Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

Kiedy parę miesięcy temu napisałam tekst, w którym zebrałam kulinarne tricki, nie sądziłam że zapoczątkuje on całą serię. A jednak. Wciąż dopytujecie się o kolejne kulinarne porady. Dlatego wychodząc naprzeciw waszym oczekiwaniom, zapraszam na trzecią porcję kuchennych sztuczek.


Owoce i warzywa
Trafił ci się w mizerii gorzki ogórek? Aby tego uniknąć obieranie tego warzywa zaczynaj zawsze od jaśniejszej strony.
Pieczarki myj pod bieżącą wodą, ponieważ moczone zbyt długo stracą smak. Poza tym, jeśli chcesz by nie ściemniały po obraniu, skrop je sokiem z cytryny.
Jeśli nie lubisz zapachu, jaki wydziela się w czasie gotowania kalafiora, wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba lub liść laurowy.
Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast jeśli nie chcesz by przekrojona cebula nie straciła smaku, posmaruj ją masłem.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Bez problemu pokroisz miękkie pomidory, jeśli wczesniej zanurzysz je na pół godziny w lodowatej wodzie.

Aby brokuł lub inne zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania, dodaj do wody odrobinę cukru.
Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.
Pieczone jabłka to wspaniały jesienny deser. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmarujesz owoce masłem, skórka ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca.
Sokiem z kiszonych ogórków możesz zalać obrane ząbki czosnku lub małe cebulki. Po kilku dniach otrzymasz smaczny dodatek do kanapek i sałatek.

Ciasta i desery
Produkty zbożowe
Chcesz przyspieszyć gotowanie ryżu? Posól go dopiero pod koniec gotowania.

Listek laurowy włożony do opakowania ryżu czy pojemnika z mąką odstraszy ewentualne szkodniki, które mogłyby się zagnieździć w produktach zbożowych.
Mięso i ryby
W czasie duszenia lub gotowania mięsa, podlewaj je ciepłym płynem, wówczas nie stanie się łykowate.
Chcesz by galareta była klarowna? Do gotujących się nóżek wlej zimną wodę.
Rybę warto rozmrażać w mleku, dzięki temu zachowa świeży smak. Warto też dodać ziele angielskie, które zneutralizuje charakterystyczny „rybi” zapach. Natomiast jeśli masz do czynienia ze świeżą rybą, łatwo pozbędziesz się łusek, jeśli skropisz rybę octem i odstawisz na 10 minut. Pamiętaj także, by ryby (szczególnie panierowane) zawsze smażyć bez przykrycia. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca.
Aby nie porwać mięsa w trakcie rozbijania tłuczkiem, przykryj je kawałkiem folii spożywczej.

Chcesz aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę? Na 15 minut przed końcem posmaruj go miodem, śmietaną, stopionym masłem albo kostką lodu.
Lubisz wątróbkę? Nigdy nie sól jej przed smażeniem, stanie się twarda i niesmaczna.
Aby w trakcie smażenia kotletów panierka nie oddzielała się od mięsa, odłóż panierowane kotlety na pół godziny do lodówki. Wówczas panierka będzie się lepiej trzymała podczas smażenia.
Jajka i nabiał
Wyschnięty żółty ser odzyska świeżość, jeśli na dwie, trzy godziny zanurzysz go w mleku. Natomiast jeśli chcesz zetrzeć na tartce miękki ser, to schowaj go wcześniej na pół godziny do zamrażarki. Możesz także posmarować tarkę oliwą, wówczas ser się do niej nie będzie przyklejał.
Do jajecznicy dodaj odrobinę mleka – będzie bardziej puszysta. Warto także przed wylaniem jajek na patelnię, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu odrobinę mąki. Wówczas jajka nie przywrą do dna.
Mleko nie wykipi, jeśli ponad jego powierzchnią posmarujesz ścianki garnka masłem.
Inne kulinarne porady


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze