Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości jest autorką wielu książek kucharskich. Do tej pory rozeszły się one w trzymilionowym nakładzie. Jej przepisy nierzadko mają źródła w dawnych, tradycyjnych recepturach. Siostra Anastazja radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in mięsa, sałatki, surówki, ciasta. Dzięki kulinarnej pomocy w postaci książek siostry Anastazji każde danie się uda. Na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Zobaczcie najlepsze przepisy na wspaniałe wypieki siostry Anastazji, przetestowane przez kulinarne blogerki.

Podziel się:

marysieńka

Wiele ciast siostry Anastazji nadaje się na małe i większe przyjęcia rodzinne. Jej wypieki wyglądają bowiem przepięknie i są naprawdę pyszne. Ich jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znikają ze stołu ;-)

W pierwszej kolejności przedstawiam wam Marysieńkę. Jest to efektowny przekładaniec na kakaowym biszkopcie z kremem budyniowym oraz orzechową bezą.

Ciasto jest słodkie, wilgotne, z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom kajmaku i orzechów.

ciasto z jabłkami i masą truskawkową

Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza, a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Palce lizać!

W sklepach już pojawiły się truskawki.

Co prawda są jeszcze dość drogie i nie smakują tak jak te, którymi możemy się cieszyć w czerwcu, jednak do tego ciasta z powodzeniem możemy wykorzystać mrożone owoce.

bajka

To ciasto to po prostu… bajka ;-) Nazwa jest więc jak najbardziej pasuje, zarówno do smaku, jak i wyglądu.

Popatrzcie tylko na ten puszysty czekoladowy biszkopt przełożony masą śmietankową, w której zatopione zostały śmietankowe galaretki. Można jeść oczami. Bajka będzie ozdobą każdego przyjęcia i z pewnością wywoła okrzyki zachwytu u waszych gości.

wedel przekładany

Wedel to wspaniałe ciasto, bogate w kolory i faktury. Mimo, że przygotowanie go wymaga dużo czasu, naprawdę warto się pokusić na wypróbowanie tego przepisu.

Wedel zachwyca nie tylko swoim efektownym wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Migdały, kakao, owocowe galaretki… Po prostu pycha!

cygan

Cygan to dość pracochłonny i wymagający wypiek. Jednak warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta, bo efekt z pewnością was zachwyci.

"Pieczenie warto sobie rozłożyć na dwa dni. Ja wieczorem upiekłam ciasto makowo-orzechowe, a na drugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne, więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę według mojego przepisu" - pisze blogerka.

Brazylianka

Kto się oprze brazyliance? Miodowe ciasto, przełożone waniliowym kremem i masą jabłkową. Pięknie wygląda i uwodzi smakiem.

"Ciasto najlepiej zrobić dzień, dwa wcześniej i przechowywać w wilgotnym i chłodnym miejscu by placki z dodatkiem miodu zmiękły. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam łyżeczkę sody na proszek do pieczenia" - tłumaczy Ala.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

łaciaty sernik

Kolejne ciasto siostry Anastazji, które wam polecam to kolorowy sernik.

"Zmniejszyłam ilość cukru i masła, a zamiast margaryny dodałam masło. Wierzch ciasta przykryłam łatkami z kolorowego ciasta, choć w oryginalnym przepisie siostry Anastazji jest to tylko białe ciasto" - radzi Bernadetta.

migdałowiec na krakersach

Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszne ciasto bez pieczenia? Dobrze trafiliście. Siostra Anastazja poleca migdałowiec na krakersach.

Delikatny budyniowy krem, krakersy, masa krówkowa i prażone płatki migdałowe. To słodko-słone połączenie na pewno wam posmakuje tak samo jak mi i moim bliskim.

cappuccino z kokosową wkładką

Uwielbiam ciasta, w których czuć delikatną nutkę kawy. A jeśli do tego dodać jeszcze kokosowy placek, to w efekcie otrzymamy prawdziwe cudo.

Całość jest zwieńczona odrobiną śmietanki i startej czekolady. Pycha!

Cappucino zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Musicie wypróbować ten przepis, bo naprawdę warto :-)

Bawole oczy

Zapewniam, że takiego ciasta jeszcze nie jedliście. Już sama nazwa jest dość intrygująca — bawole oczy. W delikatnej masie serowej zostały zatopione kulki z kruchego ciasta z marmoladą.

Ciasto wygląda obłędnie. A jak smakuje? O tym musicie przekonać się sami.

Autorka bloga Z miłości do słodkości, która przetestowała ten przepis radzi, by skrócić nieco czas pieczenia. Dzięki temu kakaowe kruche kulki nie będą zbyt twarde.

Także w kategorii Przepisy:

Strogonow w polskim wydaniu Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta