Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

Wbrew pozorom kupno dobrych ziemniaków to wcale nie jest taka prosta sprawa. Musimy zwrócić uwagę m.in. na sposób ich przechowywania w sklepie, wielkość, kształt, jędrność. Ważny jest także wybór odpowiedniej odmiany. Jedne ziemniaki lepiej będą nadawały się bowiem na kluski, inne na frytki, a jeszcze inne do sałatek.


Ziemniaki – jak kupować?
- Nie kupuj ziemniaków szczelnie zapakowanych w foliowe worki, ponieważ brak tlenu powoduje odparzanie ziemniaków, gnicie oraz rozwój pleśni.
- Zwróć uwagę na wygląd bulw – powinny być jednakowej wielkości, o regularnym kształcie, jędrne, nieuszkodzone.
- Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka przeważnie świadczy o przenawożeniu ziemniaków.
- Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia substancji.
- Solanina nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych, poza tym powoduje osłabienie, szkodzi nerkom i ma działanie rakotwórcze.
- Unikaj kiełkujących ziemniaków – one także są szkodliwe dla zdrowia.
- Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują.
- Dobieraj typ kulinarny ziemniaków do konkretnego dania, które chcesz przygotować.
- Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania ziemniaków, nie kupuj ich na zapas.
- Młode ziemniaki kupuj dopiero w czerwcu.
- Unikaj dań ze sproszkowanymi ziemniakami, zawierają mnóstwo niekorzystnych dla zdrowia dodatków.
- Kupując mrożonki (pyzy, kopytka, kluski śląskie) sprawdzaj w nich zawartość ziemniaków.
Ziemniaki – jak przechowywać?
- Ziemniaki przechowuj w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Optymalna temperatura waha się między 6 a 8 stopni Celsjusza.
- Zbyt wysoka temperatura pobudzi ziemniaki do kiełkowania, z kolei zbyt niska (w lodówce, na balkonie) spowoduje, że skrobia zawarta w bulwach przekształci się w cukier i ziemniaki staną się po prostu słodkie.
- Chroń bulwy przed dostępem światła słonecznego, by uniknąć wydzielania solaniny.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Typy ziemniaków
Garść przydatnych "ziemniaczanych" porad
- Aby obrane ze skórki ziemniaki nie ściemniały, zalej je zimną wodą.
- Jeśli chcesz wydobyć smak kartofli ugotowanych do sałatki, dopraw je, kiedy są jeszcze ciepłe.
- Ziemniaki gotuj na małym ogniu i sól dopiero pod koniec gotowania.
- Szybki przepis na kulki ziemniaczane? Z puree ulep niewielkie kulki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj przekrojonego na pół surowego ziemniaka do przesolonej zupy lub gulaszu, pochłonie on nadmiar soli.
Co można zrobić z ziemniaków?

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze