Kuchnia pachnąca lawendą

Południe Francji pachnie lawendą. Nic dziwnego, kwitnące lawendowe pola stały się już niemal symbolem Prowansji. Francuzi, Hiszpanie i Włosi używają tej rośliny w kuchni. Jest ona również ceniona za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? Zapraszam was do mojej lawendowej kuchni.

Kilka słów o lawendzie…

Istnieje ponad 40 odmian lawendy. Różnią się one od siebie kolorem i odcieniem kwiatów – od błękitu aż po purpurę. Poza tym każda ma także nieco innych zapach. Wszystkie odmiany są jadalne, jednak musimy pamiętać o tym, by do gotowania używać pędów i kwiatów, które pochodzą z ekologicznych upraw. Dlatego nie polecam rozcinania antymolowych woreczków i używania ich zawartości jako przyprawy ;-)

Najsłodsza i najbardziej aromatyczna jest lawenda wąskolistna Munstead (Lavandula angustifolia Munstead), dlatego też to właśnie ją polecam do gotowania. Zastosowanie w kuchni mają nie tylko kwiaty, ale również suszone pędy i liście – charakteryzują się one gorzkawym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn.

Jednym z najstarszych, udokumentowanych kulinarnych zastosowań lawendy jest tzw. wódka królowej węgierskiej – lavendogry. Była ona popularna w XVIII wieku. Do jej produkcji używano mieszanki ziół (rozmarynu, szałwii, jałowca i kwiatów lawendy).

Lawendowe pole w Prowansji

Lawenda kwitnie od czerwca do września. Możemy używać zarówno świeżych, jak i suszonych kwiatów. Łyżka świeżych odpowiada mniej więcej 1/3 łyżki suszonych. Jednak dodając je do potraw pamiętajmy o umiarze. Jeśli sypnie nam się trochę za dużo, to danie zamiast urzekać oryginalnym smakiem i zapachem, będzie smakowało jak mydło albo perfumy.

Zaproś lawendę do kuchni

Lawendowe przepisy

Zacznijmy od spraw oczywistych – drobne, fioletowe kwiaty lawendy mogą posłużyć jako dekoracja stołu i potraw – ciast, deserów, koktajli. Podobnie jak fiołki nadają się również do kandyzowania. Kwiatami można także aromatyzować cukier, miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków.

Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią mięso.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat.

Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów. Z kolei ekstrakt z olejku lawendowego służy do aromatyzowania słodyczy czy budyniów.

Znany jest również prowansalski miód lawendowy, Posiada on przyjemną bursztynową barwę i przepiękny aromat. Można go używać do słodzenia ciepłych napojów.

Aromatyzowany cukier i oliwa – zrób to sam

W domu z łatwością możemy przygotować cukier aromatyzowany lawendą. Wystarczy włożyć czyste suszone kwiaty do słoika wypełnionego drobnym cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. cztery tygodnie. Po tym czasie przesiewamy cukier, aby pozbyć się kwiatów lawendy.

Cukier lawendowy należy przechowywać w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach.

Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, a następnie odstawić w ciemne miejsce na cztery tygodnie.

Zainspiruj się!

Zobacz więcej artykułów z serii: Lawendowe inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe