Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą
Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Jest źródłem zdrowia, witamin i... naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Warto więc jeść ją jak najczęściej i to nie tylko w postaci surówki do dania głównego. Zebrałam dla was najlepsze przepisy na dania z wykorzystaniem kiszonej kapusty.

Udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście
Soczyste mięso, apetycznie przyrumieniona chrupiąca skórka, a do tego aromatyczna kapusta. Czego chcieć więcej? Kurczak i kapusta to idealne połączenie na jesienny obiad.
Jest smacznie, pożywnie i prosto. Do pieczonych na kapuście udek doskonale pasują opiekane lub gotowane ziemniaki.

Kiszona kapusta z granatem
Szukacie pomysłu na niebanalną surówkę? Oto i on :-)
"Kiszona kapusta z ziarenkami granatu i marchewką to doskonała propozycja na zimowy dodatek do obiadu. Nie tylko pięknie wygląda, jest zdrowa, ale i pysznie smakuje" - przekonuje Ilka, która prowadzi bloga Uwielbiam gotować.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Znudziły się wam tradycyjne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich posiekaną kiszoną kapustę. Dzięki temu zyskają oryginalny smak.
Takie placki najlepiej smakują z łyżką prawdziwej, kwaśnej śmietany. Skusicie się?


Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulą to obowiązkowy dodatek do smażonej ryby i gotowanych ziemniaków. Jeśli dodacie do niej także posiekany szczypiorek, poprawicie nie tylko smak, ale także wygląd surówki.
"Najczęściej taką właśnie surówkę przygotowuję jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem" - pisze Aneta, która prowadzi bloga Moja smaczna kuchnia.

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Lubię wszystko, co kwaśne, dlatego w tym zestawieniu nie mogło zabraknąć kapuśniaku. Jest to jedna z tych zup bez których nie wyobrażam sobie jesieni i zimny. Najlepszy robi oczywiście moja babcia.
"Kapuśniak z kiszonej kapusty – pyszna i rozgrzewająca zupa. Najczęściej robię kapuśniak na żeberkach, ale akurat miałam łopatkę i ogromną chęć na kapuśniak. Tak powstał ten przepis, a kapuśniak okazał się bardzo smaczny i sycący" - czytamy na blogu Talerz pokus.

Kiszona kapusta z żurawiną
Surówka z kiszonej kapusty nie musi być nudna! Aby przełamać jej smak można wrzucić garść suszonej żurawiny lub rodzynek. Zapewniam was, że takie połączenie jest naprawdę świetne.
Olej lub oliwę można natomiast zastąpić śmietaną lub majonezem. Zachęcam was do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nowych smaków.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Żeberka duszone w kapuście kiszonej
Do tej pory myślałam, że najlepsze żeberka to te w miodowej glazurze, jednak kiedy trafiłam na przepis Agi, zmieniłam zdanie.
"Pyszne, kruche żeberka wcześniej podsmażone na patelni, a później duszone w kapuście kiszonej. Pychotka" - zachęca blogerka.

Ciasto bounty z kapustą kiszoną
Na koniec prawdziwy hit! Pyszne, czekoladowo-kokosowe ciasto, którego tajemniczym składnikiem jest… kapusta kiszona! Tak, tak, nic wam się nie przywidziało, chodzi o tę samą kapustę, z której przyrządzamy surówkę do ryby czy bigos.
Dokładnie opłukana, posiekana i dodana do ciasta nadaje mu wyjątkową wilgotność. Odważycie się wypróbować ten przepis? Zapewniam, że warto!

Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze