Pyszne ciasta bez pieczenia

Rodzina domaga się ciasta w niedziele, a może właśnie zaprosiłaś gości na małe przyjęcie. Z nieba leje się żar i na samą myśl, że miałabyś spędzić w kuchni wiele godzin odmierzając składniki, miksując, ubijając, a na końcu piekąc ciasto aż cierpnie ci skóra... Co zrobić? Dzwonić do najbliższej cukierni? Wysłać męża po pudełko lodów? Nic z tych rzeczy! To nieprawda, że potrzebujesz piekarnika, aby zrobić pyszne ciasto. Do wyboru masz wiele przepisów na ciasta bez pieczenia. Zobacz, jakie słodkości proponuje autorka bloga Zjem To.

Podziel się:

Torcik Malakoff


Na początek austriacki torcik migdałowy Malakoff
. Do jego przygotowania potrzebujemy podłużnych biszkoptów nasączonych aromatycznym rumowym ponczem, dżemu porzeczkowego i budyniu. Torcik robi się szybko, ciasto nie wymaga dużo czasu na tężenie, więc to idealny deser, kiedy goście będą za chwilę ;-)

Pani Walewska

Jednym z moich ulubionych ciast jest Pani Walewska. Jednak moja umiejętność pieczenia póki co nie jest zbyt rozwinięta – ograniczam się głównie do muffinek, serników i ciast z warzywami. Nie mam odwagi porwać się na „poważne” ciasto takie jak chociażby wspomniana Walewska. Jednak ten przepis z pewnością wypróbuję.

Pani Walewska zwana też pychotką zasługuje chyba na miano naszego narodowego przekładańca. W każdym razie ja za tym ciastem przepadam i by móc je jadać nieco częściej, postanowiłam stworzyć jego szybszą wersję. Jak się okazało, nie zawsze szybszą oznacza gorszą. Efekt końcowy okazał się fantastyczny, a ciasto smakowało jak oryginał” - pisze Aguzja.

Ciasto Lion

Desery inspirowane batonami i ciasteczkami stały się ostatnio bardzo popularne. Testowałam już przepisy na 3Bit oraz sernik Oreo. Ale przede mną jeszcze wiele innych. Wśród nich jest ciasto Lion. Jak przyznaje Aguzja Lion to jednak propozycja dla miłośników bardzo słodkich deserów. Herbatniki, masa kajmakowa, bita śmietana, batony i czekolada… Od tych słodkości może się zakręcić w głowie.

Banofee

Banofee, czyli ciasto z bananem i toffi. Do tego spód ciasteczkowy, bita śmietana i odrobina czekolady. Ciasto jest puszyste, słodkie, ale jednocześnie bardzo delikatne. Po prostu pycha! Uświetni rodzinne przyjęcia i babskie ploty przy filiżance aromatycznej kawy.

„Smaki, które nigdy się nie nudzą, no może na chwilę, gdy sięgniemy po zbyt duży kawałek. Polecam na chandrę, do filiżanki espresso. Dzisiaj w wersji klasycznej, na herbatnikowo-maślanym spodzie, który wraz z deserem, przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii i stał się bardzo popularny. Nic dziwnego, bo jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu” - pisze autorka bloga Ziem To.

Kostka królowej

Za nutellę mogłabym się dać pokroić :-) Mogłabym ją jeść na okrągło, może właśnie dlatego tak polubiłam kostkę królowej. Jest to bardzo proste, ale jednocześnie pyszne i efektowne ciasto. Przygotujemy je na spodzie z herbatników. Na nich wykładamy masę budyniową, potem znowu herbatniki i kolejna porcja kremu. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania serka mascarpone z nutellą. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto musi spędzić w lodówce około 12 godzin, ale zapewniam – warto poczekać!

Także w kategorii Przepisy:

Tanie danie - przepis na makaronową sałatkę curry Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Naleśniki nie muszą być nudne! Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Twaróg nie tylko na śniadanie Domowe ptysie - zrób je sam Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Wiem co zjem. Pomysły na posiłki na cały dzień Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!