Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy ;-) Najlepsze faworki, jakie do tej pory jadłam robi moja babcia. Są delikatne i kruche, wręcz rozpływają się w ustach. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie tylko Polsce, ale również w Niemczech i na Litwie.


Przepis na faworki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- łyżka spirytusu lub octu,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 5 dużych łyżek kwaśniej śmietany,
- litr olejo lub 2–3 kostki smalcu do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Mąkę przesiej, a potem wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Przełóż ciasto na blat lekko posypany mąką i ubijaj je drewnianym wałkiem.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Jak już się dostatecznie rozpłaszczy złóż je na pół i znów ubijaj. I tak przez ok. 10–15 minut. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie dobrze napowietrzone i kruche.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek.
Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 na 12 cm (ja robię to „na oko”). Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec.
W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!
Jeszcze więcej pomysłów na ciasta:


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze