Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów

Zbliża się dzień chłopaka, więc dziś mam propozycję dla prawdziwych twardzieli ;-) Który facet nie lubi golonki? Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso... Mimo, że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. A więc drogie panie, do dzieła! W końcu przez żołądek do serca.

Podziel się:

Golonka pieczona z warzywami

„Golonka kaloryczna, ale smaczna. Czasami trzeba zgrzeszyć jedząc takie pyszności” - pisze Ewa i trudno się z nią nie zgodzić.

Jej przepis jest bardzo prosty. Golonkę najpierw trzeba ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw, a potem upiec w towarzystwie warzyw – papryki, pora, marchewki, ziemniaków i pieczarek.

Golonka pieczona na fasolce szparagowej

Pyszna, rumiana, pachnąca rozmarynem i tymiankiem golonka, upieczona na fasolce szparagowej. Sezon na fasolkę już się kończył? Żaden problem, można przecież użyć mrożonej.

Mięso wychodzi delikatne i miękkie. To solidne danie świetnie rozgrzeje i nasyci w chłodny, jesienny dzień. Czego chcieć więcej?

Golonka pieczona

Spędzicie w kuchni pół dnia, ale uwierzcie mi – naprawdę warto. Jolanta proponuje świetną golonkę z piekarnika.

Mięso najpierw trzeba ugotować w bulionie, potem natrzeć czosnkiem, roztartym z solą, musztardą i sosem sojowym, i upiec.

Tak przygotowana golonka najlepiej smakuje z tartym chrzanem.

Golonka w piwie

Golonka w piwie — klasyk kuchni bawarskiej. Przygotowanie tego dania zajmuje wiele godzin, do mięsa trzeba często zaglądać i uzupełniać płyn, by nic się nie przypaliło. Dlatego Jolanta ułatwiła sobie sprawę, używając wolnowaru.

"Składniki potrawy wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala" - pisze blogerka.

Golonka w miodowej glazurze

Tym razem golonka gotowana w piwie i zapiekana z miodem. Jest niezwykle delikatna i słodka w smaku.

Dzięki miodowej glazurze skórka wychodzi rumiana i chrupiąca, a środek pozostaje miękki i soczysty. Palce lizać!

Aromatyczna i soczysta golonka z piekarnika

„Nie peklowałam, nie marynowałam, od razu przeszłam do sedna – do pieczenia. Fakt, golonka nie jest różowa w środku od peklosoli, ale jest mięciutka, soczysta, aromatyczna. Przepis koniecznie do powtórzenia!” - zachęca autorka bloga Moje twory przetwory.

Golonka w kiszonej kapuście

Bardzo smakowita golonka pieczona na kiszonej kapuście. Świetnie doprawione mięso rozpływa się w ustach, a kapusta dopełnia jego smak.

Autorka przepisu radzi, by golonki podawać z musztardą i pieczonymi ziemniakami.

Golonka w sosie teryjaki

Zestawienie zamyka golonka w sosie teryjaki. Jest to dość łatwy sposób na pyszną golonkę.

Fakt, wymaga dość długiego pieczenia, ale warto raz na jakiś czas się skusić. Zapewniam was, że wychodzi naprawdę przepyszna.

Także w kategorii Przepisy:

Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Racuchy jak u babci. Poznaj przepis na pyszne racuszki z jabłkami Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne! Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Frytki nie tylko z ziemnaków. Poznaj 9 przepisów na warzywne frytki Kiszona kapusta - przepis Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne! Rozgrzewające zupy na jesień Przepis na prostą i smaczną jajecznicę Pomidorowa - królowa polskich zup Wiem co zjem - weekendowe gotowanie Bułeczki jak u babci - poznaj kilka smakowitych przepisów Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne! Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy Niemiecka sałatka ziemniaczana Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian Przepis na tradycyjny podlaski sękacz Domowe masło orzechowe - zrób je sam! Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę Czekoladowe desery - trufle, ciasteczka, torty... Co wybierzesz? Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki? Przepis na klasyczny befsztyk tatarski Naleśniki nie muszą być nudne! Przepis na placki ziemniaczane

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą