Jesienne ciasta z gruszkami

Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta można wyczarować z tymi owocami. Żaden łasuch się nie oprze ;-)

Podziel się:

Kruche ciasto z gruszkami

Tarta z gruszkami i waniliową masą na kruchym spodzie. Lekka, nie za słodka, idealna!

"Jeśli lubisz, możesz wzbogacić ciasto odrobiną imbiru lub cynamonu. Ja tym razem postawiłam na gruszki bez żadnych dodatków. Oprószyłam jedynie na koniec cukrem pudrem" - pisze Ola z bloga Zajadam.

Gruszki na cieście francuskim

Macie ochotę na szybką, słodką przekąskę? Wypróbujcie przepis na gruszki na cieście francuskim z orzechowo-cukrową posypką.

"Po zapieczeniu otrzymujemy miękką, słodkawą gruszkę pod chrupiącymi, lekko skarmelizowanymi orzechami, na słonym spodzie" - pisze autorka bloga Zjem to.

Gruszkowa poezja

Kolejna wariacja na temat tarty gruszkowej. Tym razem kawałki owoców zostały zatopione w słodkim jajecznym kremie i posypane płatkami migdałowymi. Pycha!

Kasia znalazła przepis na to ciasto w biblioteczce swojej mamy i jak zapewnia, ten deser na długo zapadnie wam w pamięć. To jak, skusicie się?

Ciasto gruszkowe z imbirem


Rozgrzewające, korzenne przyprawy najlepiej smakują właśnie jesienią i zimą
. Co więc powiecie na kawałek aromatycznego gruszkowego ciasta z imbirem?

Ciasto jest lekkie, niezwykle delikatne, a dzięki dużej ilości owoców również bardzo wilgotne. Do tego obłędnie pachnie.

Ciasto z gruszkami na winie

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - jest aromatyczne, wilgotne i szybkie do zrobienia.

"Delikatne, dość nietypowe ciasto gruszkowe z dodatkiem wina. Przyznam, że wina w nim nie czuć, ale ma specyficzny smak. Spróbujcie poeksperymentować, nie pożałujecie!" - przekonuje autorka przepisu.

Gruszkowe love

Ciasto, w którym zatopione są całe owoce nie tylko jest miłe dla oka, ale także — co najważniejsze — świetnie smakuje.

"Wilgotne, bardzo aromatyczne ciasto czekoladowo-migdałowe z gruszkami i rodzynkami, oblane czekoladową polewą… po prostu rozpływające się w ustach" - kusi Jolanta, która prowadzi bloga ABC mojej kuchni.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Bezglutenowe ciasto z gruszkami

"Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast.

Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu oka" - przekonuje Beata.

Ciasto cynamonowe z musem gruszkowo-imbirowym

Proste do zrobienia, ale za to niezwykle efektowne i pyszne ciasto z musem gruszkowym. Do zrobienia tego ciasta będziecie potrzebować mocno dojrzałych, miękkich i słodkich owoców.

"Wilgotny, mocno cynamonowy spód, słodki mus gruszkowy z delikatną nutą imbiru i pianka z bitej śmietany" - pisze Kasia z bloga Gotowanie cieszy.

Tort z kremem z białej czekolady

Agata, która prowadzi bloga My happy kitchen proponuje coś na wyjątkowe okazje - bajeczny tort z gruszką, białą czekoladą i pistacjami. Tort nie tylko wspaniale wygląda, ale także wyśmienicie smakuje.

"Połączenie bardzo słodkiej białej czekolady z dość mdłą gruszką i solonymi pistacjami okazało się strzałem w dziesiątkę, bo wszystko razem smakowało po prostu świetnie, a co najważniejsze tort był lekki jak przysłowiowe piórko" - przekonuje blogerka.

Gruszkowiec

Gruszkowiec to przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem gruszek w syropie.

"Zamiast gruszek możecie użyć ananasa lub brzoskwiń z puszki, a czekoladową posypkę zastąpić galaretką lub polewą czekoladową" - radzi Ilona, która prowadzi bloga Uwielbiam gotować.

Także w kategorii Przepisy:

Domowe płatki śniadaniowe o smaku kakaowym - zrób je sam! Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni? Jesienne sałatki na ciepło - 9 najlepszych przepisów Jak zrobić jajko po florencku? Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach Domowe ptysie jak z cukierni Domowe ptysie - zrób je sam Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami Jak zrobić sałatkę grecką? Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym Jak zrobić pyszną pizzę naleśnikową z szynką? Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Przepis na szyszki z dmuchanego ryżu Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory