Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką

Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Tradycyjnie podaje się ją z podsmażoną na maśle tartą bułką. W takiej formie może być osobnym daniem lub dodatkiem do obiadu. Jednak z fasolki można przyrządzić wiele innych smakowitych potraw. Świetnie się komponuje z orientalnymi przyprawami, sosem pomidorowym, mięsem. Fasolkę można również marynować. Sprawdź, jakie pomysły na wykorzystanie w kuchni szparagówki mają najlepsi kulinarni blogerzy.

Podziel się:

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim

Na początek fasolka w orientalnych przyprawach z jajkiem sadzonym. Przygotowanie tego dania zajmuje około 25 minut. Fasolka z curry i garam masalą smakuje wyśmienicie, do tego jajko z płynnym żółtkiem, które rozpływa się po warzywach, kiedy nakłujemy je widelcem.

Przyznam, że początkowo dość nieufnie podchodziłam do przyrządzenia fasolki w sposób inny niż ten tradycyjny, Jednak w tym przepisie się zakochałam. W ten sposób można przyrządzić zarówno zielone, jak i żółte strączki. Fasolka w przyprawach z jajkiem może być daniem głównym. Jednak równie dobrze sprawdzi się w roli dodatku do mięs i ryb w stylu indyjskim. Palce lizać!

Szparagówka a'la bolognese

Pisałam już o warzywnym makaronie. Spaghetti czy tagliatelle możemy przy pomocy specjalnej obieraczki zrobić z cukinii lub marchewki. Jednak rolę makaronu może pełnić również… fasolka szparagowa. Podana z sosem bolońskim sprawdzi się jako pożywny letni obiad. Skusicie się?

Marynowana na zimę

Smakiem fasolki szparagowej możemy się cieszyć nie tylko latem. Szparagówka nadaje się bowiem do mrożenia. Wystarczy ją zblanszować, wystudzić, podzielić na porcje i przechowywać w zamrażalniku. Swoje właściwości zachowa nawet przez pół roku.

Jednak strączki nadają się również do marynowania.

"Odkąd spróbowałam fasolki ze słoika, przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Jest o niebo lepsza od mrożonej i nie zabiera miejsca w zamrażalniku" - zachwyca się Bernadetta, autorka bloga Prawo do gotowania z pasją.

Fasolka słodko-kwaśna

Zupa jarzynowa z fasolką i kalafiorem to klasyk :-) Jednak na blogu Takie tam pichcenie znalazłam przepis na słodko-kwaśną zupę (czy może raczej potrawkę?) ze szparagówki z parówkami. Oczywiście musimy pamiętać, by wybrać parówki dobrej jakości, a nie te najtańsze, które na pierwszym miejscu w swoim składzie mają wodę. Fasolka w tym wydaniu smakuje naprawdę świetnie.

"W takiej, słodko kwaśnej wersji, robię zawsze w sezonie, kochamy ją wszyscy, przypominają mi się lata dzieciństwa. Przepis na tę fasolkę mam od mamy, mama od babci, babcia od swojej mamy… Troszeczkę ją unowocześniłam. Polecam, bo dobre!" - pisze autorka bloga Takie tam pichcenie.

"Leczo" z fasolki

Lubicie leczo? Ja bardzo, szczególnie w wegetariańskiej wersji. Duszone w sosie pomidorowym warzywa sprawdzą się jako lekki obiad albo kolacja w upalny dzień.

Zamiast cukinii możemy użyć fasolki szparagowej. Strączki musimy najpierw obgotować. W tym czasie przygotowujemy sos. Fasolka bardzo lubi towarzystwo pomidorów.

Omlet ze strączkami

Na koniec propozycja z bloga Lekki brzusio – omlet z zieloną fasolką. Przy okazji autorka przepisu radzi jak prawidłowo przewracać omlet na drugą stronę, by go nie popsuć. Przyznam szczerze, że mnie się ta sztuka nigdy nie udała ;-)

„Omlet był taki piękny, gruby kiedy postanowiłam go przewrócić na druga stronę. Wtedy przestał być jednolitą masą. O ja głupia, zapomniałam o najważniejszej poradzie przy przewracaniu tego typu placków - patelnię nakryć talerzem, przewrócić patelnię do góry nogami, a później z talerza z powrotem na patelnię. Każdemu przydarzają się wpadki, więc przymknijcie oko na to, że mój omlet taki połamany” - pisze.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy 7 pomysłów na przystawki Kilka pomysłów na owocowe śniadania Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień 10 najlepszych przepisów na szpinak Jak zrobić sałatkę grecką? Poznaj przepis na falafele Kilka pomysłów na zdrowy obiad Jajko na twardo czy miękko? Które wybierzesz? Bananowe "sushi"