Francuskie desery

Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach... Zebrałam osiem przepisów na najpopularniejsze francuskie desery.

Podziel się:

Creme brulee

Creme brulle w dosłownym tłumaczeniu to przypalony krem :-) Tego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest najbardziej znany, a przy okazji niezwykle prosty do przygotowania. Pod cienką, chrupiącą karmelową skorupką ukrywa się delikatny, waniliowo-jajeczny krem.

Zobaczcie jak go zrobić, nawet jeśli nie macie w domu specjalnego palnika do karmelizowania cukru.

Makaroniki czekoladowe

Makaroniki to małe, okrągłe ciasteczka z białek, cukru pudru i migdałów. Są lekkie i delikatne. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, rozpływające się w ustach. Pomiędzy dwoma ciasteczkami jest pyszna kremowa masa.

Makaroniki bywają na początku nieco kapryśne, sekret ich przygotowania tkwi w precyzyjnym odmierzaniu składników oraz wyczuciu. Ale jak już opanujecie tę sztukę, to makaroniki nie będą miały przed wami tajemnic.

„Długo zabierałam się do tego, by przygotować je samodzielnie w domu. W końcu podjęłam wyzwanie i jak na debiut jestem zadowolona. Co najważniejsze – makaroniki smakowały wspaniale! Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, do tego jeszcze krem na bazie nutelli. Bajka!” - zachęca Paulina, autorka bloga Czekoladą utkane.

Eklerki z creme patissiere

Klasyczny, pyszny creme patissiere może posłużyć jako nadzienie babeczek, ptysiów, tart i tartaletek. Można go także podawać z owocami. Przypomina nieco nasz budyń, ale jest od niego lżejszy i delikatniejszy. Pycha!

Sylwia, która prowadzi bloga Ostra na słodko creme patissiere wypełniła eklerki.

„Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka. Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere” - pisze blogerka.

Mini tarty czekoladowe z borówkami

Klasyczne tarty i tarteletki są na spodzie z ciasta kruchego. Jednak moja imienniczka – Kasia, która prowadzi bloga Wypieki z pasją proponuje tarteletki na spodzie z daktyli i siekanych orzechów. Do tego klasyczny czekoladowy ganache i garść świeżych borówek na wierzch. Musicie koniecznie spróbować.

Piękna Helena

Piękna Helena to deser wymyślony przez słynnego francuskiego kucharza Auguste'a Escoffiera i podany po raz pierwszy w 1865 roku. Nazwa pochodzi od popularnej wówczas operetki Jacques'a Offenbacha pod tym samym tytułem.

„Piękna Helena to klasyczny francuski deser, który wypieści każde podniebienie dużą ilością czekolady, zimnymi lodami i mięciutką, waniliową gruszką” - pisze Tomek z bloga Zajadam.

Na samą myśl już cieknie ślinka. Skusicie się?

Suflet czekoladowy z gorącym sosem truskawkowym

Suflet czekoladowy to kolejny francuski klasyk. Jest puszysty, delikatny, a w środku – niespodzianka! Gorący truskawkowy sos. Taki deser poprawi humor nawet największemu smutasowi.

Przygotowanie sufletu wydaje się być dla wielu niezwykle skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Suflet to tak naprawdę dość łatwy do przygotowania deser. Tajemnica tkwi w dobrze ubitych białkach. W trakcie pieczenia, gorące powietrze unosi masę, dzięki czemu suflet rośnie.

Deser podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zgodnie z francuską tradycją, kiedy suflet spokojnie rośnie w piekarniku, podajemy deskę serów. Dopiero potem na stole ląduje deser.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Torcik Charlotte z kremem owocowym

Jest piękny, delikatny, owocowy, pyszny, a na dodatek banalnie prosty do zrobienia. Torcik Charlotte, czyli tort owocowy bez pieczenia. W wersji klasycznej — z malinami, można jednak dodać także inne owoce – jagody, borówki, czereśnie, porzeczki, truskawki.

Deser nosi imię francuskiej księżniczki, córki króla Jerzego IV. Tort przygotował dla niej francuski cukiernik Marie-Antoine Carême.

Clafoutis czereśniowe

Clafoutis, czyli czereśnie zapiekane w cieście. Ciasto przypomina nieco suflet. Deser jest doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy go piec w małych kokilkach lub w jednym większym naczyniu. Zamiast czereśni można z powodzeniem użyć także innych owoców – jabłek, brzoskwiń, malin czy truskawek.

Także w kategorii Przepisy:

9 pomysłów na smakowite tosty Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo Papryka w 17 smacznych odsłonach Gofry gofrom nierówne Kluchy, kluski, kluseczki... Czekoladowy lukier? Czemu nie! Lukier godny króla Na ostro, czyli dania z papryczkami chili Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami Suszymy śliwki w domu Kilka smakowitych pomysłów na jajecznicę Niebanalne przepisy na tortillę 10 pysznych przepisów na wołowinę Karkówka poleca się na obiad Wiem co zjem. Menu po polsku Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Śniadanie do szkoły nie musi być nudne Wiem co zjem. Dania mięsne dla głodnych wrażeń Fast food w zdrowszej, domowej wersji Lawendowa lemoniada Masło lawendowe Lawendowy kurczak Wiem co zjem. Dzień francuski