Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

Lato to najlepsza pora na lody! Wbrew pozorom ten pyszny deser wcale nie musi być zagrożeniem dla naszej sylwetki. Jak w domu przygotować ten zimny deser, który nie tylko będzie doskonale smakował, ale także będzie zdrowy, lekki i niskokaloryczny? To wcale nie jest takie trudne. A co ważne, wcale nie potrzebujemy do tego maszynki do lodów. Niemożliwe? Nic bardziej mylnego! Oto trzy słodkie propozycje dla ochłody.

Lody czekoladowe z miętą

Składniki:

  • 50 listków mięty,
  • pęczek mięty
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego (schłodzonego),
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady, skórka z 1 limonki.

Banany pokrój na plasterki i zamroź, zioła opłucz i osącz. Mleko kokosowe zmiksuj z ziołami, i skórką z limonki. Dodaj banany. Zmiksuj na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na tartce i wmieszaj do masy kokosowo-bananowej. Wstaw do zamrażalnika na godzinę.

Sorbet borówkowy krok po kroku

Składniki:

  • 500 g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżeczki śmietanki 30-procentowej,
  • 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki cukru muscovado (lub trzcinowego).

Owoce opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Następnie delikatnie je rozgnieć, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Borówkową papkę odstaw na pół godziny, żeby puściła sok. Po tym czasie dodaj śmietankę i wstaw masę na godzinę do zamrażarki. Kiedy będzie delikatnie zmrożona zblenduj ją na gładki mus i przełóż do foremek na lody. Ponownie wstaw do zamrażalnika, tym razem na cztery godziny.

Wegańskie lody bananowe

Składniki:

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

  • 3 dojrzałe banany,
  • sok z połówki cytryny,
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej,
  • garść sezonowych owoców (np. borówek, malin, truskawek), syrop klonowy (opcjonalnie).

Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż je razem z pozostałymi owocami do foliowego woreczka i włóż do zamrażalnika na ok. 1–2 godziny. Po tym czasie przełóż owoce do blendera, dodaj śmietankę, syrop klonowy i miksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Gotowe!

Słodkie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Bananowe sushi Szybkie przekąski na letnią imprezę Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Sushi inne niż zwykle Właściwości kakao Desery z truskawkami bez pieczenia Przepis na muffinki, które zawsze się udają Przepis na sos czosnkowy Pietruszkowe smoothie Przepis na domowy marcepan