Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy ;-) Najlepsze faworki, jakie do tej pory jadłam robi moja babcia. Są delikatne i kruche, wręcz rozpływają się w ustach. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie tylko Polsce, ale również w Niemczech i na Litwie.

Przepis na faworki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • łyżka spirytusu lub octu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 5 dużych łyżek kwaśniej śmietany,
  • litr olejo lub 2–3 kostki smalcu do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Faworki

Mąkę przesiej, a potem wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

Przełóż ciasto na blat lekko posypany mąką i ubijaj je drewnianym wałkiem.

Jak już się dostatecznie rozpłaszczy złóż je na pół i znów ubijaj. I tak przez ok. 10–15 minut. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie dobrze napowietrzone i kruche.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek.

Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 na 12 cm (ja robię to „na oko”). Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec.

W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jeszcze więcej pomysłów na ciasta:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Strogonow w polskim wydaniu Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień