Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

Czasami najprostsze rozwiązania wydają się najlepsze. Tak jest właśnie w przypadku schabu ze śliwką. To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Prosiliście w komentarzach o przepis na niego, więc wreszcie jest :-) Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Polecam go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać!

Przepis na schab ze śliwką
Składniki:
- ok. 1 kg schabu,
- kilkanaście suszonych śliwek,
- 2–3 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 2 goździki,
- 2 ziarna jałowca,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- łyżka majeranku,
- sól, pieprz do smaku.
Schab myjemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy. Długim nożem robimy w środku nacięcie, które poszerzamy za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka wkładamy śliwki.
W moździerzu rozcieramy goździki, jałowiec, ziarna pieprzu, sól i majeranek. Zioła mieszamy z olejem i nacieramy nimi schab. Owijamy go w folię spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy je do temperatury pokojowej, na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Następnie mięso podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładajmy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągamy z worka i pozwalamy mu chwilę „odpocząć” na desce. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do małego rondelka i stawiamy na gazie. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając.
Schab podajemy z ziemniakami z wody lub puree oraz sosem pieczeniowym. Do tego ulubiona surówka. Wystudzony schab możemy też podawać jako wędlinę lub pokroić w cienkie plastry i zalać galaretą.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze