Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu? Wykorzystując resztki, nie tylko nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, że wyrzucasz jedzenie do kosza, ale także zaoszczędzisz.


Kto wszystko zje?
Mięso, wędliny
Z pewnością zostało wam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin kiełbas. Można je wykorzystać na wiele sposobów, wystarczy uruchomić wyobraźnię. Kawałki mięsa można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser.
Inny pomysł to zupa strogonow lub forszmak. Może nie jest to najlżejsze danie, ale za to jakie pyszne :-) No i nic się nie zmarnuje.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz.

Upieczone lub ugotowane mięso drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem.
Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób otrzymamy pyszną przystawkę.
Z kiełbasy i wędlin przygotujecie smaczne leczo. Dodajcie do niego warzywa, które zalegają w lodówce. Szkoda przecież, by się zmarnowały.
Warzywa i owoce
Jeśli zostały wam owoce, możecie je wykorzystać do przygotowania koktajli. Koktajl to świetny pomysł na śniadanie lub lekki lunch, szczególnie po świątecznym obżarstwie.

Na koktajle nadają się przede wszystkim miękkie owoce, takie jak banany, mango, pomelo, żurawiny, ananas, mandarynki lub pomarańcze. Wystarczy dodać do nich szklankę mleka lub jogurtu naturalnego i zblendować. Do tego łyżka syropu klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką.
Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem lub makaronem. Możesz z nich także ugotować zupę.
Pieczywo
Czerstwe pieczywo wysusz i zetrzyj na tarce. Bułki możesz także namoczyć i dodać do kotletów mielonych.
Pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju z czosnkiem i ziołami kromki chleba staną się pysznym dodatkiem do kremowych zup. Słodkie pieczywo (np. chałkę) wykorzystaj jako bazę do tostów francuskich.

Ciasta
Jeśli zostały wam kawałki zeschniętej babki, biszkopty czy herbatniki, wystarczy je zmielić i wykorzystać do zrobienia bajaderek lub trufli.
Biszkopty nasączone alkoholem można ułożyć na dnie pucharków, na to bita śmietana lub masa z serka mascarpone i garść owoców lub bakalii na wierzch.
Inne kulinarne porady


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze