Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

Lato to najlepsza pora na lody! Wbrew pozorom ten pyszny deser wcale nie musi być zagrożeniem dla naszej sylwetki. Jak w domu przygotować ten zimny deser, który nie tylko będzie doskonale smakował, ale także będzie zdrowy, lekki i niskokaloryczny? To wcale nie jest takie trudne. A co ważne, wcale nie potrzebujemy do tego maszynki do lodów. Niemożliwe? Nic bardziej mylnego! Oto trzy słodkie propozycje dla ochłody.


Lody czekoladowe z miętą
Składniki:
- 50 listków mięty,
- pęczek mięty
- 3 dojrzałe banany,
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego (schłodzonego),
- pół tabliczki gorzkiej czekolady, skórka z 1 limonki.
Banany pokrój na plasterki i zamroź, zioła opłucz i osącz. Mleko kokosowe zmiksuj z ziołami, i skórką z limonki. Dodaj banany. Zmiksuj na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na tartce i wmieszaj do masy kokosowo-bananowej. Wstaw do zamrażalnika na godzinę.
Sorbet borówkowy krok po kroku
Składniki:
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
- 500 g borówek amerykańskich,
- 2 łyżeczki śmietanki 30-procentowej,
- 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki cukru muscovado (lub trzcinowego).

Owoce opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Następnie delikatnie je rozgnieć, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Borówkową papkę odstaw na pół godziny, żeby puściła sok. Po tym czasie dodaj śmietankę i wstaw masę na godzinę do zamrażarki. Kiedy będzie delikatnie zmrożona zblenduj ją na gładki mus i przełóż do foremek na lody. Ponownie wstaw do zamrażalnika, tym razem na cztery godziny.
Wegańskie lody bananowe
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- sok z połówki cytryny,
- 3 łyżki śmietanki kokosowej,
- garść sezonowych owoców (np. borówek, malin, truskawek), syrop klonowy (opcjonalnie).

Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż je razem z pozostałymi owocami do foliowego woreczka i włóż do zamrażalnika na ok. 1–2 godziny. Po tym czasie przełóż owoce do blendera, dodaj śmietankę, syrop klonowy i miksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Gotowe!
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze