Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

W lasach już pojawiły się kurki. Jednak ci, którzy nie lubią lub nie mogą wybrać się na grzybobranie, nie muszą rezygnować z tych grzybów. Bez problemu dostaniemy je w sklepach i na bazarach. Warto zaprosić kurki do swojej kuchni. Mają delikatny korzenny aromat i nieco pieprzny smak, są trwałe, nie robaczeją. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się do marynowania, smażenia, duszenia, pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników.


Idziemy na grzyby…
Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką, liszką, lepiechą to gatunek grzyba z rodziny pieprznikowatych. Kurki występują na terenie całej Polski w lasach iglastych i mieszanych, najczęściej przy sosnach, ale także w wysokich trawach. Pojawiają się już w czerwcu. Sezon trwa do października.
Trudno nie zauważyć kurek, ponieważ rosną w skupiskach. Mają żółte wypukłe kapelusze, wywinięte na brzegach. Mogą one osiągać średnicę nawet do 13 centymetrów, jednak przeważnie są mniejsze od jednego do siedmiu centymetrów. Wewnętrzna część kapelusza pokryta jest żylastymi blaszkami. Zwarty, jasnożółty miąższ jest mięsisty i przyjemny, nieco korzenny w smaku i zapachu. Trzon jest twardy, żółty, krótki i wygięty. Zwęża się ku podstawie.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Co się kryje w kurkach?
Grzyby cenimy nie ze względu na wartości odżywcze, ponieważ te są raczej znikome. Zwracamy raczej uwagę na walory smakowe. Podobnie jest z kurkami. Te grzyby składają się przede wszystkim z wody. Zawierają jednak śladowe ilości ilości witamin (B1, C, PP i E) oraz składników mineralnych takich jak cynk, wapń, fluor, jod czy potas. Kumulują się one głównie w kapeluszach. W trzonkach jest ich znacznie mniej.

Kurki są niskokaloryczne, w 100 gramach mają jedynie 32 kalorie. Możemy więc jeść je bez obaw nawet na diecie.
Jak wykorzystać kurki w kuchni?
Zanim przystąpimy do gotowania, musimy odpowiednio przygotować grzyby. W pierwszej kolejności należy je oczyścić. Odcinamy końcówki ogonków oraz uszkodzone fragmenty. Potem dokładnie płuczemy każdą kurkę w misce z wodą. Pamiętajmy jednak, by grzyby zbyt długo się nie moczyły, ponieważ staną się niesmaczne.
Kurki świetnie nadają się do gotowania, duszenia, smażenia, pieczenia i marynowania. Można je też mrozić. Wcześniej jednak warto je zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Natomiast suszenie nie jest zbyt dobrym pomysłem, ponieważ wtedy grzyby stracą swój aromat.

Warzywa — jak wykorzystać je w kuchni?
Kurki komponują się z różnymi gatunkami mięs, w tym również z dziczyzną, a także z rybami i jajkami. Najprostszym sposobem na przyrządzenie tych grzybów jest usmażenie ich na maśle np. z dodatkiem świeżego tymianku. Można je również dodawać do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w wersji kremowej jak i klasycznej.
W połączeniu z pietruszką i mielonym mięsem z indyka doskonale sprawdzą się jako składnik nadzienia do naleśników, krokietów lub pierogów.
A jedliście kiedyś tartę z kurkami? Kruchy spód, a na nim podsmażone na maśle kurki wraz z cebulką, suszonymi pomidorami, parmezanem, świeżym tymiankiem i rozmarynem, wymieszane ze śmietanką i surowym jajkiem. Po upieczeniu z pewnością wszystkich zachwyci. Równie smaczna jest pizza z kurkami.
Kto powinien zachować ostrożność?
Kurki, podobnie jak inne grzyby, zawierają dużo chitnyny, która nie jest rozkładana przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym. Dlatego też są ciężkostrawne i nie powinniśmy ich jeść przed snem. Z tych samych powodów kurek nie powinny jeść małe dzieci, osoby starsze, uczulone na grzyby, a także mające problemy z wątrobą oraz trawieniem.


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze