Jak przechowywać żywność?

Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować trzeba zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki, spiżarnię. Po drugie, dobieramy temperaturę. Po trzecie, pamiętamy o datach przydatności do spożycia. Zaglądamy zatem do szafek, szuflad i najgłębszych zakamarków lodówki, aby sprawdzić i sprawdzamy, czy prawidłowo przechowujemy nasze zapasy.


Szafki, szuflady, spiżarka…
Produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej trzymać je po prostu w szafkach kuchennych. Natomiast po otwarciu opakowania warto je przesypać do szklanych lub plastikowych szczelnych pojemników, aby uchronić je przed wilgocią.
Produkty takie mają zazwyczaj długi termin przydatności do spożycia, ale zawsze należy się upewnić na opakowaniu, jak dużo czasu mu zostało, nie wiemy bowiem, jak długo produkt stał na półce w sklepie.

Pamiętajmy też, aby nie dosypywać do pojemnika mąki czy kaszy zanim nie zużyjemy produktu do końca. W ten sposób unikniemy sytuacji, że pojemnik w połowie jest napełniony świeżym produktem, a w połowie takim, którego data przydatności do spożycia już dawno minęła… Po opróżnieniu pudełka warto je także umyć i osuszyć, zanim wsypiemy nową porcję.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
W szafkach lub na kuchennym blacie możemy również trzymać przetwory z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki.
Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je trzymać w zamkniętych szafkach. Chleb dłużej zachowa świeżość jeśli owiniemy go lnianą ściereczką i złożymy w drewnianym chlebaku.

Pamiętajmy również, że niektóre owoce i warzywa także najlepiej czują się w temperaturze pokojowej. Pomidory, świeże ogórki, papryka, rzodkiewka, cytrusy, i banany nie lubią zimna, więc lepiej jest je trzymać poza lodówką, a najlepiej od razu zjadać :-)
Zaglądamy do lodówki
Temperatura jaka panuje w lodówce jest zróżnicowana. Dlatego też od miejsca, w jakim poukładamy żywność, będzie zależeć jej trwałość. Na najwyższych półkach jest nieco cieplej niż na dole, dlatego trzymaj tam dżemy, powidła oraz mleko i jego przetwory, takie jak jogurty czy kefiry.

W środkowej części lodówki umieść produkty o najkrótszym terminie przydatności do spożycia takie jak twarożek, białe sery, wędlinę w plasterkach. Tam też wstawiaj domowe potrawy, pamiętaj jednak by garnki, miski czy salaterki zawsze szczelnie przykryć. Gotowych dań nie przechowuj dłużej niż dwa, trzy dni. Zimą możesz wynieść garnek z zupą czy bigosem na taras albo balkon, oczywiście, jeśli temperatura na zewnątrz jest odpowiednio niska :-)
Świeże zioła też możecie przechowywać w lodówce. Natka pietruszki i koperku, zawinięta w ręcznik papierowy i umieszczona w szufladzie z warzywami, zachowa świeżość dłużej, niż na kuchennym parapecie w kubeczku z wodą.
W lodówce panuje dość suche powietrze, dlatego aby jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, owinięte w pergamin lub folię aluminiową.
Najchłodniej jest w dolnych szufladach. To najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Najmniej trwałe są truskawki, maliny, jagody, czereśnie. Przed schowaniem do lodówki nie myj ich. Można je przechowywać do dwóch dni. Sałata czy szczypiorek owinięte w wilgotną ściereczkę zachowają świeżość i wartości odżywcze przez trzy, cztery dni.
Dolne szuflady nadają się także do przechowywania twardych, dojrzewających serów. Pamiętaj jednak, by wcześniej umieścić je w szczelnych pojemnikach. Warto także wyłożyć szuflady papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci z warzyw i owoców.

Na drzwiach ustaw natomiast butelki z sokami i sosami, słoiczki z chrzanem, koncentratem pomidorowym itp. Na drzwiach lodówki najczęściej jest także umieszczony pojemnik na jajka. Można je przechowywać dwa, trzy tygodnie.
Jak długo przechowywać?
- Surowe mięso – powinno być trzymane w temperaturze od zera do dwóch stopni. Zanim schowasz je do lodówki, umyj je, osusz i przełóż do pojemnika. Mięso można przechowywać do trzech dni. Natomiast jeśli je podzielisz na porcje i zamrozisz, zachowa świeżość przez około trzy miesiące.
- Owoce morza i ryby – jeśli są świeże, przetrwają w lodówce dwa dni. Zanim jednak je schowasz, zamknij je w szczelnym pojemniku, aby inne produkty nie przeszły ich zapachem. W zamrażalniku można je natomiast przechowywać nawet przez osiem miesięcy.
- Nabiał – sery, kefiry, jogurty, śmietany mają zazwyczaj krótki termin przydatności do spożycia. Po otwarciu należy je zużyć w ciągu 24 godzin. Wyjątek stanowi mleko pasteryzowane oraz napoje mleczne w kartonikach. Swoje walory zachowają przez kilka miesięcy.
- Owoce i warzywa – aby dłużej zachowały smak, świeżość i wartości odżywcze, można je zamrozić. Przetrwają wówczas nawet 12 miesięcy. W ten sposób można przechowywać truskawki, maliny, kalafiora, brokuła, marchewkę, groszek, fasolkę szparagową itd. Jedynie warzywa kapustne (poza brukselką) źle znoszą ujemne temperatury.
Zobacz także:


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze