Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów
Zbliża się dzień chłopaka, więc dziś mam propozycję dla prawdziwych twardzieli ;-) Który facet nie lubi golonki? Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso... Mimo, że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. A więc drogie panie, do dzieła! W końcu przez żołądek do serca.

Golonka pieczona z warzywami
„Golonka kaloryczna, ale smaczna. Czasami trzeba zgrzeszyć jedząc takie pyszności” - pisze Ewa i trudno się z nią nie zgodzić.
Jej przepis jest bardzo prosty. Golonkę najpierw trzeba ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw, a potem upiec w towarzystwie warzyw – papryki, pora, marchewki, ziemniaków i pieczarek.

Golonka pieczona na fasolce szparagowej
Pyszna, rumiana, pachnąca rozmarynem i tymiankiem golonka, upieczona na fasolce szparagowej. Sezon na fasolkę już się kończył? Żaden problem, można przecież użyć mrożonej.
Mięso wychodzi delikatne i miękkie. To solidne danie świetnie rozgrzeje i nasyci w chłodny, jesienny dzień. Czego chcieć więcej?

Golonka pieczona
Spędzicie w kuchni pół dnia, ale uwierzcie mi – naprawdę warto. Jolanta proponuje świetną golonkę z piekarnika.
Mięso najpierw trzeba ugotować w bulionie, potem natrzeć czosnkiem, roztartym z solą, musztardą i sosem sojowym, i upiec.
Tak przygotowana golonka najlepiej smakuje z tartym chrzanem.


Golonka w piwie
Golonka w piwie — klasyk kuchni bawarskiej. Przygotowanie tego dania zajmuje wiele godzin, do mięsa trzeba często zaglądać i uzupełniać płyn, by nic się nie przypaliło. Dlatego Jolanta ułatwiła sobie sprawę, używając wolnowaru.
"Składniki potrawy wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala" - pisze blogerka.

Golonka w miodowej glazurze
Tym razem golonka gotowana w piwie i zapiekana z miodem. Jest niezwykle delikatna i słodka w smaku.
Dzięki miodowej glazurze skórka wychodzi rumiana i chrupiąca, a środek pozostaje miękki i soczysty. Palce lizać!

Aromatyczna i soczysta golonka z piekarnika
„Nie peklowałam, nie marynowałam, od razu przeszłam do sedna – do pieczenia. Fakt, golonka nie jest różowa w środku od peklosoli, ale jest mięciutka, soczysta, aromatyczna. Przepis koniecznie do powtórzenia!” - zachęca autorka bloga Moje twory przetwory.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Golonka w kiszonej kapuście
Bardzo smakowita golonka pieczona na kiszonej kapuście. Świetnie doprawione mięso rozpływa się w ustach, a kapusta dopełnia jego smak.
Autorka przepisu radzi, by golonki podawać z musztardą i pieczonymi ziemniakami.

Golonka w sosie teryjaki
Zestawienie zamyka golonka w sosie teryjaki. Jest to dość łatwy sposób na pyszną golonkę.
Fakt, wymaga dość długiego pieczenia, ale warto raz na jakiś czas się skusić. Zapewniam was, że wychodzi naprawdę przepyszna.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze