Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę

Szarlotka to obok sernika jedno z najpopularniejszych ciast. Można ją przygotowywać na bardzo wiele sposobów. Szarlotka pochodzi z Francji. W wersji klasycznej składa się z półkruchego ciasta i jabłkowego nadzienia. W Polsce do owoców dodajemy korzenne przyprawy - cynamon i mielone goździki. Chyba każda pani domu ma swój przepis na szarlotkę - biszkoptowa, sypana, na kruchym spodzie, z kruszonką, bezą, budyniem, owsiana, jaglana, razowa... Możliwości jest naprawdę wiele. Zobaczcie 17 "szarlotkowych" inspiracji.

Podziel się:

Szarlotka gryczana z bezą i figami

Taką szarlotkę można jeść bez wyrzutów sumienia — nie ma białej mąki ani cukru. Przepis powstał przypadkowo, w zamierzeniu był owsiany jabłecznik z suszonymi śliwkami.

Jednak autorka akurat nie miała pod ręką ani owsianej mąki, ani śliwek ;-) Zastąpiła więc te składniki mąką gryczaną i figami. Wyszło pysznie!

Szarlotka z mąki razowej

"Szarlotka z dodatkiem mąki razowej i pigwy, smakuje nieco inaczej niż szarlotka tradycyjna, ale warto spróbować właśnie takiej, oryginalnej wersji.

Owoce pigwy są twarde i cierpkie, ale po przetworzeniu bardzo zyskują na smaku i w połączeniu z jabłkiem otrzymamy wyjątkowo aromatyczny przecier owocowy" - pisze Małgosia, która prowadzi bloga Na piecyku.

Szarlotka razowa świetnie pasuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Szarlotka tatrzańska

Czym się różni tatrzańska szarlotka od tej tradycyjnej? Otóż, na kruchym cieście układamy wiele warstw cienko pokrojonych jabłek.

Szarlotka jest wilgotna, aromatyczna, a ciasto bardzo kruche i delikatne. To smak, do którego często wracam.

Szarlotka gryczana sypana

Sypana szarlotka to jedno z najszybszych i najprostszych ciast na świecicie. Nie ma zagniatania i wałkowania :-) Wszystkie składniki jak sama nazwa wskazuje wysypujemy warstwami na blaszkę.

W wersji klasycznej spód usypuje się z kaszy manny, natomiast Małgorzata użyła mąki gryczanej i płatków owsianych.

Szarlotka jaglana z kruszonką

Ciasto z kaszą? Czemu nie! Polecam bezglutenową szarlotkę z kaszą jaglaną. Jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna i sycąca.

Pięknie wygląda, bajecznie pachnie, a na dodatek można się nią objadać bez obaw o swoją sylwetkę ;-)

Czekoladowa szarlotka z budyniem

Co powiecie na czekoladową szarlotkę z budyniem? Półkruche ciasto czekoladowe, budyń waniliowy i pachnące cynamonem jabłka.

Ciasto pięknie wygląda, nie jest zbyt słodkie, a wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Polecam!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Szarlotka z kisielową pianką

Sylwia, która prowadzi bloga Ostra na słodko zachęca do wypróbowania przepisu na szarlotkę z kisielową pianką.

Kisielowa pianka, jest tak naprawdę bezą, która otula jabłkowe nadzienie. Wierzch ciasta jest natomiast posypany pyszną kruszonką.

Apple pie

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka. Charakteryzuje ją kratka z ciasta na wierzchu.

"Ciasto jest kruche, maślane, delikatne, a do tego pyszne, kwaskowate nadzienie. Mega wypas, a z odrobiną lodów to byłaby to pełna rozpusta" - zachwyca się Bernadeta.

Jabłeczniki z budyniem

"Szarlotki i w ogóle ciasta z owocami nigdy nam się nie znudzą. Są wilgotne, smaczne a w dzisiejszym masa budyniowa dodatkowo wzbogacą smak oraz konsystencję całości" - pisze Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.

Irlandzka szarlotka na cieście ziemniaczanym

Niby zwyczajna szarlotka — jabłka, cynamon… A jednak, zamiast kruchego ciasta zostało użyte ciasto z ugotowanych ziemniaków.

"Szarlotka podobna do klasycznej, z tą tylko różnicą, że upieczona na cieście z gotowanych ziemniaków oraz bez dodatku jajek. Ciasto ziemniaczane smakuje inaczej niż kruche. Z wierzchu jest chrupiące, dzięki posypce cukrowej, a na bokach i spodzie jest elastyczne i miękkie" - wyjaśnia Joanna, która prowadzi bloga Domowe Wypieki.

Jabłka na kruszonce

Znacie crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką? A co powiecie na jabłka na kruszonce?

Aromatyczne, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Czego chcieć więcej?

Koktajl szarlotkowy

Tym razem coś innego - koktajl inspirowany szarlotką. Jabłko, banan, mleko, miód i korzenne przyprawy. W sam raz na jesień.

Taki koktajl podajemy w towarzystwie cynamonowych ciasteczek. Mniam!

Wykwintna szarlotka

"Taka szarlotka na delikatnym biszkopcie, przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień" - radzi autorka bloga Smaczna Pyza.

Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie to klasyka gatunku.

"Maślane, kruche ciasto i lekko cynamonowa jabłkowa masa sprawiają, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zjada się znakomicie! Przepis na pewno do polecenia i powtórzenia" - zachęca autorka bloga Raspberriescream.

Szarlotka na biszkopcie

"Szybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie" - pisze Natalia, która prowadzi bloga Poezja smaku.

Szarlotka pięknie pachnie cynamonem, biszkopt jest puszysty i wilgotny. Ciasto można wzbogacić orzechami i rodzynkami.

Ciasto z całymi jabłkami

"Już jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale nie bardzo chciało mi się trzeć lub kroić jabłek. Leń wygrał ze mną ale nie żałuję, bo ciasto wyszło smaczne choć mało pracochłonne. Często to co najprostsze okazuje się strzałem w dziesiątkę" - zachęca Ewa.

Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek jest bardzo smaczne i błyskawicznie znika ze stołu. Kto się skusi?

Także w kategorii Przepisy:

Czekoladowe desery - trufle, ciasteczka, torty... Co wybierzesz? Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki? Przepis na klasyczny befsztyk tatarski Naleśniki nie muszą być nudne! Przepis na placki ziemniaczane Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko... Przepis na groszek ptysiowy Desery z ciasteczkami Oreo Shake - pysznie, zdrowo, kolorowo Francuskie desery 9 pomysłów na smakowite tosty Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo Papryka w 17 smacznych odsłonach Gofry gofrom nierówne Kluchy, kluski, kluseczki... Czekoladowy lukier? Czemu nie! Lukier godny króla Na ostro, czyli dania z papryczkami chili Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami Suszymy śliwki w domu Kilka smakowitych pomysłów na jajecznicę Niebanalne przepisy na tortillę 10 pysznych przepisów na wołowinę Karkówka poleca się na obiad