Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

Wbrew pozorom kupno dobrych ziemniaków to wcale nie jest taka prosta sprawa. Musimy zwrócić uwagę m.in. na sposób ich przechowywania w sklepie, wielkość, kształt, jędrność. Ważny jest także wybór odpowiedniej odmiany. Jedne ziemniaki lepiej będą nadawały się bowiem na kluski, inne na frytki, a jeszcze inne do sałatek.

Ziemniaki – jak kupować?

  1. Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki, ponieważ brak tlenu powoduje odparzanie ziemniaków, gnicie oraz rozwój pleśni.
  2. Zwróć uwagę na wygląd bulw – powinny być jednakowej wielkości, o regularnym kształcie, jędrne, nieuszkodzone.
  3. Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka przeważnie świadczy o przenawożeniu ziemniaków.
  4. Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji.
  5. Solanina nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych, poza tym powoduje osłabienie, szkodzi nerkom i ma działanie rakotwórcze.
    Ziemniaki

  6. Unikaj kiełkujących ziemniaków – one także są szkodliwe dla zdrowia.
  7. Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują.
  8. Dobieraj typ kulinarny ziemniaków do konkretnego dania, które chcesz przygotować.
  9. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania ziemniaków, nie kupuj ich na zapas.
  10. Młode ziemniaki kupuj dopiero w czerwcu.
  11. Unikaj dań ze sproszkowanymi ziemniakami, zawierają mnóstwo niekorzystnych dla zdrowia dodatków.
  12. Kupując mrożonki (pyzy, kopytka, kluski śląskie) sprawdzaj w nich zawartość ziemniaków.

Ziemniaki – jak przechowywać?

  1. Ziemniaki przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Optymalna temperatura waha się między 6 a 8 stopni Celsjusza.
  2. Zbyt wysoka temperatura pobudzi ziemniaki do kiełkowania, z kolei zbyt niska (w lodówce, na balkonie) spowoduje, że skrobia zawarta w bulwach przekształci się w cukier i ziemniaki staną się po prostu słodkie.
  3. Chroń bulwy przed dostępem światła słonecznego, by uniknąć wydzielania solaniny.

Typy ziemniaków

Garść przydatnych "ziemniaczanych" porad

  1. Aby obrane ze skórki ziemniaki nie ściemniały, zalej je zimną wodą.
  2. Jeśli chcesz wydobyć smak kartofli ugotowanych do sałatki, dopraw je, kiedy są jeszcze ciepłe.
  3. Ziemniaki gotuj na małym ogniu i sól dopiero pod koniec gotowania.
  4. Szybki przepis na kulki ziemniaczane? Z puree ulep niewielkie kulki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj przekrojonego na pół surowego ziemniaka do przesolonej zupy lub gulaszu, pochłonie on nadmiar soli.

Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Placki ziemniaczane bez tajemnic Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec Zdrowe tłuszcze, które warto jeść Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem! Które jabłko wybrać? Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III Pieczenie? To proste! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące Co o mące mówi nam jej typ? Poznaj sekrety udanego lukru Kolorowy lukier - zrób to sam! Karmel bez tajemnic Karmel z niespodzianką Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach? Aby ciasto francuskie było zawsze udane...