Czerwony barszcz na zakwasie

Barszcz z uszkami to gwóźdź programu każdej wigilijnej kolacji. Podstawą barszczu jest oczywiście zakwas. To już ostatni dzwonek, by go nastawić, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiliście koniecznie biegnijcie po buraki! Wigilijny barszcz jest lekko kwaśny, klarowny, pachnie grzybami i ma głęboki kolor. Jak go zrobić? Zapraszam do lektury :-)

Barszcz na zakwasie — przepis

Składniki

  • kg buraków,
  • pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
  • pól litra zakwasu z buraków,
  • 10 g suszonych borowików lub podgrzybków,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, cukier, czarny pieprz.

Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Buraki i włoszczyznę umyj i obierz.

Barszcz wigilijny

Buraki pokrój w plasterki. Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek.

Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj zakwas oraz grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dopraw do smaku, solą, pieprzem, cukrem i ew. majerankiem.

Jeśli barszcz jest za mało kwaśny można dodać odrobinę soku z cytryny. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotowe.

Teraz możesz zabrać się za lepienie uszek ;-) Barszcz można także podawać z pasztecikami lub krokietami.

Coraz bliżej święta…

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Lepimy uszka z grzybami do barszczu Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy