Sekrety kuchni czeskiej

Zazwyczaj szukamy szczęścia gdzieś daleko, a nie doceniamy tego, co jest blisko. Ta zasada odnosi się także do jedzenia. Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy, a tymczasem tuż za południową granicą czeka na nas prawdziwy raj dla smakoszy. Niedawno wróciłam z Pragi. Zapraszam was więc na kulinarną podróż śladami dobrego wojaka Szwejka ;-)

Ten artykuł ma 2 strony:

Czeskie tradycje kulinarne

Na pytanie z czym ci się kojarzy czeska kuchnia większość z nas wykrzyknie od razu „Knedliki!”. Owszem, czeskie knedliki są najlepsze na świecie, jednak to niejedyna potrawa, której warto spróbować będąc w Czechach.

Kuchnia naszych południowych sąsiadów jest sycąca i treściwa, opiera się na tradycyjnych składnikach – zbożach, roślinach strączkowych, ziemniakach, mięsie i kapuście. Możemy w niej odnaleźć wpływy węgierskie, austriackie, niemieckie i słowackie. Jednak wiele dań jest wciąż inspirowanych staroczeskimi recepturami.

Czeskie nawyki żywieniowe nie różnią się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru. Narodowym napojem jest oczywiście piwo.

„Prawdziwą” czeską kuchnię odnajdziemy w tych mniejszych miejscowościach. Jednak w dużych miastach również znajdziemy restauracje, które oferują smaczną domową kuchnię, trzeba tylko dobrze poszukać :-)

Zupa to podstawa…

…powtarzają czeskie mamy swoim pociechom. Czesi uwielbiają zupy (polévky) i nie wyobrażają sobie prawdziwego obiadu bez talerza gęstej i sycącej kartoflanki z majerankiem czy czosnkowej. W Pradze chętnie jada się flaki wołowe lub gulaszową podawaną w bochenku chleba.

Czeska zupa czosnkowa

Z kolei klarowny rosół drobiowy lub wołowy postawi na nogi po chorobie. Popularna jest także pomidorowa. Natomiast na południu kraju przygotowuje się tzw. kulajdę – zupę z ziemniaków, grzybów, jajek i śmietany.

W Czechasz najesz się do syta

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Tradycyjne czeskie potrawy są bardzo treściwe, kaloryczne, ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym, śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym, grzybowym, koperkowym… Mniam!

Do tego obowiązkowo knedliki, kapusta lub ziemniaczana sałatka. Co ciekawe, surówka jest traktowana jako osobne danie, dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie.

Wepřo knedlo zelo“ - pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona). Tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki mogą być wyrabiane z ciasta ziemniaczanego (bramborový knedlík) lub drożdżowego (houskový knedlík).

Wieprzowina z knedlikami i kapustą

Innym popularnym daniem jest polędwica wołowa w gęstym śmietanowym sosie faszerowana boczkiem (svíčková na smetaně). Podaje się ją oczywiście z knedlikami oraz z plasterkiem cytryny i żurawiną.

Czesi, podobnie jak Polacy chętnie jedzą ziemniaki. Podaje się je na wiele sposobów, poza wspomnianą już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane (bramboraky), zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Zupa krem. Z czym ją podać? Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob?