Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

Latem i jesienią zajadamy się fasolką szparagową. I słusznie, bo te żółte i zielone strączki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczy. Smakuje zarówno solo, podana z podsmażoną na maśle bułką tartą,a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy. Zobacz, co się kryje w szparagówce i jak ją prawidłowo ugotować.


Jedz fasolkę na zdrowie
Ojczyzną fasolki szparagowej jest Ameryka Południowa. Uprawiali ją Indianie. Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce fasolka jest znana od XVI wieku. Początkowo hodowano ją jedynie na ziarno, z czasem zaczęto gotować szparagówkę w łupinach. Fasolka występuje w wielu odmianach żółtych i zielonych. Jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości.
Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan, potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zajadać się tym warzywem jak najczęściej. Szparagówka dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie. To jednak nie koniec jej zalet. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia krzepliwość krwi.

Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, przez co pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz redukuje tworzenia się kamieni w nerkach czy pęcherzu. Natomiast ze względu na obecność fitoestrogenów oraz flawonoidów, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.
Zastosowanie w kuchni
Żółtą fasolkę szparagową najczęściej podaje się ugotowaną (w wodzie lub na parze) i polaną smażoną na maśle bułką tartą. W takiej formie można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs.

Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw ją włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecam odmiany bezłykowe). Pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że w warzywach giną witaminy i minerały.
Dlatego aby zachować jak najwięcej cennych substancji zawartych w fasolce, gotuj ją na parze przez około 7–10 minut, lub w wodzie około 10–15 minut. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz tęż dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak długiego gotowania. Można ją jeść blanszowaną.
Szparagówka to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, składnik zup jarzynowych. Gotowana lub konserwowa żółta fasolka pasuje do wielu sałatek, jajecznicy, makaronów, leczo czy potraw orientalnych typu curry.
Jak przechowywać fasolkę szparagową
Poznaj właściwości innych warzyw

Kupując fasolkę zwróć uwagę, by strączki były jędrne i miały gładką powierzchnię i jednolity kolor bez widocznych zasinień czy ciemnych plam. Świeżą szparagówkę możesz przechowywać na dolnej półce w lodówce. Świeżość zachowa przez tydzień.
Fasolkę można też mrozić. W tym celu sparz ją wrzącą wodą i namaczaj przez 2–3 minuty. Następnie wystudź ją i przełóż do torebek na mrożonki lub specjalnych plastikowych pojemników na żywność, a potem umieść w zamrażarce. Swoje właściwości mrożona fasolka zachowa przez około 3–6 miesięcy.


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze