Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne dania. Z drugiej strony jestem przeciwniczką marnowania jedzenia. Dlatego też kotlety z kaszy, ryżu, jajek czy gotowanych warzyw tak bardzo przypadły mi do gustu. Można w ten sposób wykorzystać resztki, które zostały z poprzedniego dnia. A przy okazji jest smacznie, zdrowo i niedrogo ;-) Takie kotlety to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, świetnie smakują z sosami lub surówką. Zebrałam kilka moich ulubionych przepisów, mam nadzieję, że wy również znajdziecie coś dla siebie.

Podziel się:

Kotlety z ciecierzycy

Ciecierzyca, nazywana tez grochem włoskim lub cieciorką to roślina strączkowa, która posiada wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka, witamin i składników mineralnych, dlatego tak chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie.

Chyba najbardziej znaną potrawą z wykorzystaniem cieciorki jest hummus, czyli tradycyjna libańska pasta. Ja lubię również sałatki z ciecierzycą. Czasem dodaję ją także do zup. Jolanta, która razem z Krzysztofem prowadzi bloga Ugotujmy coś proponuje natomiast kotlety.

W krajach arabskich małe, okrągłe kotlety z ciecierzycy nazywają się falafel. Urzekają swoim oryginalnym smakiem, świetnie komponują się z sałatką i są bardzo sycące. Polecam!

Kotlety z ryżu i zielonego groszku


Nigdy nie wiedziałam jak wykorzystać ryż, który został mi z poprzedniego dnia
. Od razu uprzedzam, że nie jestem fanką pomidorowej z ryżem ;-) Wreszcie wpadł mi w ręce przepis na ryżowe kotleciki. Wystarczy dodać warzywa, przyprawy, jajko, trochę mąki i uformować zgrabne kotleciki, które potem smażymy na złoty kolor.

„Gwarantuję Wam, że te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dzieciakom jak i dorosłym, mięsożercom i wegetarianom, mówi to wam stuprocentowy mięsożerca! Smażę kotlety na oleju rzepakowym, który doskonale nadaje się do tego celu, a do tego jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego na stałe zagościł w mojej kuchni”– zachęca autorka przepisu.

Kotlety z jajek i brokuła

Kotlety z jajek? Czemu nie. Pierwszy raz spróbowałam ich u mojej koleżanki, która do masy jajecznej dodała jeszcze podsmażone na maśle pieczarki i cebulę. Do dobrze doprawiona surówka. Byłam naprawdę zaskoczona, że coś takiego można zrobić z jajek.

Na blogu Milion Smaków znalazłam przepis na kotlety jajeczno-brokułowe. Są naprawdę smaczne, a do tego bardzo szybko się je robi.

Kotlety ziemniaczane z łososiem

Kotlety ziemniaczane to klasyk. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym. Palce lizać. Warto jednak czasem urozmaicić tradycyjny przepis. Dlatego tez proponuję wam kotlety ziemniaczane z łososiem i zielonym groszkiem.

To dobry sposób, by przemycić rybę i warzywa w diecie małego niejadka. Kotlety są delikatne w smaku bardzo pożywne. Warto do nich przygotować jogurtowo-majonezowy sos.

Kotlety gryczane z serem

Kotlety z kaszy łatwo się formują, a przy tym są niezwykle odżywcze. Dodawać można do nich różne warzywa, orzechy czy nasiona. Kotlety gryczane z białym serem to kolejna propozycja na lekki, ale zarazem sycący obiad. Zapewniam, że ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Kotlety gryczane z serem jak są ciepłe to troszeczkę się rozpadają, ale naprawdę tylko trochę. Możesz jednak przed smażeniem zblendować masę i wtedy będą miały bardziej zwartą strukturę” – radzi autorka przepisu — Agata.

Wielbiciele ostrzejszych dań mogą doprawić masę na kotlety pieprzem kajeńskim lub drobno posiekaną papryczką chili.

Kotlety serwujemy z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym.

Kotlet kapuściany z sosem koperkowym


Kotlety z kapusty? To tak się da? Owszem, na dodatek nie jest to wcale skomplikowane, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy
.

„Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku, więc swoje kotlety mocno doprawiłam — kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy — mówię wam pyszny obiad!” – przekonuje Iza Kuklińska, autorka przepisu.

Kotlety z kaszy jaglanej

Na koniec coś naprawdę zdrowego. Pieczone kotlety z kaszy jaglanej. O zaletach jaglanki nie trzeba się zbyt dużo rozpisywać. Już od pary lat święci ona prawdziwe tryumfy. Do tej poty używałam jej do zagęszczania kremowych zup lub jadłam ją na słodko. Musze jednak przyznać, że kotlety jaglane z warzywami i serem są naprawdę grzechu warte.

Kotlety pieczemy, aby były lżejsze i nie nasiąkały tłuszczem. Dzięki długiemu pieczeniu zyskują chrupiącą skórkę i ciekawy smak. Mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do drugiego dania. Zachęcam do spróbowania.

Także w kategorii Przepisy:

Mała rzecz a cieszy. Przepisy na ciasteczka Melon ball - deser niezwykły Przepis na domowy budyń Obiad w wersji wegetariańskiej Tajniki kuchni francuskiej Kasza kuskus w roli głównej Przepis na ocet jabłkowy Śląskie od kuchni Kalarepa w roli głównej Oliwki w roli głównej Co można zrobić z ziemniaków? Spaghetti na 7 sposobów Jajko na 6 sposobów Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami Pyszne ciasta bez pieczenia Przepisy na szybkie przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 minut Kilka pomysłów na owocowe śniadania Oswoić krewetki 6 pomysłów na bezglutenowe ciasta Owocowy świat nalewek Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką 7 pomysłów na przystawki Bakłażan na 5 sposobów Pięć przepisów Jamiego Olivera na szybkie dania