Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

Kiedy parę miesięcy temu napisałam tekst, w którym zebrałam kulinarne tricki, nie sądziłam że zapoczątkuje on całą serię. A jednak. Wciąż dopytujecie się o kolejne kulinarne porady. Dlatego wychodząc naprzeciw waszym oczekiwaniom, zapraszam na trzecią porcję kuchennych sztuczek.

Owoce i warzywa

Trafił ci się w mizerii gorzki ogórek? Aby tego uniknąć obieranie tego warzywa zaczynaj zawsze od jaśniejszej strony.

Pieczarki myj pod bieżącą wodą, ponieważ moczone zbyt długo stracą smak. Poza tym, jeśli chcesz by nie ściemniały po obraniu, skrop je sokiem z cytryny.

Jeśli nie lubisz zapachu, jaki wydziela się w czasie gotowania kalafiora, wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba lub liść laurowy.

Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast jeśli nie chcesz by przekrojona cebula nie straciła smaku, posmaruj ją masłem.

Bez problemu pokroisz miękkie pomidory, jeśli wczesniej zanurzysz je na pół godziny w lodowatej wodzie.

Aby brokuł lub inne zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania, dodaj do wody odrobinę cukru.

Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pieczone jabłka to wspaniały jesienny deser. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmarujesz owoce masłem, skórka ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca.

Sokiem z kiszonych ogórków możesz zalać obrane ząbki czosnku lub małe cebulki. Po kilku dniach otrzymasz smaczny dodatek do kanapek i sałatek.

Ciasta i desery

Produkty zbożowe

Chcesz przyspieszyć gotowanie ryżu? Posól go dopiero pod koniec gotowania.

Listek laurowy włożony do opakowania ryżu czy pojemnika z mąką odstraszy ewentualne szkodniki, które mogłyby się zagnieździć w produktach zbożowych.

Mięso i ryby

W czasie duszenia lub gotowania mięsa, podlewaj je ciepłym płynem, wówczas nie stanie się łykowate.

Chcesz by galareta była klarowna? Do gotujących się nóżek wlej zimną wodę.

Rybę warto rozmrażać w mleku, dzięki temu zachowa świeży smak. Warto też dodać ziele angielskie, które zneutralizuje charakterystyczny „rybi” zapach. Natomiast jeśli masz do czynienia ze świeżą rybą, łatwo pozbędziesz się łusek, jeśli skropisz rybę octem i odstawisz na 10 minut. Pamiętaj także, by ryby (szczególnie panierowane) zawsze smażyć bez przykrycia. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca.

Aby nie porwać mięsa w trakcie rozbijania tłuczkiem, przykryj je kawałkiem folii spożywczej.

Chcesz aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę? Na 15 minut przed końcem posmaruj go miodem, śmietaną, stopionym masłem albo kostką lodu.

Lubisz wątróbkę? Nigdy nie sól jej przed smażeniem, stanie się twarda i niesmaczna.

Aby w trakcie smażenia kotletów panierka nie oddzielała się od mięsa, odłóż panierowane kotlety na pół godziny do lodówki. Wówczas panierka będzie się lepiej trzymała podczas smażenia.

Jajka i nabiał

Wyschnięty żółty ser odzyska świeżość, jeśli na dwie, trzy godziny zanurzysz go w mleku. Natomiast jeśli chcesz zetrzeć na tartce miękki ser, to schowaj go wcześniej na pół godziny do zamrażarki. Możesz także posmarować tarkę oliwą, wówczas ser się do niej nie będzie przyklejał.

Do jajecznicy dodaj odrobinę mleka – będzie bardziej puszysta. Warto także przed wylaniem jajek na patelnię, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu odrobinę mąki. Wówczas jajka nie przywrą do dna.

Mleko nie wykipi, jeśli ponad jego powierzchnią posmarujesz ścianki garnka masłem.

Inne kulinarne porady

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchenne sztuczki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące Co o mące mówi nam jej typ? Poznaj sekrety udanego lukru Kolorowy lukier - zrób to sam! Karmel bez tajemnic Karmel z niespodzianką Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach? Aby ciasto francuskie było zawsze udane... Co zrobić, by zwiększyć apetyt Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść Sztuka parzenia zielonej herbaty Aromatyczne ciasteczka Co jeść, żeby chciało się jeść? Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku ABC fotografii kulinarnej Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących Jak jeść pałeczkami - instrukcja krok po kroku Granola - pyszny początek dnia! Jak wybrać dobre wino? Jak się pozbyć zapachu czosnku? Zrób porządek w lodówce Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem