Sekrety kuchni bułgarskiej

Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia?

Czym się charakteryzuje kuchnia bułgarska

Tradycje kuchni bułgarskiej sięgają starożytności. Znajdziemy w niej wpływy greckie, tureckie i macedońskie. Opiera się przede wszystkim na świeżych warzywach, mięsie i nabiale. Dania są pożywne, smaczne, urozmaicone.

Bułgarzy do przygotowywania potraw używają dużej ilości czosnku, czubrycy, mleka, gęstego jogurtu i ostrej papryki zwanej luta czuszka, która jest często traktowana jako przekąska do rakiji, czyli bardzo mocnego regionalnego trunku. Niemal do wszystkich potraw dodaje się pomidory – w każdej postaci. Co ciekawe, Bułgarzy w ogóle nie jadają gotowanego ciasta, dlatego nie spróbujemy u nich klusek, pierogów czy kopytek. 

Na tamtejszych stołach króluje sirene – biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, podobny nieco do greckiej fety. Konserwuje się go poprzez moczenie w solance. Innym popularnym serem jest kaszakwał — znany z pikantnego smaku i intensywnego zapachu. W Bułgarii chętnie pija się kwaśne mleko krowie lub bawole, nazywane tam kiseło mliako, powstałe ono przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum.

Latem Bułgarzy jedzą przeważnie jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, zimą ciężkie zupy i potrawy z wieprzowiny, a jesienią dużo warzyw i owoców. Przez cały rok na ich stołach nie brakuje świeżych ryb, warzyw i chleba, który podaje się nawet do ziemniaków.

Między posiłkami popija się aromatyczną kawę, zwaną dżezwe. Sekret kawy stanowi jej przygotowanie. Jest ona gotowana na małym ogniu z dodatkiem cukru, ale bez doprowadzenia jej do wrzenia.

W Bułgarii pije się również dużo soków owocowych i lokalne napoje, np. ajran, który wytwarzany jest na bazie jogurtu oraz różne alkohole, m.in. wina – produkowane z prosa, drożdży i kukurydzy.

Tradycyjne bułgarskie dania

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

  • Sałatka szopska – aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser ciężko dostać w Polsce, ale można go zastąpić fetą.

  • Czorba to gęsta, pikantna zupa pomidorowa z fasolą. No i miętą. W oryginale dodaje się do niej młode pokrzywy! Wszystkie składniki wrzuca się do garnka i gotuje na wolnym ogniu. Czorba może być spożywana na zimno lub na gorąco.

  • Gjuwecz – bułgarski gulasz. Jego sekret polega na tym że mięso i warzywa są przyrządzane oddzielnie i spotykają się ze sobą dopiero na końcowym etapie przygotowania. Całość jest podlana gęstym sosem. Najlepiej smakujez białym pieczywem lub ryżem. W oryginale gjuwecz jest przyrządzany w małych, glinianych naczyniach.

  • Kiufte – kuleczki z siekanego mięsa. Mięso przyprawia się cebulą, solą, pieprzem, kminkiem rzymskim, natką pietruszki i odrobiną wody lub piwa. Niekiedy dodaje się jajko i lub namoczoną i wyciśniętą kromkę chleba. Tajemnica soczystego kiufte kryje się w dość tłustym mięsie, długim wyrabianiu i leżakowaniu. Smaży się je na grillu.

  • Tarator – chłodnik, przygotowywany na bazie gęstego jogurtu naturalnego, wymieszanego z wodą z dodatkiem soli, koperku, czosnku, ogórków i przypraw. Zupa doskonale orzeźwia w upalny dzień.

  • Kabapczeta – kotlety z mielonego mięsa baraniego, formowane w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie się grilluje. Najczęściej dodaje się do nich kmin rzymski i cebulę. Serwowane są z sosem z warzyw i chlebkiem pita.

  • Sirenki – ciasto, przypominające chleb, faszerowane owczym serem.

  • Turszi z warzyw – kiszonki z różnych rodzajów warzyw, które przygotowuje się, przekładając je liśćmi winogron – używane jako dodatek i składnik potraw.

Kuchnie świata

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Szczaw - niedoceniane warzywo Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Sekrety kuchni greckiej Zapomniane warzywo - kalarepa Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Ocalić kompot od zapomnienia Sekrety kuchni duńskiej Właściwości odżywcze chia Właściwości komosy ryżowej Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś Oryginalne składanie serwetek Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu Właściwości komosy ryżowej Właściwości odżywcze chia Właściwości rabarbaru Dlaczego powinnaś jeść owsiankę? Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś Cukinia w naszej diecie Kuchenne inspiracje - jarmuż Poznaj właściwości zarodków pszennych Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów Wegańskie dania z grilla Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Sztuka inspirowana kulinariami