Przepis na tradycyjnÄ… wigilijnÄ… kapustÄ™ z grzybami
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed podjadaniem ;-)
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/smak-polskich-swiat-479966f07b43.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kapusta z grzybami
Składniki:
- kg kiszonej kapusty,
- 1 szklanka suszonych grzybów,
- 4 duże cebule,
- 2–3 liÅ›cie laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 4 łyżki oleju,
- płaska łyżka mąki.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw przynajmniej na godzinę. Po tym czasie obgotuj je w wodzie, w której się moczyły (przez około 20 min). Następnie odcedź, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
KiszonÄ… kapustÄ™ odcedź (jeÅ›li jest za kwaÅ›na przepÅ‚ucz zimnÄ… wodÄ…), posiekaj i przełóż do garnka. KapustÄ™ zalej wywarem z grzybów, dodaj liÅ›cie laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek i gotuj kapustÄ™ na maÅ‚ym ogniu aż bÄ™dzie miÄ™kka (40–60 minut). W trakcie gotowania dodaj grzyby. W razie potrzeby dolej trochÄ™ wody.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Kiedy cebula się podsmaży wylej na patelnię jeszcze łyżkę oleju, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj zawartość patelni.
Powstałą na patelni zasmażkę podlej kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszaj dokładnie. Cebulę z zasmażką przełóż do garnka z kapustą i dokładnie wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Aby urozmaicić smak kapusty z grzybami, można dodać w trakcie gotowania startą marchewkę, pokrojone drobno suszone śliwki. Znam również przepisy, w których kiszoną kapustę miesza się w proporcji 1:1 ze słodką kapustą.
Coraz bliżej Å›wiÄ™ta…
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze