Czerwony barszcz na zakwasie
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeBarszcz z uszkami to gwóźdź programu każdej wigilijnej kolacji. PodstawÄ… barszczu jest oczywiÅ›cie zakwas. To już ostatni dzwonek, by go nastawić, wiÄ™c jeÅ›li jeszcze tego nie zrobiliÅ›cie koniecznie biegnijcie po buraki! Wigilijny barszcz jest lekko kwaÅ›ny, klarowny, pachnie grzybami i ma gÅ‚Ä™boki kolor. Jak go zrobić? Zapraszam do lektury :-)
Barszcz na zakwasie — przepis
Składniki
- kg buraków,
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
- pól litra zakwasu z buraków,
- 10 g suszonych borowików lub podgrzybków,
- 2 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 3 zÄ…bki czosnku,
- sól, cukier, czarny pieprz.
Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Buraki i włoszczyznę umyj i obierz.
Buraki pokrój w plasterki. Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek.
Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj zakwas oraz grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dopraw do smaku, solą, pieprzem, cukrem i ew. majerankiem.
Jeśli barszcz jest za mało kwaśny można dodać odrobinę soku z cytryny. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotowe.
Teraz możesz zabrać się za lepienie uszek ;-) Barszcz można także podawać z pasztecikami lub krokietami.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze