Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

Czasami najprostsze rozwiązania wydają się najlepsze. Tak jest właśnie w przypadku schabu ze śliwką. To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Prosiliście w komentarzach o przepis na niego, więc wreszcie jest :-) Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Polecam go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać!


Przepis na schab ze śliwką
Składniki:
- ok. 1 kg schabu,
- kilkanaście suszonych śliwek,
- 2–3 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 2 goździki,
- 2 ziarna jałowca,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- łyżka majeranku,
- sól, pieprz do smaku.
Schab myjemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy. Długim nożem robimy w środku nacięcie, które poszerzamy za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka wkładamy śliwki.
W moździerzu rozcieramy goździki, jałowiec, ziarna pieprzu, sól i majeranek. Zioła mieszamy z olejem i nacieramy nimi schab. Owijamy go w folię spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy je do temperatury pokojowej, na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami.
Następnie mięso podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładajmy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągamy z worka i pozwalamy mu chwilę „odpocząć” na desce. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do małego rondelka i stawiamy na gazie. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając.
Schab podajemy z ziemniakami z wody lub puree oraz sosem pieczeniowym. Do tego ulubiona surówka. Wystudzony schab możemy też podawać jako wędlinę lub pokroić w cienkie plastry i zalać galaretą.
Dania z mięsa

Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze