziemniakami, kwaszonym ogórkiem, buraczkami i ciemnym sosem.

Tradycyjną skandynawską potrawą, znaną również w Danii jest biksemad. To typowe danie resztkowe. Przygotowuje się je ze smażonych ziemniaków, cebuli i kawałków mięsa. Wszystkie składniki kroi się w kostkę i dusi w sosie. Na wierzch kładzie się sadzone jajko. Biksemad podawane jest z marynowanymi burakami.

Kuchnie świata

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Właściwości odżywcze chia Właściwości komosy ryżowej Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś Oryginalne składanie serwetek Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu Właściwości komosy ryżowej Właściwości odżywcze chia Właściwości rabarbaru Dlaczego powinnaś jeść owsiankę? Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś Cukinia w naszej diecie Kuchenne inspiracje - jarmuż Poznaj właściwości zarodków pszennych Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów Wegańskie dania z grilla Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Sztuka inspirowana kulinariami Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji? Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata Kreatywne dekorowanie tortów Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni? Jadalne kwiatki Co Włosi dodają do rosołu?