Czerwony barszcz na zakwasie

Barszcz z uszkami to gwóźdź programu każdej wigilijnej kolacji. Podstawą barszczu jest oczywiście zakwas. To już ostatni dzwonek, by go nastawić, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiliście koniecznie biegnijcie po buraki! Wigilijny barszcz jest lekko kwaśny, klarowny, pachnie grzybami i ma głęboki kolor. Jak go zrobić? Zapraszam do lektury :-)


Barszcz na zakwasie — przepis
Składniki
- kg buraków,
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
- pól litra zakwasu z buraków,
- 10 g suszonych borowików lub podgrzybków,
- 2 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, cukier, czarny pieprz.
Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Buraki i włoszczyznę umyj i obierz.
Buraki pokrój w plasterki. Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek.
Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj zakwas oraz grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dopraw do smaku, solą, pieprzem, cukrem i ew. majerankiem.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Jeśli barszcz jest za mało kwaśny można dodać odrobinę soku z cytryny. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotowe.

Teraz możesz zabrać się za lepienie uszek ;-) Barszcz można także podawać z pasztecikami lub krokietami.
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze