Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

Nic tak nie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory jak grzaniec. Słodki, pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i miodem... Przygotowanie grzańca w domu jest bardzo proste. Możemy eksperymentować z ulubionymi przyprawami i owocami. Grzaniec najlepiej smakuje podany w ceramicznym kubku o grubych ściankach. Do tego ciepły koc, miłe towarzystwo i jesień nam już nie straszna ;-)

Jakie wybrać przyprawy?

  • Goździki – nadają grzańcowi charakterystyczny korzenny zapach i lekko piekący smak.
  • Cynamon – doskonale komponuje się z goździkami, ma intensywny zapach i słodkawy smak.
  • Imbir – najlepszy rozgrzewacz, poza tym podnosi aromat trunku, wprowadzając cytrusowy aromat.
  • Kardamon – wyróżnia go ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach
  • Anyż – najlepiej używać w postaci niezmielonej, ma korzenno-słodkawy zapach.
  • Gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny słodkawo-gorzki zapach grzańca.
  • Wanilia – oczywiście w postaci lasek, a nie sztucznie aromatyzowanego cukru ;-) wprowadzi nutę słodyczy do napoju. Pieprz czarny – nadaje grzańcowi pikanterii.

Dodatkowe składniki:

  • Miód – podgrzane wino lub piwo z przyprawami może być dla wielu osób zbyt gorzkie, dlatego trunek można dosłodzić, najlepszy w tym celu będzie właśnie miód, która poza słodyczą, nada grzańcowi jeszcze oryginalny smak. Jaki miód wybrać? Ulubiony ;-)
  • Sok malinowy – cudownie rozgrzewa, jest słodki, no i pachnie latem…
  • Rodzynki – dodadzą trunkowi słodyczy.
  • Pomarańcze – skórka otarta z pomarańczy (pamiętaj by wcześniej owoc sparzyć i wyszorować) nada grzańcowi przyjemny cytrusowy aromat. Plastrami pomarańczy możemy także udekorować kubek lub kufel z grzańcem.

O tym warto pamiętać

  • Do przygotowania grzańca wybieramy czerwone wytrawne wino lub jasne piwo.
  • Grzańca nie wolno zagotować, ponieważ procenty wyparują, wino straci aromat, a dodany miód swoje zdrowotne właściwości. Najlepsza temperatura to 60–80 stopni. Wówczas przyprawy uwolnią swój aromat.
  • Przygotowując grzańca z wina, można zalać wcześniej wszystkie przyprawy trunkiem i zostawić pod przykryciem na kilka godzin, by smaki i aromaty dobrze się połączyły.
  • Grzańca można przygotować w mikrofalówce – to jest wersja dla tych, którzy nie lubią tracić czasu. Do żaroodpornego kufla wlewamy alkohol, dodajemy przyprawy i miód i podgrzewamy. Gotowe!
  • Grzańce pije się w kamionkowych lub glinianych kuflach i kubkach. Utrzymują one bowiem dłużej temperaturę.

Słodkie inspiracje

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana Sękacz - skarb Podlasia Co dobrego zjesz na Podlasiu? Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy Odmiany placków ziemniaczanych Sekrety kuchni czeskiej Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Zupa krem. Z czym ją podać? Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?