Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką
Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Tradycyjnie podaje się ją z podsmażoną na maśle tartą bułką. W takiej formie może być osobnym daniem lub dodatkiem do obiadu. Jednak z fasolki można przyrządzić wiele innych smakowitych potraw. Świetnie się komponuje z orientalnymi przyprawami, sosem pomidorowym, mięsem. Fasolkę można również marynować. Sprawdź, jakie pomysły na wykorzystanie w kuchni szparagówki mają najlepsi kulinarni blogerzy.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/sr14-acce3e7c5931fa7863c33eba556.jpg)
Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim
Na początek fasolka w orientalnych przyprawach z jajkiem sadzonym. Przygotowanie tego dania zajmuje około 25 minut. Fasolka z curry i garam masalą smakuje wyśmienicie, do tego jajko z płynnym żółtkiem, które rozpływa się po warzywach, kiedy nakłujemy je widelcem.
Przyznam, że początkowo dość nieufnie podchodziłam do przyrządzenia fasolki w sposób inny niż ten tradycyjny, Jednak w tym przepisie się zakochałam. W ten sposób można przyrządzić zarówno zielone, jak i żółte strączki. Fasolka w przyprawach z jajkiem może być daniem głównym. Jednak równie dobrze sprawdzi się w roli dodatku do mięs i ryb w stylu indyjskim. Palce lizać!
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytulu-24-36ceca9434.jpg)
Szparagówka a'la bolognese
Pisałam już o warzywnym makaronie. Spaghetti czy tagliatelle możemy przy pomocy specjalnej obieraczki zrobić z cukinii lub marchewki. Jednak rolę makaronu może pełnić również… fasolka szparagowa. Podana z sosem bolońskim sprawdzi się jako pożywny letni obiad. Skusicie się?
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytulu-25-6e6d0a4bdc.jpg)
Marynowana na zimę
Smakiem fasolki szparagowej możemy się cieszyć nie tylko latem. Szparagówka nadaje się bowiem do mrożenia. Wystarczy ją zblanszować, wystudzić, podzielić na porcje i przechowywać w zamrażalniku. Swoje właściwości zachowa nawet przez pół roku.
Jednak strączki nadają się również do marynowania.
"Odkąd spróbowałam fasolki ze słoika, przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Jest o niebo lepsza od mrożonej i nie zabiera miejsca w zamrażalniku" - zachwyca się Bernadetta, autorka bloga Prawo do gotowania z pasją.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytulu-23-7a88890e72.jpg)
Fasolka słodko-kwaśna
Zupa jarzynowa z fasolką i kalafiorem to klasyk :-) Jednak na blogu Takie tam pichcenie znalazłam przepis na słodko-kwaśną zupę (czy może raczej potrawkę?) ze szparagówki z parówkami. Oczywiście musimy pamiętać, by wybrać parówki dobrej jakości, a nie te najtańsze, które na pierwszym miejscu w swoim składzie mają wodę. Fasolka w tym wydaniu smakuje naprawdę świetnie.
"W takiej, słodko kwaśnej wersji, robię zawsze w sezonie, kochamy ją wszyscy, przypominają mi się lata dzieciństwa. Przepis na tę fasolkę mam od mamy, mama od babci, babcia od swojej mamy… Troszeczkę ją unowocześniłam. Polecam, bo dobre!" - pisze autorka bloga Takie tam pichcenie.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytulu-22-e15fc67741.jpg)
"Leczo" z fasolki
Lubicie leczo? Ja bardzo, szczególnie w wegetariańskiej wersji. Duszone w sosie pomidorowym warzywa sprawdzą się jako lekki obiad albo kolacja w upalny dzień.
Zamiast cukinii możemy użyć fasolki szparagowej. Strączki musimy najpierw obgotować. W tym czasie przygotowujemy sos. Fasolka bardzo lubi towarzystwo pomidorów.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytulu-21-ce0e51896c.jpg)
Omlet ze strączkami
Na koniec propozycja z bloga Lekki brzusio – omlet z zieloną fasolką. Przy okazji autorka przepisu radzi jak prawidłowo przewracać omlet na drugą stronę, by go nie popsuć. Przyznam szczerze, że mnie się ta sztuka nigdy nie udała ;-)
„Omlet był taki piękny, gruby kiedy postanowiłam go przewrócić na druga stronę. Wtedy przestał być jednolitą masą. O ja głupia, zapomniałam o najważniejszej poradzie przy przewracaniu tego typu placków - patelnię nakryć talerzem, przewrócić patelnię do góry nogami, a później z talerza z powrotem na patelnię. Każdemu przydarzają się wpadki, więc przymknijcie oko na to, że mój omlet taki połamany” - pisze.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze