Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez tłuszczu i zrobić szybki deser w kubku.

123RF

Mikrofale – szkodliwe czy nie?

Na temat kuchenek mikrofalowych krąży wiele mitów. Niektórzy unikają tych urządzeń jak ognia, twierdząc, że jedzenie w nich przygotowywane traci wszystkie wartości odżywcze, a mikrofale są szkodliwe.

Jaka jest prawda? Mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody zawarte w potrawach czy produktach, a ruch to ciepło. Jednak energia mikrofal jest zbyt mała by np. zrywać wiązania międzycząsteczkowe, zmieniając w ten sposób chemiczną strukturę jedzenia.

Nie musimy się więc niczego obawiać, posiłki przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych są całkowicie bezpieczne, wolne od toksycznych substancji. Co więcej, zachowują nawet więcej witamin i minerałów, niż dania gotowane w tradycyjny sposób.

Żadne promieniowanie nie wydostaje się również na zewnątrz. Komora kuchenki i drzwiczki są dobrze zabezpieczone. Wszelkie otwory w obudowie są znacznie mniejsze niż długość fali. To wystarczy, by urządzenie było bezpieczne dla naszego zdrowia. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest ono uszkodzone i używamy go zgodnie z instrukcją obsługi. Zepsuta kuchenka może powodować bezpośrednie zagrożenie w postaci np. poparzeń czy uszkodzenia wzroku.

Tak więc, kuchenki mikrofalowe i jedzenie w nich przygotowywane nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Musimy jedynie pamiętać, by do gotowania w tym urządzeniu używać właściwych naczyń – ceramicznych, szklanych lub z tworzywa, przeznaczonego do stosowania w mikrofalówkach.

Zasady gotowania w kuchence mikrofalowej

Przygotowując potrawy w kuchence mikrofalowej, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Dzięki nim, uda nam się przygotować zdrowe i smaczne jedzenie.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Wspomniałam już o odpowiednich naczyniach. Poza tym wszystkie dania i produkty należy przykrywać (ale nie folią aluminiową!), niezależnie od tego, czy chcemy coś rozmrozić, podgrzać czy ugotować. W ten sposób żywność nie straci wody oraz wartości odżywczych.

Wkładając produkty do mikrofali trzeba pamiętać o równomiernym rozmieszczeniu ich na talerzu. Kawałki warzyw albo mięsa powinny mieć podobną wielkość. Składniki nie powinny być także układane piętrowo, ponieważ wtedy nagrzeje się jedynie zewnętrzna warstwa.

Co można ugotować w mikrofalówce?

Możliwości jest naprawdę wiele, jednak za nim o tym, kilka słów, czego nie powinniśmy jednak wkładać do mikrofali ;-) Na pierwszym miejscu są surowe jajka, no chyba, że stara mikrofalówka już nam się znudziła i mamy w planach zakup kolejnej. Gwałtowny wzrost ciśnienia może bowiem rozsadzić skorupkę i jajko po prostu wybuchnie.

Tradycyjne ciasta drożdżowe, z proszkiem do pieczenia czy też ciasto francuskie również nie będą się najlepiej czuły pod ostrzałem mikrofal. Nie urosną i nie zarumienią się. Dlatego jak masz ochotę na placek z owocami czy biszkopt, upiecz go w piekarniku.

Również potrawy zawierające dużo tłuszczu nie nadają się do mikrofalówki, ponieważ tłuszcz podgrzany do wysokiej temperatury może się zapalić.

Sprawdź kuchenne gadżety

W kuchence mikrofalowej możemy natomiast ugotować warzywa lub zupę. Zrobimy to szybciej niż na kuchence gazowej, jarzyny stracą mniej witamin, zachowają kolor i jędrność. Ryba wyjdzie o wiele bardziej soczysta niż z patelni czy piekarnika, a dodatkowo nie ma konieczności dodawania do niej tłuszczu.

Jest wiele przepisów na dania z mikrofalówki. Jeśli dopada mnie ochota na coś słodkiego, robię sobie szybkie ciasto czekoladowe w kubeczku. W mikrofali można ugotować też risotto, omlet czy mini pizzę :-)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I Co kryje w sobie kalafior Poznaj zalety kalafiora Co zawierają porzeczki Jak przechowywać żywność? Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć? Tajemnica udanego risotto Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu Ugotuj rosół idealny Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść? Kawa na wiele sposobów Sposoby parzenia kawy Jak skomponować deskę serów? Jak kroić ser? Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach Zielona herbata - pij na zdrowie! Czym można zastąpić sól? Właściwości jagód Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu? Co pić w czasie upałów? Co jeść w pracy? Rozszyfrowujemy E z produktów Jesteś tym, co jesz Zamienniki cukru