Placki ziemniaczane bez tajemnic

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Usmażone na złoty kolor, pulchne, chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów. Placki, podobnie jak wiele innych tradycyjnych dań, wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Dawniej robotnicy otrzymywali ziemniaki jako zapłatę za swoją pracę. Piekli więc placki ze startych ziemniaków. Dziś placki ziemniaczane możemy znaleźć w menu wielu restauracji, nawet tych eleganckich.


Jakie ziemniaki wybrać na placki?
To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ.
Poza plackami, możemy z nich zrobić także smaczne babki, pyzy, kopytka, kluski, farsz do pierogów lub puree.
Natomiast jeśli nie mamy pewności, jaką odmianę oferuje sprzedawca, możemy wykonać prosty test. Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i potrzeć o siebie obie części. Jeśli pokaże się woda, to znaczy, że ziemniaki będą się nadawały na sałatki, zapiekanki czy frytki. Z kolei, gdy obie połówki kleją się do siebie, wówczas ziemniaki nadają się na placki, kluski, pyzy lub puree.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Placki, które zawsze się udają
Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by placki ziemniaczane zawsze były pyszne i chrupiące.
Aby ciasto na placki nie ściemniało, można do niego dodać łyżkę śmietany albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce.

Masę ziemniaczaną wykładamy na dobrze rozgrzany olej (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron). Kształt i rozmiar placków zależy oczywiście od sposobu nakładania masy na patelnię.
Placki serwujemy od razu po usmażeniu, jeśli poleżą zbyt długo staną się gumowate. Nie należy ich także układać na talerzu jedne na drugim, ponieważ wtedy stracą chrupkość. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane możemy jeść zarówno na słodko np. ze smażonymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane śmietankowym sosem (pamiętajmy jednak, by wtedy nie dodawać do ciasta cebuli) lub na słono. Dobrze komponują się z kwaśną śmietaną lub sosami – pieczarkowym, grzybowym, czosnkowym lub gulaszowym.

Placki możemy podać również w nieco bardziej wykwintnej wersji — z ubitą śmietaną kremówką i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych warzyw (papryki, cukinii, bakłażana).
Ciasto na placki także może podlegać licznym modyfikacjom. Dlatego aby urozmaicić nasze danie, warto dodać np. startą marchewkę, cukinię, mus z dyni.
Jeśli liczymy kalorie, placki zamiast smażyć, możemy z powodzeniem upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, ok. 10–12 minut. Natomiast jeśli unikamy glutenu, mąkę pszenną da się zamienić na gryczaną bądź kukurydzianą.
Inne kulinarne porady


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze