Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami
Sklepowe półki aż się od nich uginają. Popularne słodycze mogą stać się inspiracja do stworzenia pysznych ciast. Batony, ciasteczka, czekoladki… Posmakują one zarówno najmłodszym, jak i tym starszym domownikom. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować tych przepisów, to radze wam jak najszybciej nadrobić te zaległości. Naprawdę warto.

Tort Milky Way
Na początek mocne uderzenie. Bardzo efektowny tort Milky Way. Uświetni każdą rodzinną uroczystość. Nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje. Mimo, że jego przygotowanie jest dość czasochłonne, warto się poświęcić dla takiego efektu. Twoi goście na pewno docenią te starania.
Tort jest lekki, masa niezwykle puszysta i aksamitna. Najlepiej zacząć go przygotowywać dzień wcześniej. Można już wtedy upiec biszkopt i przygotować masę do schłodzenia.

Prince Polo
Jeśli lubicie ciasta z orzechami i czekoladą, to Prince Polo jest tym, co was zadowoli. Już od kilku tygodni nosiłam się z zamiarem przetestowania tego przepisu. Okazja nadarzyła się w ubiegłą sobotę.
Nie znoszę łuskać orzechów, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto mi w tym chętnie pomoże. Ciasto jest dość pracochłonne, jednak jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni. Prince Polo jest przepyszne, a na dodatek bardzo podzielne. Sprawdzi się podczas większych uroczystości.

Kinder Pingui z wiśniami
Kolejna propozycja to wariacja na temat Kinder Pingui, słodkiej przekąski dla dzieci. W oryginalnym przepisie nie ma frużeliny wiśniowej, jednak muszę przyznać, że dodanie jej nie tylko poprawiło wygląd ciasta, ale również wzbogaciło jego smak. Jako zwolenniczka wszelkich eksperymentów, stwierdzam, że to był doskonały pomysł. Skusicie się?


Ciasto 3bit bez pieczenia
Jest to popisowe ciasto mojej przyjaciółki. Słodkie, kremowe, idealne na popołudniowe plotki przy kawie. Sprawdzi się na co dzień i od święta.
„Warto przygotować go dzień wcześniej i potrzymać przez noc w lodówce aby dobrze stężało. W oryginale są same herbatniki, ja jednak jedną warstwę zastąpiłam biszkoptami, które akurat miałam w domu i wyszło równie smaczne” – pisze Brenia, która prowadzi kulinarnego bloga.

Kokosowe Bounty
„Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową. Polewa czekoladowa wieńczy dzieło” – zachęca Kasia, która prowadzi bloga Bake and taste.
Ciasto wygląda i smakuje obłędnie. Już na samą myśl o nim cieknie ślinka. Poza tym ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę – jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze