Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów

Zbliża się dzień chłopaka, więc dziś mam propozycję dla prawdziwych twardzieli ;-) Który facet nie lubi golonki? Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso... Mimo, że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. A więc drogie panie, do dzieła! W końcu przez żołądek do serca.

Podziel się:

Golonka pieczona z warzywami

„Golonka kaloryczna, ale smaczna. Czasami trzeba zgrzeszyć jedząc takie pyszności” - pisze Ewa i trudno się z nią nie zgodzić.

Jej przepis jest bardzo prosty. Golonkę najpierw trzeba ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw, a potem upiec w towarzystwie warzyw – papryki, pora, marchewki, ziemniaków i pieczarek.

Golonka pieczona na fasolce szparagowej

Pyszna, rumiana, pachnąca rozmarynem i tymiankiem golonka, upieczona na fasolce szparagowej. Sezon na fasolkę już się kończył? Żaden problem, można przecież użyć mrożonej.

Mięso wychodzi delikatne i miękkie. To solidne danie świetnie rozgrzeje i nasyci w chłodny, jesienny dzień. Czego chcieć więcej?

Golonka pieczona

Spędzicie w kuchni pół dnia, ale uwierzcie mi – naprawdę warto. Jolanta proponuje świetną golonkę z piekarnika.

Mięso najpierw trzeba ugotować w bulionie, potem natrzeć czosnkiem, roztartym z solą, musztardą i sosem sojowym, i upiec.

Tak przygotowana golonka najlepiej smakuje z tartym chrzanem.

Golonka w piwie

Golonka w piwie — klasyk kuchni bawarskiej. Przygotowanie tego dania zajmuje wiele godzin, do mięsa trzeba często zaglądać i uzupełniać płyn, by nic się nie przypaliło. Dlatego Jolanta ułatwiła sobie sprawę, używając wolnowaru.

"Składniki potrawy wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala" - pisze blogerka.

Golonka w miodowej glazurze

Tym razem golonka gotowana w piwie i zapiekana z miodem. Jest niezwykle delikatna i słodka w smaku.

Dzięki miodowej glazurze skórka wychodzi rumiana i chrupiąca, a środek pozostaje miękki i soczysty. Palce lizać!

Aromatyczna i soczysta golonka z piekarnika

„Nie peklowałam, nie marynowałam, od razu przeszłam do sedna – do pieczenia. Fakt, golonka nie jest różowa w środku od peklosoli, ale jest mięciutka, soczysta, aromatyczna. Przepis koniecznie do powtórzenia!” - zachęca autorka bloga Moje twory przetwory.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Golonka w kiszonej kapuście

Bardzo smakowita golonka pieczona na kiszonej kapuście. Świetnie doprawione mięso rozpływa się w ustach, a kapusta dopełnia jego smak.

Autorka przepisu radzi, by golonki podawać z musztardą i pieczonymi ziemniakami.

Golonka w sosie teryjaki

Zestawienie zamyka golonka w sosie teryjaki. Jest to dość łatwy sposób na pyszną golonkę.

Fakt, wymaga dość długiego pieczenia, ale warto raz na jakiś czas się skusić. Zapewniam was, że wychodzi naprawdę przepyszna.

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą Gofry gofrom nierówne Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Odkryj cukinię na nowo Strogonow w polskim wydaniu Smacznie i po polsku Niemiecka sałatka ziemniaczana Bulion z warzyw - przepis Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady 7 pomysłów na przystawki