Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

Gotowanie spędza ci sen z powiek? Na samą myśl o czasie spędzonym w kuchni cierpnie ci skóra? Nie musi tak być. Wystarczy poznać kilka tricków, które ułatwiają gotowanie. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne.


Pomarańcza dobrze obrana
O ile obieranie mandarynek to całkiem prosta sprawa, to z pomarańczami jest już nieco trudniej. Jednak wystarczy ostry nóż, by poradzić sobie nawet z najbardziej gruboskórnym egzemplarzem ;-) Odetnij górny kawałek skórki, a potem natnij pomarańczę prostopadle do blatu, ale tylko na tyle, aby ostrze dotarło do jej środka. Potem delikatnie rozciągnij owoc. Gotowe!
Aksamitne lody
Znasz pewnie ten problem – kupujesz pudełko lodów, chowasz je do zamrażalnika, a po jakimś czasie wyciągasz i… nie możesz wbić łyżki. Jest jednak na to sposób. Wystarczy schować lody do torebki strunowej, wypuścić z niej powietrze, a potem szczelnie zamknąć i odłożyć do zamrażalnika. Lody przechowywane w takiej „próżni” nie stwardnieją na kamień, będą idealnie kremowe.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Łatwe otwieranie słoików
Nie zawsze można liczyć na męską pomoc przy otwieraniu słoików, dlatego zamiast się siłować z zakrętką, załóż gumową rękawicę.

Nić dentystyczna zamiast noża
Czy wiesz, że nić dentystyczna przyda ci się nie tylko do czyszczenia zębów? Można ją z powodzeniem wykorzystać do przekrojenia biszkoptu. Zacznij od wyznaczenia połowy wysokości ciasta. Za pomocą wykałaczek zaznacz ten poziom na całym obwodzie. Potem owiń placek nicią dentystyczną. Małą rada: nie używaj miętowej, tylko bezsmakowej, no chyba, że chcesz wzbogacić smak ciasta ;-) Następnie napręż nić i skrzyżuj jej końce, powoli przekrawając biszkopt na pół.
Granat – trafiony, zatopiony!
Każdy, kto choć raz próbował obrać owoc granatu, wie, że nie jest to łatwe. Dlatego warto robić to w wodzie. Część jadalna opadnie na dno miski, skórka zostanie na powierzchni,a przy okazji nie zabryzgasz blatu sokiem.

Wino w odpowiedniej temperaturze
Zawsze mam w zamrażalniku truskawki. Przydają się, kiedy nie ma czasu na schłodzenie szampana, wystarczy wrzucić kilka sztuk do kieliszka. Podobny patent można wykorzysta w przypadku wina. Jednak zamiast truskawek, wybierz mrożone winogrona, nie puszczą soku, a pomogą utrzymać wino w odpowiedniej temperaturze.
Papilotki na muffinki „zrób to sam”
Muszę się do czegoś przyznać. Uwielbiam piec muffinki, ale czasem zdarza mi się skusić na gotową babeczkę w cukierni. Przeważnie są one „ubrane” w zgrabne papilotki z charakterystycznymi rożkami. Jak je zrobić? Potnij pergamin na kwadraty. Wkładaj po dwa kwadraty do otworów w formie na muffinki i dociskaj szklanką. Teraz możesz już wylać do nich ciasto.

Burak pełen smaku
Gotowanie buraków trwa długo i prowadzi do wypłukiwania smaku i koloru warzyw. Aby tego uniknąć, zawiń buraki w folię aluminiową.
Miód nie przyklei się do łyżki
Kiedy potrzebujesz odmierzyć miód albo inne lepkie składniki natłuść wcześniej miarkę olejem. Wówczas miód jej nie oblepi.
Wygodne krojenie arbuza
Bardzo lubię sałatkę z arbuzem i serem feta, jednak nie dorobiłam się jeszcze specjalnej łyżeczki do wydrążania tego owocu. A pokrojenie miąższu arbuza w zgrabną kostkę jest dość trudne. Dlatego do niedawna moja sałatka wyglądała dość niechlujnie. Aż wreszcie znalazłam w internecie sprytny sposób na to, jak szybko i wygodnie pokroić arbuza. Rozkrój owoc na pół, a następnie potnij miąższ w szachownicę. Następnie wygnij łupinę i pozwól równym kosteczkom wskoczyć do miski.

Ryba i cytryna na grilla
Mięso ryby jest bardzo delikatne i szybko się rozpada, dlatego grillowanie ryb bez folii jest właściwie niemożliwe. Wystarczy jednak ułożyć na ruszcie plastry cytryny, a na nich położyć rybę. Mięso przejdzie aromatem cytrusów, będzie wilgotne, nie przywrze, nie przypali się i będzie można je łatwo zdjąć.
Naleśniki idealne
Niedawno całkiem przypadkiem odkryłam, w jaki sposób można sobie ułatwić smażenie naleśników. Będzie ci do tego potrzebna pusta butelka po keczupie. Umyj ją dokładnie i napełnij ciastem naleśnikowym. Wyciskaj na patelnię tyle ciasta, ile potrzebujesz :-)

Ułatw sobie obieranie jajek
Obieranie jajek na twardo bywa czasem problematyczne. Im jajko świeższe, tym ten zabieg jest trudniejszy. Wystarczy jednak, że obtłuczesz dobrze skorupkę ugotowanego jajka, a potem wrzucisz je na chwilę do zimnej wody. Teraz wystarczy zsunąć skorupkę.
Inne kulinarne porady


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze