Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed podjadaniem ;-)


Kapusta z grzybami
Składniki:
- kg kiszonej kapusty,
- 1 szklanka suszonych grzybów,
- 4 duże cebule,
- 2–3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 4 łyżki oleju,
- płaska łyżka mąki.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw przynajmniej na godzinę. Po tym czasie obgotuj je w wodzie, w której się moczyły (przez około 20 min). Następnie odcedź, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kiszoną kapustę odcedź (jeśli jest za kwaśna przepłucz zimną wodą), posiekaj i przełóż do garnka. Kapustę zalej wywarem z grzybów, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek i gotuj kapustę na małym ogniu aż będzie miękka (40–60 minut). W trakcie gotowania dodaj grzyby. W razie potrzeby dolej trochę wody.

Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Kiedy cebula się podsmaży wylej na patelnię jeszcze łyżkę oleju, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj zawartość patelni.
Powstałą na patelni zasmażkę podlej kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszaj dokładnie. Cebulę z zasmażką przełóż do garnka z kapustą i dokładnie wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Aby urozmaicić smak kapusty z grzybami, można dodać w trakcie gotowania startą marchewkę, pokrojone drobno suszone śliwki. Znam również przepisy, w których kiszoną kapustę miesza się w proporcji 1:1 ze słodką kapustą.
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze