Sekrety kuchni bułgarskiej

Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia?


Czym się charakteryzuje kuchnia bułgarska
Tradycje kuchni bułgarskiej sięgają starożytności. Znajdziemy w niej wpływy greckie, tureckie i macedońskie. Opiera się przede wszystkim na świeżych warzywach, mięsie i nabiale. Dania są pożywne, smaczne, urozmaicone.
Bułgarzy do przygotowywania potraw używają dużej ilości czosnku, czubrycy, mleka, gęstego jogurtu i ostrej papryki zwanej luta czuszka, która jest często traktowana jako przekąska do rakiji, czyli bardzo mocnego regionalnego trunku. Niemal do wszystkich potraw dodaje się pomidory – w każdej postaci. Co ciekawe, Bułgarzy w ogóle nie jadają gotowanego ciasta, dlatego nie spróbujemy u nich klusek, pierogów czy kopytek.
Na tamtejszych stołach króluje sirene – biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, podobny nieco do greckiej fety. Konserwuje się go poprzez moczenie w solance. Innym popularnym serem jest kaszakwał — znany z pikantnego smaku i intensywnego zapachu. W Bułgarii chętnie pija się kwaśne mleko krowie lub bawole, nazywane tam kiseło mliako, powstałe ono przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Latem Bułgarzy jedzą przeważnie jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, zimą ciężkie zupy i potrawy z wieprzowiny, a jesienią dużo warzyw i owoców. Przez cały rok na ich stołach nie brakuje świeżych ryb, warzyw i chleba, który podaje się nawet do ziemniaków.

Między posiłkami popija się aromatyczną kawę, zwaną dżezwe. Sekret kawy stanowi jej przygotowanie. Jest ona gotowana na małym ogniu z dodatkiem cukru, ale bez doprowadzenia jej do wrzenia.
W Bułgarii pije się również dużo soków owocowych i lokalne napoje, np. ajran, który wytwarzany jest na bazie jogurtu oraz różne alkohole, m.in. wina – produkowane z prosa, drożdży i kukurydzy.
Tradycyjne bułgarskie dania
-
Sałatka szopska – aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser ciężko dostać w Polsce, ale można go zastąpić fetą.
- Czorba to gęsta, pikantna zupa pomidorowa z fasolą. No i miętą. W oryginale dodaje się do niej młode pokrzywy! Wszystkie składniki wrzuca się do garnka i gotuje na wolnym ogniu. Czorba może być spożywana na zimno lub na gorąco.
- Gjuwecz – bułgarski gulasz. Jego sekret polega na tym że mięso i warzywa są przyrządzane oddzielnie i spotykają się ze sobą dopiero na końcowym etapie przygotowania. Całość jest podlana gęstym sosem. Najlepiej smakujez białym pieczywem lub ryżem. W oryginale gjuwecz jest przyrządzany w małych, glinianych naczyniach.
- Kiufte – kuleczki z siekanego mięsa. Mięso przyprawia się cebulą, solą, pieprzem, kminkiem rzymskim, natką pietruszki i odrobiną wody lub piwa. Niekiedy dodaje się jajko i lub namoczoną i wyciśniętą kromkę chleba. Tajemnica soczystego kiufte kryje się w dość tłustym mięsie, długim wyrabianiu i leżakowaniu. Smaży się je na grillu.
- Tarator – chłodnik, przygotowywany na bazie gęstego jogurtu naturalnego, wymieszanego z wodą z dodatkiem soli, koperku, czosnku, ogórków i przypraw. Zupa doskonale orzeźwia w upalny dzień.
- Kabapczeta – kotlety z mielonego mięsa baraniego, formowane w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie się grilluje. Najczęściej dodaje się do nich kmin rzymski i cebulę. Serwowane są z sosem z warzyw i chlebkiem pita.
- Sirenki – ciasto, przypominające chleb, faszerowane owczym serem.
- Turszi z warzyw – kiszonki z różnych rodzajów warzyw, które przygotowuje się, przekładając je liśćmi winogron – używane jako dodatek i składnik potraw.
Kuchnie świata


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze