Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed podjadaniem ;-)

Kapusta z grzybami

Składniki:


Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw przynajmniej na godzinę
. Po tym czasie obgotuj je w wodzie, w której się moczyły (przez około 20 min). Następnie odcedź, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

Kiszoną kapustę odcedź (jeśli jest za kwaśna przepłucz zimną wodą), posiekaj i przełóż do garnka. Kapustę zalej wywarem z grzybów, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek i gotuj kapustę na małym ogniu aż będzie miękka (40–60 minut). W trakcie gotowania dodaj grzyby. W razie potrzeby dolej trochę wody.

Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Kiedy cebula się podsmaży wylej na patelnię jeszcze łyżkę oleju, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj zawartość patelni.

Kapusta z grzybami

Powstałą na patelni zasmażkę podlej kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszaj dokładnie. Cebulę z zasmażką przełóż do garnka z kapustą i dokładnie wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Aby urozmaicić smak kapusty z grzybami, można dodać w trakcie gotowania startą marchewkę, pokrojone drobno suszone śliwki. Znam również przepisy, w których kiszoną kapustę miesza się w proporcji 1:1 ze słodką kapustą.

Coraz bliżej święta…

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

10 najlepszych przepisów na szpinak Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Przepis na sernik, który zawsze się udaje