Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Na dwa tygodnie przed świętami moja babcia nastawia w kamiennym garnku buraczany zakwas. W tym roku ja również postanowiłam ukisić buraki, zwłaszcza, że taki zakwas to nie tylko baza do zupy, ale także naturalny napój probiotyczny, który doskonale wzmacnia organizm, a na dodatek doskonale smakuje.


Zakwas! to takie proste!
Znam wiele osób, które idą na łatwiznę i wigilijny barszcz gotują na bazie gotowego sklepowego koncentratu lub, o zgrozo, zupy w proszku. A przecież przygotowanie zakwasu wcale nie jest trudne i nie wymaga zbyt wiele czasu. Można powiedzieć, że zakwas właściwie robi się sam.
Aby przygotować zakwas, musimy oczywiście zaopatrzyć się w buraki. Najlepsze będą te ekologiczne, z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego sprzedawcy na bazarku. Jeśli jednak używamy warzyw ze sklepu, musimy je wcześniej bardzo dokładnie wyszorować.

Buraki kisimy w naczyniu, które nie będzie reagowało z kwasem. Dlatego najlepiej wybrać kamionkowy lub ceramiczny garnek albo duży słój. Naczynie należy wcześniej wyparzyć i dokładnie osuszyć.
Buraczany zakwas — sposób przyrządzenia
Składniki:
- 1,5 kg buraków,
- 1,5 l wody,
- 1,5 łyżki soli,
- główka czosnku,
- 2–3 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Zagotuj wodę z solą, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki albo w kostkę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przekrojoną w poprzek główkę czosnku (w łupinie). Zalej wodą.

Naczynie przykryj czystą ściereczką lub gazą i odstaw na 5–7 dni w ciepłe miejsce. Proces kiszenia można przyspieszyć dodając do buraków skórkę ciemnego pieczywa (na zakwasie, a nie na drożdżach) albo kwasu z ogórków lub kapusty.
Jeśli na powierzchni pojawią się białe plamki, zbierz je łyżką i wyrzuć. Po tygodniu zakwas powinien być gotowy. Przecedź go przez gęste sito lub gazę i przelej go wyparzonych butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.
Aby ugotować barszcz, połącz zakwas z warzywnym lub grzybowym bulionem, dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i majerankiem.
Nie wyrzucaj kiszonych buraków. Można je wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki.
Inne kulinarne porady


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze