Porzeczkowy zawrót głowy

Białe, czarne czy czerwone? Które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Niezależnie od koloru, te owoce wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. Co prawda różnią się procentową zawartością poszczególnych składników odżywczych, jednak mimo to ich znaczenie dla naszego zdrowia jest nie do przeceniania. A do tego jak smakują :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty.


Który kolor wybrać?
Bez względu na kolor, porzeczki to bardzo wartościowe owoce. Wszystkie odmiany wzmacniają kruche naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, oczyszczają z toksyn i poprawiają wygląd skóry.
Wartość energetyczna czarnych porzeczek jest największa, wynosi mniej więcej 60–70 kcal na 100 g. Kaloryczność tych jaśniejszych to około 30–50 kcal. Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna.
Najbardziej wartościowe są czarne porzeczki. Wystarczy garść tych owoców, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C! Dzięki zawartości antocyjanów czarne porzeczki łagodzą dolegliwości żołądkowe. Ponadto, działają moczopędnie, mogą więc okazać się pomocne w zapobieganiu kamicy nerkowej.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Łagodzą również bóle gardła o podłożu bakteryjnym. Z kolei obecne w nich fitoncydy, doskonale radzą sobie także z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi. Olejki olejki eteryczne w nich zawarte pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych.

Czarne porzeczki zalecane są także w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, choroby zapalne wątroby i nerek czy migrenę.
Białe i czerwone zawierają nieco mniej przeciwutleniaczy niż czarne, ale więcej pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z kolei obecne w nich polifenole łagodzą bóle menstruacyjne. Czerwone porzeczki warto jeść również ze względu na obecne w nich witaminy z grupy B, żelazo i wapń.
Zdrowe są także liście porzeczek, z których można przygotowywać lecznicze herbatki (działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki). Z kolei z nasion czarnej porzeczki tłoczy się olej, który jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Porzeczki w kuchni
Porzeczki, ze względu na swój oryginalny smak i intensywny zapachowi mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Można je jeść na surowo lub mrozić, ponieważ ten sposób przechowywania pozwala zachować niemal wszystkie wartości odżywcze. Natomiast suszone porzeczki dodawane są często do owocowych lub owocowo-ziołowych herbatek.
W upalny dzień orzeźwi nas porzeczkowy chłodnik (bardzo popularny w krajach skandynawskich) lub kompot. Możemy także dodawać je do ciast i deserów – tart, biszkoptów, crumble, puddingów, tortów bezowych. Z kolei posłodzony miodem czy cukrem mus z przetartych przez sitko czarnych lub czerwonych porzeczek jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem.

Możemy z nich przygotować także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura porzeczkowa nadaje się także jako dodatek do polędwiczek wieprzowych czy piersi kaczki. Można nimi również faszerować kurczaka, indyka lub schabowe roladki. Świetnie komponują się one z majerankiem, ziołami czy ostrymi przyprawami takimi jak kolorowy pieprz.
Owocowe inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze