Kasztany - teraz sÄ… najsmaczniejsze!
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Podobno najsmaczniejsze kasztany są na Placu Pigalle... Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany, jak je przyrządzić?
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/kasztany-nie-tylko-na-pl-b81366a.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kasztany — dlaczego warto je jeść?
- Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier.
- Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna!) oraz witamin z grupy B.
- Kasztany jadalne, są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu.
- Z kasztanów produkuje się mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.
Wybieramy kasztany
W superparketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze?
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek (przez tę dziurkę wchodzi bowiem robaczek ;-))
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu.
W sprzedaży są dostępne także obrane, ugotowane kasztany - pakowane próżniowo lub w zalewie.
Pieczone kasztany
Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować.
Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.
We WÅ‚oszech upieczone kasztany wrzuca siÄ™ na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijajÄ…c od czasu do czasu winogronowym trunkiem ;-)
Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut[b]. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.
[b]Aby ugotować kasztany nacinamy je lub nakÅ‚uwamy igÅ‚Ä… w kilku miejscach, wrzucamy do wrzÄ…cej wody i gotujemy 10–20 minut, aż popÄ™kajÄ… Å‚upinki. NastÄ™pnie obieramy.
Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów.
Podróżnicze inspiracje
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze